Τι συμβαίνει φέτος με τον Τουρισμό στην Κρήτη – Γιατί ήταν λάθος οι προβλέψεις, τι εκτιμά για τη σεζόν ο Μιχάλης Βλατάκης
Για την πορεία της τουριστικής σεζόν που διανύουμε, μίλησε το πρωί της Δευτέρας στο Zarpa Radio 89.6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη, ο πρόεδρος του του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης. Με αφορμή τις εκτιμήσεις ότι οι προσδοκίες για μια πολύ επιτυχημένη χρονιά διαψεύδονται, ο κ. Βλατάκης τόνισε ότι δεν χρειάζονται κλάματα, ούτε και ενθουσιασμός:
«Εμείς είχαμε κάνει πρόβλεψη για την σεζόν αυτή από πέρσι τον Οκτώβριο, όταν ο σύνδεσμός μας κάνει την παραδοσιακή μεγάλη εκδήλωσή του. Τότε είχα πει ότι θα είναι μια δύσκολη σεζόν όπου θα επανέλθει πάλι το last minute και οι προσφορές. Μετά άρχισαν οι εκθέσεις, ο ενθουσιασμός. Αλλά υπάρχει η κανονικότητα της σεζόν, που όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει από τον ενθουσιασμό να πάμε στα κλάματα. Θα είναι μια σεζον που στο τέλος θα έχουμε τα περσινά νούμερα ή λίγο καλύτερα, αν έχει δυναμική ο Οκτώβριος, στον αριθμό επισκεπτών, αλλά το στοίχημα είναι τα έσοδα και τα κέρδη. Εκεί, επειδή δεν έχουμε να απορροφήσουμε τις αυξήσεις στην ενέργεια, ενώ έχουμε κάνει και προσφορές, πιστεύω ότι θα είναι όπως πέρσι, ίσως και λιγότερο«.
Ο κ. Βλατάκης τόνισε ότι σημαντικό ρόλο παίζει η αύξηση τιμών στα αεροπορικά εισιτήρια, η οποία είναι πολύ μεγάλη:
«Ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα είναι τα αεροπορικά εισιτήρια που έχουν πάρει μια τεράστια αύξηση, περισσότερο και από 40% σε κάποιες περιπτώσεις. Με δεδομένες και τις αυξήσεις στα καταλύματα, το πακέτο μας δεν είναι τώρα τόσο ανταγωνιστικό. Είναι και αυτό ένας επιπλέον λόγος, γιατί δεν είναι ανάλογες των προσδοκιών οι διανυκτερεύσεις».
Ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων εξήγησε και το γιατί οι εκτιμήσεις που την άνοιξη μιλούσαν για μια χρονιά άνευ προηγουμένου, ήταν λανθασμένες:
«Υπήρχε μια τρομερά μεγάλη αύξηση προκρατήσεων, σε ορισμένες περιπτώσεις 150%. Αυτό μας προβλημάτισε και το ψάξαμε. Είδαμε ότι οι tour operator μετά την πανδημία έχουν αλλάξει τον τρόπο των πληρωμών και τον προκρατήσεων σε πιο ανεκτικούς όρους. Ο κάθε εν δυνάμει τουρίστας μπορούσε να κλείσει με 20 λίρες ή ευρώ μια κράτηση. Πολλοί κράτησαν πολλαπλούς προορισμούς, πήραν την έκπτωση της προκράτησης και τελικά διάλεξαν τον προορισμό στον οποίο θα πάνε και ακύρωσαν τους υπόλοιπους. Έχουμε δηλαδή καινούριες λίστες με λιγότερες κρατήσεις τώρα, που σημαίνει προσφορές και κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήρθε η καταστροφή, για την ώρα είμαστε όπου ήμασταν και πέρσι. Τα αεροδρόμια δίνουν μια μικρή αύξηση, 5% στο Ηράκλειο και σταθερά στα Χανιά».
Ο κ. Βλατάκης επανέλαβε το πάγιο αίτημα του κλάδου του, να επέλθει ισότιμη αντιμετώπιση στη φορολογία μεταξύ των καταλυμάτων πάσης φύσεως και της βραχυχρόνιας μίσθωσης, χαρακτηρίζοντας πάντως τα Airbnb ως θετικό για την οικονομία του νησιού.
«Τα ξενοδοχεία έχουν λιγότερο κόσμο, γιατί έχουν μπει και πάνω από 100.000 Airbnb, τα οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δαιμονοποιούμε, διότι τα έσοδα μένουν στην οικονομία του νησιού. Άνθρωποι πληρώνουν λογαριασμούς, ζουν την οικογένειά τους χάρη σε αυτό. Εκείνο που εμείς θέλουμε, ως πράκτορες και ξενοδόχοι είναι ίση φορολογική αντιμετώπιση, όπως σε όλο τον κόσμο. Χρειάζεται το Airbnb, υπάρχει σε όλο τον κόσμο, γιατί να μην υπάρχει και εδώ; Απλούστατα να ισχύσουν οι ίδιοι όροι, όπως και στο εξωτερικό. Ελπίζουμε με την καινούρια κυβέρνηση να το συζητήσουμε και να βρούμε λύση και σε αυτό, χωρίς να δαιμονοποιούμε, όπως και το all inclusive. Όταν οι ανταγωνιστές μας έχουν αυτό το προϊόν, πρέπει να το έχουμε κι εμείς. Πρέπει να ανταποκρινόμαστε σε αυτά που ζητάει η αγορά».
Τέλος, ο πολύπειρος ταξιδιωτικός πράκτορας ξεκαθάρισε ότι στοίχημα για τον τουρισμό του νησιού είναι η ποιότητα και αυτό σήμερα περνάει από τη δυνατότητα σίγουρης εργασίας για το προσωπικό, για όλο τον χρόνο:
«Όλα έχουν να κάνουν με την ποιότητα, για να είμαστε ελκυστικότεροι και να έχουμε τους πελάτες που μας αξίζουν. Το μεγάλο στοίχημα μετά την πανδημία είναι το προσωπικό. Δεν μπορούμε να δώσουμε τις υπηρεσίες που έχουμε υποσχεθεί, αν δεν έχουμε προσωπικό. Ο μόνος τρόπος για να το επαναφέρουμε πίσω στον τουρισμό είναι να επιμηκύνουμε τη σεζόν και να δώσουμε δουλειά 12 μήνες στους συμπατριώτες μας. Αν δεν έχει ένας οικογενειάρχης 12 μήνες δουλειά, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με τα σημερινά κόστη. Αυτό ζητάμε διαχρονικά και μπορεί να γίνει, αν παρθούν γενναίες αποφάσεις. Περιμένουμε τη νέα κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό να ασχοληθεί με αυτό το μεγάλο θέμα, για να κάνουμε μαζί το αυτονόητο, διότι δεν κάνουν τα τσιμέντα ποιοτικότερο τον τουρισμό, οι άνθρωποι τον κάνουν».
zarpanews.grhttps://www.zarpanews.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.