Τι κρύβεται στο κέντρο του Γαλαξία; Ετοιμαστείτε για «επαναστατικά» αποκαλυπτήρια
Διεθνής ερευνητική κοινοπραξία ετοιμάζεται να παρουσιάσει την πρώτη άμεση εικόνα της μαύρης τρύπας στο κέντρο του Μίλκι Ουέι.
Τι κρύβεται στο κέντρο του Γαλαξία; Ετοιμαστείτε για «επαναστατικά» αποκαλυπτήρια
Το αθέατο τέρας που καταπίνει αέρια, σκόνη και ολόκληρα άστρα στο κέντρο του Γαλαξία αναμένεται να αποκαλυφθεί την Πέμπτη με τις πρώτες άμεσες εικόνες που κατέγραψε παγκόσμιο δίκτυο τηλεσκοπίων.
Οι «επαναστατικές» άμεσες παρατηρήσεις της κεντρικής μαύρης τρύπας του Μίλκι Ουέι έρχονται τρία χρόνια μετά την πρώτη άμεση παρατήρησης μιας μαύρης τρύπας σε έναν γειτονικό γαλαξία, μια ιστορική εικόνα που δείχνει τη σκιά του αντικειμένου κόντρα στη λάμψη του υπέρθερμου αερίου που στροβιλίζεται γύρω του.
Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι γαλαξίες κρύβουν στο κέντρο τους μαύρες τρύπες με μάζα εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου. Πιστεύεται ότι σχηματίζονται νωρίς στη διαδικασία εξέλιξης των γαλαξιών και με την πάροδο του χρόνου μεγαλώνουν και μεγαλώνουν.
Η μελέτη του 2019 αφορούσε την μαύρη τρύπα στο κέντρο του γειτονικού γαλαξία Messier 87, σε απόσταση περίπου 54 εκατομμυρίων ετών φωτός. Η μάζα της εκτιμάται ότι είναι 6,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη του Ήλιου.
Την ιστορική απεικόνιση επέτρεψε το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (ETH), ένα παγκόσμιο δίκτυο κεραιών που λειτουργούν σαν ενιαίο, γιγάντιο ραδιοτηλεσκόπιο. Παίρνει το όνομά του από τον ορίζοντα των γεγονότων, την νοητή σφαίρα γύρω από μια μαύρη τρύπα μέσα από την οποία τίποτα, ακόμα και το φως, δεν μπορεί να αποδράσει.
Η μελέτη επιβεβαίωσε μεταξύ άλλων μια πρόβλεψη που προκύπτει από τη θεωρία της σχετικότητας, σύμφωνα με την οποία η σιλουέτα, ή σκιά, της μαύρης τρύπας είναι σχεδόν τέλειος κύκλος.
H ερευνητική ομάδα του ΕΤΗ δεν διευκρίνισε τι θα ανακοινώσει την Πέμπτη, υποσχέθηκε όμως ένα «επαναστατικό αποτέλεσμα για το κέντρο του Γαλαξία μας».
Στην αστρονομική κοινότητα επικρατεί πάντως η βεβαιότητα ότι θα παρουσιαστεί το πρώτο πραγματικό πορτρέτο του Τοξότη Α* (SgrA*), όπως ονομάζεται η μαύρη τρύπα στο κέντρο του Μίλκι Ουέι.
Ο Τοξότης Α* έχει μάζα πολύ μικρότερη από τη μαύρη τρύπα του Messier 87, μόλις 4 εκατομμύρια ηλιακές μάζες, βρίσκεται όμως πολύ πιο κοντά, περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη.
Ενδεικτικό της σημασίας της νέας μελέτης είναι το γεγονός ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε ταυτόχρονες συνεντεύξεις Τύπου σε ΗΠΑ, Γερμανία, Κίνα, Μεξικό, Χιλή, Ιαπωνία και Ταϊβάν.
Τα σχόλια είναι κλειστά.