Το αλαλούμ με το Κτηματολόγιο – Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους
15.000 ιδιοκτήτες, σε 35 περιοχές σε όλη τη χώρα, κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους αφού μπορεί τα ακίνητά τους να περιέλθουν στο Δημόσιο
Δεκαπέντε χιλιάδες – τουλάχιστον – ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν την περιουσία τους αφού τυπικά μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσει η διαδικασία για να περιέλθει στο Δημόσιο.
Τα ακίνητα αυτών των ιδιοκτητών βρίσκονται σε 35 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες εξαιρέθηκαν τόσο από τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης (τον Δεκέμβριο του 2018) αλλά και από την οριζόντια παράταση έως το 2020 που προβλέπει διάταξη την οποία ενέταξε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.
Πρόκειται για 21 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληγε το 2017 και 14 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληξε μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018. Και το… κακό στην όλη υπόθεση βρίσκεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτο Παραδιά, στη διατύπωση της «αχρείαστης» φράσης που περιλαμβάνεται στην προαναφερόμενη διάταξη του πολυνομοσχεδίου «…εάν δεν είχε λήξει η ίδια ή οι παρατάσεις μέχρι τις 30.11.2018, λήγει στις 31.12.2020».
Οπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, ήδη σε διάφορους Δήμους, όπως για παράδειγμα των Βριλησσίων και της Ελευσίνας και σε αρκετές άλλες περιοχές πιλοτικών προγραμμάτων στην περιφέρεια, τα αδήλωτα ακίνητα έχουν ήδη περάσει στο Δημόσιο χωρίς καμία δυνατότητα αντίδρασης των ιδιοκτητών τους. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, στα προαναφερόμενα Κτηματολογικά Γραφεία οι «υπεύθυνοι δηλώνουν στους ενδιαφερόμενους ότι δεν τους καλύπτει καμία παράταση».
Αμεση διόρθωση
Οπως υποστηρίζει, μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ «είτε έγινε κατά λάθος είτε από πρόθεση, η άποψή μας είναι ότι χρειάζεται άμεση διόρθωση της ρύθμισης αυτής, ώστε ουδεμία περιοχή της χώρας να εξαιρείται από την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου ώστε ουδείς ιδιοκτήτης να μείνει ακάλυπτος».
Οπως προαναφέρθηκε, η απώλεια της περιουσίας συντελείται τόσο στα ακίνητα που η προθεσμία έληξε το 2017 (9.850 ακίνητα) όσο και το 2018 (τουλάχιστον 5.000 ακίνητα). Και αυτός είναι ο λόγος, σύμφωνα με πηγές από το Κτηματολόγιο, που οι αρμόδιες υπηρεσίες ζήτησαν ρητά η νέα ρύθμιση να έχει γενική και αναδρομική ισχύ. «Εγινε ξανά το ίδιο λάθος, γιατί η διατύπωση είναι αντιγραφή της προηγούμενης του Δεκεμβρίου», λένε.
«Πάγια θέση της ΠΟΜΙΔΑ είναι πως όλες οι περιοχές και όλοι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 20 χρόνια συνολικής προθεσμίας – όπως προβλέπει ο Αστικός Κώδικας – πριν το κράτος δημεύσει την ακίνητη περιουσία τους», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Στράτος Παραδιάς.
Οι παρενέργειες της ρύθμισης
Η τελευταία ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος αποτελεί ωστόσο ανάσα για πολλούς ιδιοκτήτες και διευκόλυνση ως προς το πότε λήγει κάθε προθεσμία. Ομως υπάρχουν και «δυσμενείς παρενέργειες», καθώς περιοχές, όπως για παράδειγμα το Ηράκλειο της Κρήτης, στις οποίες τα Κτηματολογικά Γραφεία ξεκίνησαν την περίοδο 2006-2010 η τελική προθεσμία (εάν υπήρχε ίδια αντιμετώπιση σε κάθε περιοχή) θα έληγε από το 2021 έως το 2025.
Επίσης, περιοχές στην Αττική όπως Μαρούσι, Βύρωνας, Ζωγράφου, Σαλαμίνα, Αρτέμιδα, στη Θεσσαλονίκη η Πυλαία, στην Κρήτη ο Αγιος Νικόλαος, η Ελούντα και η Σούδα αλλά και νησιά όπως η Σκόπελος και η Κίμωλος, αλλά και η Αμφισσα, η Αρτα, το Μεσολόγγι, τα Γρεβενά, το Καρπενήσι, βλέπουν την τελική προθεσμία είτε δήλωσης είτε διόρθωσης να …έρχεται πιο κοντά κατά ένα, δύο, τρία ή περισσότερα χρόνια.
«Πορεία» προς το Δημόσιο
Η δήλωση των ακινήτων στο Δημόσιο είναι υποχρεωτική. Και όσοι ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν τα ακίνητά τους μέχρι και τη λήξη της περιόδου εκπρόθεσμης δήλωσης κτηματογράφησης, ούτε επιβάλλουν αίτηση διόρθωσης των πρώτων εγγραφών κατά την οκταετή περίοδο λειτουργίας του Κτηματολογίου (αφορά τα νέα προγράμματα) μέχρι την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών τα χάνουν.
Εως τώρα, πάνω από 170.000 ακίνητα (σε περιοχές που έχουν οριστικοποιηθεί οι πρώτες εγγραφές) δεν έχουν δηλωθεί και θα βρεθούν σε διαδικασία σταδιακής περιέλευσης στο Δημόσιο.
Τα σχόλια είναι κλειστά.