Μετά την πανδημία: Εκατομμύρια εργαζόμενοι θα αλλάξουν επάγγελμα έως το 2030
Η πανδημία του κορωνοϊού ήταν μία σαρωτική δύναμη και στην αγορά εργασίας, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της φυσικής αλληλεπίδρασης, αλλά και πυροδοτώντας αλλαγές στο επιχειρηματικό μοντέλο και τη συμπεριφορά των καταναλωτών.
Μετά την πανδημία: Εκατομμύρια εργαζόμενοι θα αλλάξουν επάγγελμα έως το 2030
Η McKinsey μελέτησε τις αλλαγές αυτές σε 8 μεγάλες οικονομίες με πολύ διαφορετική εικόνα στην αγορά εργασίας:
Την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ινδία, την Ιαπωνία, την Ισπανία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Από αυτήν προκύπτει ότι ο ισχυρότερος αντίκτυπος (βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) θα είναι σε τέσσερις τομείς με υψηλά ποσοστά φυσικής εγγύτητας. Πρόκειται για τους ακόλουθους:
- Ταξίδια και Αναψυχή (συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων και ξενοδοχείων) που στις 8 οικονομίες απασχολεί περισσότερους από 60 εκατομμύρια εργαζομένους.
- Επί τόπου εξυπηρέτηση πελατών (συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου) που απασχολεί περί τους 150 εκατ. εργαζομένους
- Εργασία γραφείου σε υπολογιστή (περίπου 300 εκατ. εργαζόμενοι)
- Παραγωγή και αποθήκευση (περισσότεροι από 350 εκατ. εργαζόμενοι)
Οι τέσσερις αυτοί κλάδοι καλύπτουν σχεδόν το 70% του εργατικού δυναμικού σε Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία, ΗΠΑ και Ιαπωνία, το 60% στην Κίνα και μόλις 40% στην Ινδία, όπου πάνω από το 50% του εργατικού δυναμικού απασχολείται σε υπαίθριες δραστηριότητες.
Ενώ σε κλάδους που δεν είναι εντάσεως εργασίας τα «συμπτώματα» της πανδημίας θα εξαφανιστούν πολύ γρήγορα, στους παραπάνω οι επιπτώσεις θα είναι διαρκείας. Οι κυριότερες εξ αυτών θα είναι σύμφωνα με την McKinsey οι ακόλουθες:
- Το υβριδικό μοντέλο εργασίας θα συνεχιστεί: 20 με το 25% των εργαζομένων σε ανεπτυγμένωες οικονομίες και περίπου το 10% σε εργαζόμενους θα εργάζονται από το σπίτι από 3 έως και 5 ημέρες εβδομαδιαίως, κυρίως στον τομέα εργασίας γραφείου. Τα επίπεδα αυτά είναι 4 με 5 φορές υψηλότερα σε σχέση με την προ πανδημίας κατάσταση. Η αύξηση θα μειώσει τη ζήτηση για μέσα μαζικής μεταφοράς και έτοιμο φαγητό σε αστικά κέντρα.
- Η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και της “οικονομίας του delivery”, η οποία το 2020 ήταν πέντε φορές ταχύτερη σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο, θα έχει επίσης συνέχεια. Η τάση αυτή πλήττει από τη μία τις θέσεις εργασίας στον τομέα ταξιδιών και αναψυχής, αλλά από την άλλη εμποδίζει την πτώση των χαμηλόμισθων θέσεων σε εστιατόρια και αυξάνει τις θέσεις εργασίας σε κέντρα διανομής.
- Επιταχύνεται η στροφή στην αυτοματοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη. Περισσότερα ρομπότ θα δώσουν το «παρών» σε μονάδες παραγωγής και μεταποίησης, αποθήκες, αλλά και σε σημεία εξυπηρέτησης πελατών.
Βάσει των παραπάνω τάσεων η ΜcKinsey υπολογίζει ότι περισσότεροι από 100 εκατ. εργαζόμενοι μόνο στις 8 προαναφερθείσες χώρες και πολλοί περισσότεροι παγκοσμίως θα αναγκαστούν να αλλάξουν επάγγελμα έως το 2030. Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 12% σε σχέση με τους προ πανδημίας υπολογισμούς και έως και 25% στις ανεπτυγμένες οικονομίες.
Οι εργαζόμενοι χωρίς πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι γυναίκες, οι εθνοτικές μειονότητες και οι νέοι θα επηρεαστούν περισσότερο. Το ποσοστό των εργαζομένων σε χαμηλόμισθες θέσεις ίσως να υποχωρήσει έως το 2030 για πρώτη φορά, ενώ οι υψηλόμισθες θέσεις στους κλάδους υγείας θα αυξάνονται.
moneyreview.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.