politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad

Το επιστημονικά αποδεδειγμένο τρικ που θα σας βοηθήσει να περιορίσετε το πρόχειρο φαγητό

Ημερομηνία:

Είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με την έκφραση «τα πάντα με μέτρο» και η διατροφή μας, φυσικά, δεν αποτελεί εξαίρεση. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι φροντίζουμε καθημερινά ώστε να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή, συμπεριλαμβάνοντας τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τη συνολική υγεία μας, η λαχτάρα μας για junk food δυσκολεύει την προσπάθειά μας.

Φυσικά, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα λάθος με το να ενδίδετε στις λιγούρες σας μια στο τόσο, αλλά αν ψάχνετε για λίγη βοήθεια ώστε να μείνετε μακριά από τις ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές, μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Psychological Science δείχνει ότι μπορείτε να δοκιμάσετε ένα απλό τρικ.

Η έρευνα
Η μελέτη ζήτησε από 244 νεαρούς ενήλικες (μερικοί από αυτούς προσπαθούσαν να χάσουν βάρος, κάποιοι όχι) να επιλέξουν ανάμεσα σε «υγιεινά» και «ανθυγιεινά» τρόφιμα που παρουσιάζονταν σε μια οθόνη υπολογιστή. Ορισμένοι συμμετέχοντες είχαν λάβει οδηγίες να παρακολουθήσουν νωρίτερα ένα σύντομο βίντεο το οποίο υποστήριζε τα οφέλη της υγιεινής διατροφής.

Όταν τους ζητήθηκε να επιλέξουν τρόφιμα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν είτε να μιλήσουν σε πρώτο πρόσωπο – π.χ. λέγοντας «Τι θέλω;» – ή σε τρίτο πρόσωπο, που απευθύνεται στα ονόματά τους – π.χ. «Σαμ, τι θες;».

Είναι ενδιαφέρον ότι όσοι μιλούσαν στον εαυτό τους στο τρίτο πρόσωπο ήταν πιο πιθανό να προτιμήσουν μια πιο υγιεινή επιλογή αντί του πρόχειρου φαγητού, ενώ η πιθανότητα αυξανόταν ακόμη περισσότερο, αν είχαν παρακολουθήσει νωρίτερα το βίντεο.

«Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν δίαιτα επωφελήθηκαν περισσότερο από τον συνδυασμό της χρήσης γ’ προσώπου και του βίντεο περί υγείας», λένε οι συγγραφείς της μελέτης. «Οι συμμετέχοντες που δεν έκαναν δίαιτα έκαναν πιο υγιεινές επιλογές όταν χρησιμοποιούσαν γ’ πρόσωπο για να μιλήσουν για τον εαυτό τους, ανεξάρτητα από το αν είχαν δει το βίντεο ή όχι. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το να θέτει κανείς ερωτήματα στον εαυτό του σε γ’ πρόσωπο μπορεί να αποτελεί μια στρατηγική αυτο-ελέγχου που ενθαρρύνει την υγιεινή διατροφή.»

Όπως πάντα, οι ερευνητές τόνισαν επίσης ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες, αλλά εξακολουθεί να είναι μια πολύ απλή τακτική που μπορείτε να δοκιμάσετε. Αν πάλι δεν πειστήκατε ιδιαίτερα από τα παραπάνω, μπορείτε να εφαρμόσετε τις πρακτικές που ακολουθούν.

Τρεις στρατηγικές για να βγάλετε το junk food από τη διατροφή σας
1. Ξεκινήστε βγάζοντας το junk food από την κουζίνα σας

Γιατί να βάζετε τρικλοποδιά στον εαυτό σας κρατώντας όλα αυτά τα ανθυγιεινά τρόφιμα στο σπίτι σας; Ακόμη κι αν αρχικά νιώθετε απολύτως σίγουροι ότι δε θα τα φάτε, μετά από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά δεν είναι και τόσο απίθανο να στραφείτε σε αυτά για λίγη… παρηγοριά. Απαλλαγείτε, λοιπόν, από κάθε είδους παχυντική λιχουδιά και εφοδιαστείτε με φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ανάλατους ξηρούς καρπούς, που θα ικανοποιήσουν την πείνα σας και θα σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερη ώρα.

2. Ικανοποιήστε την πείνα σας με υγιεινά σνακ

Μη φεύγετε για τη δουλειά χωρίς πρώτα να έχετε οργανώσει τα σνακ που θα πάρετε μαζί σας. Είναι τόσο απλό και γρήγορο να ρίξετε δύο φρούτα, ένα γιαούρτι και μερικούς ξηρούς καρπούς σε μια σακούλα. Άλλωστε, είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα θα πεινάσετε, οπότε με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να αντισταθείτε στον πειρασμό του αυτόματου πωλητή. Παράλληλα, τρώγοντας υγιεινά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας θα είστε σε θέση να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε θρεπτικά συστατικά και να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής στη συνέχεια. Σκεφτείτε ότι αν έχετε να φάτε από το πρωί, είναι πιο πιθανό να θέλετε πίτσα για το δείπνο σας και να μην περιοριστείτε σε μια σαλάτα.

3. Ζητήστε στήριξη

Όσο αποφασισμένοι και αν είστε να σταματήσετε να τρώτε σουβλάκια για βραδινό, αν ο σύντροφός σας ή η οικογένειά σας επιμένουν να παραγγείλετε, είναι αρκετά πιθανό να «λυγίσετε». Σίγουρα, η αυτοσυγκράτηση είναι βασική προϋπόθεση για να υιοθετήσετε καλύτερες διατροφικές συνήθειες, ωστόσο δεν χρειάζεται να δυσκολεύετε την κατάσταση. Ζητήστε, λοιπόν, από τους κοντινούς σας ανθρώπους να σεβαστούν αυτή σας την απόφαση και όταν περνάτε χρόνο μαζί προσπαθήστε να βρείτε άλλες νόστιμες και υγιεινές εναλλακτικές. Για παράδειγμα, αντί να φάτε παγωτό, μπορείτε να απολαύσετε γιαούρτι με μέλι και φράουλες.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Tα trends στη διατροφή που θα βλέπουμε...

Αν και κάποιες βασικές διατροφικές οδηγίες δεν φεύγουν ποτέ...

Διατροφή: Ποια “νικά” τον χρόνιο πόνο;

Διατροφή: Ποια “νικά” τον χρόνιο πόνο;

Tα trends στη διατροφή που θα βλέπουμε...

Αν και κάποιες βασικές διατροφικές οδηγίες δεν φεύγουν ποτέ...

Διατροφή: Ποια “νικά” τον χρόνιο πόνο;

Διατροφή: Ποια “νικά” τον χρόνιο πόνο;
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
VAVOULAS GROUP 300×250
SYNKA 300X250
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ-4-GOD’S GIFT-CROISSANT-RETHYMNO-300X250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Χανιά: Έσπασε παράθυρο στο πλοίο της γραμμής στη μέση του ταξιδιού

Aναστάτωση προκλήθηκε το Σάββατο στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που...

Παραμονή Χριστουγέννων στο MEGA με την Άννα Βίσση

Η απόλυτη Ελληνίδα σταρ έρχεται να «ζωντανέψει» τα φετινά...