Το διάσημο αμερικανικό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την οργάνωση προγράμματος σπουδών για την προσφυγική κρίση και ήδη υπάρχει άμεση πρόταση του Πανεπιστημίου Αθηνών πάνω στο συγκεκριμένο σχέδιο. H κυβέρνηση έχει γεμίσει τις… μηχανές της για να ενισχύσει την προσπάθεια των ελληνικών ΑΕΙ για εξωστρέφεια και προσέλκυση ξένων φοιτητών και συνεργασιών με ξένα ΑΕΙ. Χθες –Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης– διοργανώθηκε για το θέμα ημερίδα από τα υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας (σε αίθουσα του ΥΠΕΞ), με μεγάλο αριθμό προσκεκλημένων, και κυρίως από ξένες πρεσβείες στην Ελλάδα και ξένους δημοσιογράφους και βεβαίως Ελληνες πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις όπως του ΕΚΠΑ (Θάνος Δημόπουλος), του ΑΠΘ (Νίκος Παπαϊωάννου), του Παν. Κρήτης (Ιωάννης Καρακάσης), του ΕΑΠ (Οδυσσέας Ζώρας).
Ειδικότερα, μιλώντας χθες στην «Κ», η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι κατά το πρόσφατο ταξίδι της στις ΗΠΑ (συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη) σε επαφές της με εκπροσώπους αμερικανικών ΑΕΙ εκδηλώθηκε από το Χάρβαρντ η πρόθεση να οργανωθεί και να υλοποιηθεί σε συνεργασία με ελληνικό ΑΕΙ πρόγραμμα σπουδών σχετικό με τις πτυχές της προσφυγικής κρίσης και των συνεπειών της. Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εκπόνηση του σχετικού προγράμματος. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Θάνος Δημόπουλος, το Ιδρυμα έχει εμπειρία από την οργάνωση σχετικών αγγλόφωνων προγραμμάτων. Ενδεικτικά, το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ και το τμήμα Κοινωνιολογίας Αιγαίου οργανώνουν εντατικό διιδρυματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο «Μέσα Επικοινωνίας και προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές-MSc in Media and refugee /migration flows». Ο επιστημονικός του υπεύθυνος κ. Γεώργιος Πλειός είπε στην «Κ» ότι στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση δημοσιογράφων και στελεχών εργαζομένων στον δημόσιο, ιδιωτικό και κοινωφελή τομέα τόσο σε θέματα που άπτονται της σωστής, έγκυρης και αντικειμενικής ειδησεογραφίας και ενημέρωσης των πολιτών όσο και στην κατεύθυνση της επικοινωνιακής διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Με αυτό τον τρόπο καθίσταται εφικτή η θετική αντιμετώπιση των εντάσεων και κρίσεων που δημιουργούνται σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο αλλά και η άμβλυνση των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας όπως και κρίσεων στις φιλοξενούσες χώρες.
Από την άλλη, υπάρχει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «SE European Studies: Politics, History and Economics» που ιδρύθηκε το 1999 στο ΕΚΠΑ. Σύμφωνα με την κ. Εμμανουέλα Δούση, επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος και καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα που αφορούν την προσφυγική κρίση στη ΝΑ Ευρώπη, την οποία την εξετάζουν από διάφορες οπτικές (πολιτική, οικονομική και νομική διάσταση).
Τέλος, στο ΕΚΠΑ υπάρχουν προγράμματα σχετικά με τις προσφυγικές μετακινήσεις από το τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (μαζί με το τμήμα Γραμμάτων και Γλωσσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Angers), το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Προσχολικής Ηλικίας, το τμήμα Ψυχολογίας.
Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, το υπουργείο θα μεριμνήσει για να αρθούν, ή να περιοριστούν, οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που αποτελούν βραχνά για τους ξένους φοιτητές και να βοηθήσει τα ΑΕΙ στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τις συνεργασίες τους με πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Τέλη Μαρτίου αναμένεται η πρώτη επίσκεψη ομάδας εκπροσώπων 12 αμερικανικών ΑΕΙ στην Ελλάδα για να γίνει το επόμενο, πιο εξειδικευμένο βήμα συνεργασίας με ελληνικά ΑΕΙ. ΠΗΓΗ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τα σχόλια είναι κλειστά.