Αυτό το είδος μελιού κάνει καλό στην καρδιά

Ημερομηνία:

Είναι βασικό συστατικό των γνήσιων μελομακάρονων (μιας και πλησιάζουν οι μέρες των Χριστουγέννων) και πολλών άλλων γλυκών.

Επίσης, ταιριάζει με το γιαούρτι και τους ξηρούς καρπούς, ακόμα και με το μοσχαράκι στην κατσαρόλα και τις πράσινες σαλάτες.

Το μέλι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσουμε λίγη γεύση και γλύκα στα φαγητά και τα σνακ μας, αλλά όπως φαίνεται προσφέρει και κάτι στην υγεία μας.

Το μέλι ευφραίνει την καρδιά

Η προσθήκη λίγου μελιού στα γεύματά μας βελτιώνει βασικούς δείκτες της καρδιομεταβολικής υγείας, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι το μέλι μείωσε τα επίπεδα της γλυκόζης νηστείας στο αίμα, την ολική και την LDL (ή «κακή») χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και έναν δείκτη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Ταυτόχρονα, αύξησε την HDL (ή «καλή») χοληστερόλη.

«Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά, επειδή το μέλι αποτελείτε κατά περίπου 80% από σάκχαρα. Είναι, όμως, και μια σύνθετη σύνθεση κοινών και σπάνιων σακχάρων, πρωτεϊνών, οργανικών οξέων και άλλων βιοδραστικών ενώσεων που πιθανόν έχουν οφέλη για την υγεία», δήλωσε ο Tauseef Khan, επιστημονικός συνεργάτης στον τομέα της Επιστήμης της Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου.

Για καιρό, οι ειδικοί που ασχολούνταν με τη δημόσια υγεία και τη διατροφή θεωρούσαν όλα τα σάκχαρα ίδια.

Ωστόσο, «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει», αναφέρει ο John Sievenpiper, αναπληρωτής καθηγητής Επιστήμης της Διατροφής.

Αλλά πόσο μέλι και ποιο;

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στην ανάλυσή τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Reviews, 18 δοκιμές και πάνω από 1.100 συμμετέχοντες. Η μέση ημερήσια δόση μελιού ήταν 40 γρ. (περίπου δύο κουταλιές) και η μέση διάρκεια της δοκιμής οκτώ εβδομάδες.

Πολλά από τα ευεργετικά οφέλη για την καρδιά προέρχονταν από το λεγόμενο άθερμο (ακατέργαστο στην ουσία) μέλι, καθώς και από το μέλι που προερχόταν από μονοανθικές καλλιέργειες.

Γλυκιά τροφή που κάνει καλό στην καρδιά

Αν και κατά την παστερίωση το επεξεργασμένο πια μέλι χάνει μέρος της ευεργετικής του δράσης, παρ’ όλα αυτά δεν καταστρέφονται όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες.

«Δεν λέμε ότι πρέπει να αρχίσετε να καταναλώνετε μέλι, εάν αποφεύγετε τη ζάχαρη. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσει είναι ότι εάν χρησιμοποιείτε επιτραπέζια ζάχαρη, σιρόπι ή άλλη γλυκαντική ουσία, η αντικατάσταση των σακχάρων αυτών με μέλι μπορεί να μειώσει τους καρδιομεταβολικούς κινδύνους», εξηγεί ο ο Khan.

Πηγή: https://www.ow.gr/diatrofi/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Αδυνάτισμα: Ποια είναι η χειρότερη στιγμή για...

Είναι φυσικό να αποφεύγουμε να τρώμε αργά το βράδυ...

Ελληνική η καλύτερη πατάτα του κόσμου –...

Δύο ελληνικές πατάτες κατάφεραν να «σκαρφαλώσουν» στην κορυφή με...

Αδυνάτισμα: Ποια είναι η χειρότερη στιγμή για...

Είναι φυσικό να αποφεύγουμε να τρώμε αργά το βράδυ...

Ελληνική η καλύτερη πατάτα του κόσμου –...

Δύο ελληνικές πατάτες κατάφεραν να «σκαρφαλώσουν» στην κορυφή με...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ρέθυμνο:Δήλωση του Διοικητή του ΓΝΡ για την ολοκλήρωση ενός ιδιαίτερα απαιτητικού εορταστικού τριημέρου

Με αφορμή την ολοκλήρωση ενός ιδιαίτερα απαιτητικού εορταστικού τριημέρου,...

Θεατρικά Αναλόγια από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης

Παράλληλες δράσεις στο πλαίσιο της έκθεσης «ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης...

Εγκαίνια αναδυόμενης (pop-up) έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Δεσμοί Τέχνης 8 οκτώ σύγχρονα γλυπτά – ∞ άπειροι διαχρονικοί...

Χανιά:Εθελοντική αιμοδοσία στην Παλαιόχωρα, του Δήμου Καντάνου-Σελίνου

Ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών...