Υπό το φως της ιλιγγιώδους αύξησης των τιμών της ενέργειας, και μπροστά στο φάσμα ενδεχόμενης ολικής διακοπής ανά πάσα στιγμή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου, η τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας κατά την οποία πρόκειται να τεθούν επί τάπητος μέτρα προς αντιμετώπιση της βαθιάς ενεργειακής κρίσης.
Εν μέσω της μακράς παρτίδας ενεργειακού «πόκερ» εκ μέρους του Βλαντιμίρ Πούτιν που έχει θέσει την Ευρώπη ενώπιον πρωτόγνωρων προκλήσεων, και ενώ το ρωσικό φυσικό αέριο ρέει ήδη με το «σταγονόμετρο», πληθαίνουν οι φωνές και οι πιέσεις στους κόλπους των «27» που ζητούν τη σφυρηλάτηση κοινής ευρωπαϊκής γραμμής έναντι του κινδύνου ενεργειακής «ασφυξίας» και της βαρύτατης επιβάρυνσης των καταναλωτών από την εκρηκτική άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία και συμπαρασύρει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ανακοινώνοντας τη σύγκληση συνόδου των υπουργών Ενέργειας, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, Πετρ Φιάλα, ανέφερε πως πρόκειται να συζητηθούν «συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στον τομέα της ενέργειας».
Η ημερομηνία της συνόδου μένει να ανακοινωθεί, ενώ προβάλλει και το ενδεχόμενο έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο ευρωπαϊκός Νότος πιέζει σταθερά για ενιαία και δραστική ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση, γεγονός που επανέλαβε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τετάρτη με τον προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Πετρ Φιάλα.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η Ελλάδα στηρίζει με εθνικά μέτρα την κοινωνία, θα συνεχίσει όμως να διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση, σημειώνοντας πως κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή αυτή κρίση μόνος του.
Από πλευράς του ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας αναφέρει ότι την Ευρώπη περιμένει ένας πολύ δύσκολος χειμώνας, εξαιτίας της στρατηγικής της Ρωσίας, διαβεβαιώνει πάντως ότι η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη και οι καναταλωτές θα υποστηριχθούν, ενώ παράλληλα τονίζει πως η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει πλέον να μπει στην καθημερινότητα όλων.
Εν όψει του χειμώνα και με αβέβαιη τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου, οι κυβερνήσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν θέσει σε εφαρμογή μέτρα προς εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομικής στήριξης των καταναλωτών καθώς οι τιμές καταρρίπτουν διαδοχικά ρεκόρ, ενώ παράλληλα στρέφονται σε τρίτες χώρες σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για την ενεργειακή τροφοδοσία.
Άλμα ανόδου, ακόμη και πάνω από τα 800 ευρώ ανά μεγαβατώρα έχουν καταγράψει οι τιμές ενέργειας στη Γερμανία. Πρόκειται για πρωτοφανή αύξηση, καθώς το κόστος του ρεύματος είναι σχεδόν δεκαπλάσιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Αντίστοιχα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι λογαριασμοί ενέργειας αναμένεται να εκτοξευθούν τον Οκτώβριο, αφού η ρυθμιστική αρχή ενέργειας αύξησε το πλαφόν του κόστους. Το ανώτατο όριο των τιμών ενέργειας θα αυξηθεί κατά 80% τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με την αρμόδια ρυθμιστική αρχή Ofgem, η οποία και καλεί σε άμεσα μέτρα από τη νέα κυβέρνηση.
Ως προς τις διαδρομές της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει στραφεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στην Αλγερία, και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκ μέρους της ΕΕ, στο Αζερμπαϊτζάν. Το γερμανικό βλέμμα εστιάζεται στη Νορβηγία και τον Καναδά, όπου έχει βρεθεί διαδοχικά ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Μία οριστική διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου εμφανίζεται πλέον όλο και πιο πιθανή. Ένα ακόμη «crash-test» μετά το θρίλερ του Ιουλίου θα αποτελέσει το επικείμενο κλείσιμο της στρόφιγγας του αγωγού Nord Stream1 για τρεις ημέρες.
Ο κολοσσός της Gazprom έχει ανακοινώσει ότι Nord Stream 1 πρόκειται να διακόψει τη λειτουργία του από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενος την ανάγκη συντήρησης του μόνου εναπομείναντος συμπιεστή αερίου. Οι ροές των 33 εκατ. κυβικών μέτρων ημερησίως κατόπιν θα επαναληφθούν, κατά την ανακοίνωση.
Ο αγωγός λειτουργεί σήμερα μόλις στο 20% της δυναμικότητάς του, καθώς η πλήρης δυναμικότητά του φθάνει τα 167 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως.
Η Gazprom είχε ήδη μειώσει από τον Ιούνιο κατά 40% τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, επικαλούμενη καθυστερήσεις στην επιστροφή της επίμαχης τουρμπίνας της Siemens Energy που είχε σταλεί για επισκευή στον Καναδά -γεγονός που έχει καταγγελθεί ως προσχηματικό από το Βερολίνο.
Μετά το «θρίλερ» που ακολούθησε τον Ιούλιο με τις δεκαήμερες εργασίες συντήρησης στον Nord Stream 1, η επανεκκίνηση του αγωγού «συνοδεύτηκε» από νέα μείωση της τροφοδοσίας. Η ημερήσια παραγωγική ικανότητα «έπεσε» στα 33 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ήτοι στο 20%.
Ακόμη και η Ελβετία φοβάται πλέον ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος το χειμώνα, εάν οι γαλλικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες παραμείνουν εκτός λειτουργίας και εάν το Βερολίνο, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, περιορίσει τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται με φυσικό αέριο.https://www.cnn.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.