Το Μουσείο παραδοσιακής ζωής Κρήτης «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021 με τίτλο «Το μέλλον των μουσείων: αναστοχασμός και επανεκκίνηση», εγκαινιάζει την Κυριακή 27 Ιουνίου την εικαστική έκθεση «To ΧΑΠΙ END της πανδημίας : ψηφιδωτά με ληγμένα χάπια» με έργα της γιατρού λοιμωξιολόγου στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου Ελένης Ιωαννίδου. Η Ε. Ιωαννίδου, χρησιμοποιεί ληγμένα χάπια από το Κοινωνικό Ιατρείο Ρεθύμνου -όπου και εργάζεται εθελοντικά – ως ψηφίδες, για τη δημιουργία με την τεχνική του μωσαϊκού ιδιότυπων έργων με θέματα εμπνευσμένα από την πανδημία.
Η έκθεση, με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, με έργα από ληγμένα χάπια αποτελεί στην τωρινή συγκυρία μια πρόσκληση για ενδοσκόπηση και αναστοχασμό αναφορικά με τη στάση του καθενός μας απέναντι στην πανδημία. Το εικαστικό λεξικό της Ε. Ιωαννίδου αρθρώνει την ποπ-αρτ της πανδημίας, καθώς αντλεί έμπνευση από τις εικόνες της μαζικής κουλτούρας (τηλεόραση, διαδίκτυο, κόμικς και γκράφιτι).
Στα εγκαίνια που θα γίνουν στο Λιμ. Χερσονήσου την Κυριακή 27 Ιουνίου στις 11.30 θα μιλήσει ο καθηγητής Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης με θέμα «Η πανδημία ως επιταχυντής προόδου της επιστήμης και της κοινωνικής αλληλεγγύης», ενώ χαιρετισμό θ’ απευθύνει ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα προβληθούν το video “XAΠΙ END” αλλά και η πρόσφατα βραβευμένη ταινία μικρού μήκους «ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ: οι κρητικές μαντινάδες» (διάρκεια 14’) του Γιάννη Μαρκάκη, μια παραγωγή του Μουσείου με συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης.
Η έκθεση, θα διαρκέσει ως τις 27 Οκτωβρίου 2021 (ώρες επίσκεψης 09.00-14.00 καθημερινά εκτός Σαββάτου, με τήρηση των υγειονομικών οδηγιών), και μέσα στο διάστημα αυτό θα πλαισιωθεί από καλλιτεχνικές δράσεις σε συνεργασία με πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς. Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνοδεύεται από εκπαιδευτικό υλικό (παιχνίδια, παζλ κ.ά.) για τα σχολεία της Κρήτης το οποίο και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.lychnostatis.gr καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Μουσείου.
Χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης είναι ο Όμιλος CRETA.