Υπάρχουν δεκάδες λόγοι που μπορεί να μας γοητεύσει ένας άνθρωπος, από την εξωτερική εμφάνιση και το χιούμορ μέχρι την εξυπνάδα και την πνευματική καλλιέργεια.
Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) υποδεικνύει ότι και η ψυχολογία –και συγκεκριμένα τα συναισθήματα– παίζει το ρόλο της στο παιχνίδι των διαπροσωπικών σχέσεων.
Γερμανοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συναισθηματική κατανόηση και έλξη πάνε χέρι-χέρι ….
… αφού συχνά μας ελκύουν οι άνθρωποι των οποίων τα συναισθήματα μπορούμε να κατανοήσουμε πιο εύκολα. Η συναισθηματική κατανόηση, ιδιαίτερα εάν είναι αμοιβαία, φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, είτε πρόκειται για εραστές, είτε για φίλους, είτε για ανθρώπους που μόλις γνωρίστηκαν.
Η σχέση έλξης και συναισθηματικής κατανόησης, υποστηρίζουν οι ερευνητές, βασίζεται στη λειτουργία του ίδιου του εγκεφάλου μας, αφού αντανακλάται στα νευρωνικά κυκλώματα και ιδίως στο κέντρο ανταμοιβής-απόλαυσης του εγκεφάλου.
«Εάν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τις προθέσεις και τα συναισθήματα ενός άλλου ανθρώπου, μπαίνουν οι βάσεις για επιτυχείς κοινωνικές αλληλεπιδράσεις», αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Σίλκε Άντερς, από το Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Λίμπεκ, συμπληρώνοντας πως «για να επιτευχθεί ένας κοινός στόχος, οι δύο σύντροφοι πρέπει να κατανοούν και να εμπλουτίζουν συνεχώς τις γνώσεις τους σχετικά με τις προθέσεις και τα κίνητρα του άλλου, να μπορούν να προβλέψουν ο ένας τη συμπεριφορά του άλλου και να προσαρμόζουν αναλόγως τη δική τους συμπεριφορά».
Ουσιαστικά, η νέα έρευνα αποκαλύπτει ένα νευροβιολογικό υπόβαθρο σε μια διαδικασία (γνωστή εδώ και καιρό στην Κοινωνική Ψυχολογία) που παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και στην επιτυχία των ανθρώπινων κοινωνικών σχέσεων.
Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με 92 άνδρες και γυναίκες εθελοντές. Η μελέτη περιλάμβανε τόσο συμπεριφορικά πειράματα, όσο και ανάλυση της εγκεφαλικής λειτουργίας μέσω λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI).
Όπως διαπιστώθηκε, όσο πιο έντονα βιώνεται σε υποκειμενικό επίπεδο η συναισθηματική κατανόηση του άλλου, τόσο πιο βαθιά ικανοποιητική είναι και η βίωση της εμπειρίας της επαφής μαζί του, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διαπροσωπική έλξη.
Σύμφωνα με τους Γερμανούς ερευνητές, φαίνεται πως ο εγκέφαλος διαθέτει ένα νευροβιολογικό μηχανισμό που ωθεί τους ανθρώπους να επιλέγουν συντρόφους και συνεργάτες των οποίων τις προθέσεις και τα συναισθήματα μπορούν εύκολα να διακρίνουν και να καταλάβουν.
Έτσι, ένας άνθρωπος δεν ελκύεται μόνο από ένα όμορφο πρόσωπο, αλλά και από ένα πρόσωπο που μπορεί να «νιώσει» εύκολα, άμεσα και χωρίς καν να χρειασθεί λεκτική επικοινωνία.
Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο της εξωτερικής ομορφιάς όσο και της συναισθηματικής κατανόησης, εμπλέκεται το νευρωνικό κύκλωμα ανταμοιβής-απόλαυσης, το οποίο ενισχύει την έλξη για τον άλλο.
Πηγή: onmed.gr