Ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη 27 Οκτωβρίου στην πόλη Yeonsu της Νότιας Κορέας με τη συμμετοχή του Δήμου Ηρακλείου το Διεθνές Συνέδριο των Πόλεων που Μαθαίνουν (ICLC) της UNESCO με θέμα «Από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην βιωσιμότητα: Χτίζοντας υγιείς και ανθεκτικές πόλεις μέσω της μάθησης». Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021.
Το 5ο Διεθνές Συνέδριο των Πόλεων που Μαθαίνουν, το οποίο συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο δια βίου μάθησης της UNESCO και την πόλη Yeonsu της Νότιας Κορέας, συγκεντρώνει περίπου 5000 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων των Δημάρχων των κρατών μελών του Παγκόσμιου Δικτύου Πόλεων που Μαθαίνουν της UNESCO, στελεχών εκπαίδευσης της πόλης, αξιωματούχων από το Υπουργεία Παιδείας και εκπροσώπων οργανισμών του ΟΗΕ, περιφερειακών οργανισμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον, εμπειρογνώμονες από τους τομείς της διά βίου μάθησης και της αστικής και αειφόρου ανάπτυξης που θα παρουσιάσουν αποτελέσματα ερευνών και τάσεων του τομέα.
Μάλιστα η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται για πρώτη φορά με μικτή μορφή (δια ζώσης και online), έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και οι χώρες με αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας. Έτσι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν εμπειρίες, να ανταλλάξουν γνώσεις σχετικά με την διασφάλιση της υγείας και να παρουσιάσουν καλές πρακτικές και διδάγματα από αυτήν την περίοδο της πανδημίας, που δημιούργησε πρωτοφανείς παγκόσμιες προκλήσεις για τις πόλεις. Επίσης, θα δοθούν οδηγίες για μελλοντικές πολιτικές και προγράμματα για την προώθηση της υγείας και της εκπαίδευσης μέσω της δια βίου μάθησης και τέλος η διαβούλευση μεταξύ των εκπροσώπων των πόλεων – μελών του δικτύου θα οδηγήσει στην διαμόρφωση και υιοθέτηση της νέας επιχειρησιακής στρατηγικής του δικτύου για τα επόμενα δύο χρόνια .
Όπως επεσήμανε η Αντιδήμαρχος Παιδείας Στέλα Αρχοντάκη «Το Ηράκλειο, ως μέλος του Παγκοσμίου Δικτύου Πόλεων που Μαθαίνουν της UNESCO από το Οκτώβριο του 2016, έχει υιοθετήσει τις βασικές αρχές που διαπνέουν τη Δια Βίου Μάθηση, συμμετέχει ενεργά στο παγκόσμιο δίκτυο, αναγνωρίζοντας τη δύναμη της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης στην δημιουργία ανθεκτικών βιώσιμων πόλων».