«Αν δεν καθιερωθεί μία ενιαία τιμή στο γάλα, δε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε. Και η κρητική γραβιέρα δε θα μπορέσει να ξαναβρεί τον δρόμο της στην αγορά, αφού εμείς δε θα μπορέσουμε να τροφοδοτούμε τα τυροκομεία με το γάλα που απαιτείται», δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΚΝΗ Γιώργος Τζουλιαδάκης
Την παρέμβαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, προκειμένου να έρθουν σε επαφή οι εμπλεκόμενες πλευρές για να συμφωνηθεί μία ενιαία τιμή παραγωγού στο γάλα, ζήτησαν και συμφώνησαν μαζί του χθες οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων της Κρήτης.
Συνάντηση
Ο Σταύρος Αρναουτάκης υποσχέθηκε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα οργανώσει κοινή συνάντηση μεταξύ κτηνοτρόφων και τυροκόμων. Την ίδια ώρα, ο κτηνοτροφικός κόσμος της Κρήτης υποφέρει, αδυνατώντας να επιβιώσει με τις χαμηλές τιμές σε γάλα και σε κρέας, όταν το κόστος παραγωγής έχει χτυπήσει “κόκκινο” και δεν καλύπτεται από τις σημερινές τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων!
«Αν δεν καθιερωθεί μία ενιαία τιμή στο γάλα, δε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε. Και η κρητική γραβιέρα δε θα μπορέσει να ξαναβρεί τον δρόμο της στην αγορά, αφού εμείς δε θα μπορέσουμε να τροφοδοτούμε τα τυροκομεία με το γάλα που απαιτείται», δήλωσε στo neakriti.gr χθες ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης.
Μάλιστα, τόνισε πως θεωρεί πολύ σημαντική τη στήριξη του Σταύρου Αρναουτάκη για να μπει ένα τέλος στη σημερινή κατάσταση.
«Σήμερα άλλοι τυροκόμοι λένε πως αγοράζουν το γάλα με τις σημερινές τιμές. Άλλοι κάνουν λόγο για 1,07 ευρώ το λίτρο. Και γενικά εμείς δεν ξέρουμε σε τι τιμή μπορούμε να πουλήσουμε το προϊόν μας», σύμφωνα με τον Γιώργο Τζουλιαδάκη.
Για τη φετινή παραγωγή, μας είπε πως έχει μόλις ξεκινήσει και τους επόμενους μήνες θα αυξηθεί στο φουλ της παραγωγικής διαδικασίας μέχρι και τον Απρίλιο. Είναι όμως μια πολύ δύσκολη χρονιά.
«Επειδή φέτος δεν έχουμε τις βροχές που περιμέναμε, δεν υπάρχει χόρτο στην ύπαιθρο και ο κόσμος αναγκάζεται και ταΐζει τα ζώα με τροφές μέσα στους στάβλους», τονίζει ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του ΣΕΚΝΗ.
Εξάλλου, και στο αιγοπρόβειο κρέας, σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, οι τιμές είναι χαμηλές και παραμένουν στα περυσινά επίπεδα των 6,5 με 7 ευρώ το κιλό στο αρνί και το κατσίκι γάλακτος.
«Φανταστείτε ότι οι τιμές στις χοδροειδείς ζωοτροφές έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι κατά 60% έως και 70%. Αυτές οι ανατιμήσεις οφείλονται στις καταστροφές του Θεσσαλικού κάμπου και στις ελλείψεις που υπάρχουν»…
Σύμφωνα με τον Γιώργο Τζουλιαδάκη, για να καταφέρει ένας κτηνοτρόφος να μεγαλώσει το αρνί και να το φέρει στο βάρος που χρειάζεται για να το διαθέσει στην αγορά, το κόστος είναι απαγορευτικό και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτεται από τις τιμές παραγωγού των τελευταίων χρόνων. Έτσι, οι αιγοπροβατοτρόφοι βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και, αν δεν υπάρξουν μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, θα συνεχίσουν να μειώνουν διαρκώς το ζωικό τους κεφάλαιο.
Στη χθεσινή σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, εκπροσωπήθηκαν επίσης τα Χανιά, ο Μυλοπόταμος, το Ρέθυμνο, τα Ανώγεια και το Οροπέδιο Λασιθίου, με τους συνδικαλιστές να περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης.
Παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους
Να υπενθυμίσουμε ότι προχθές πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη κτηνοτρόφων στο Πέραμα Μυλοποτάμου.
«Οι μεγάλες βιομηχανίες τυροκομείων θα προσπαθήσουν για άλλη μια φορά να ρίξουν την τιμή του γάλακτος. Εμείς θα αγωνιστούμε, γιατί έχουμε δει επανειλημμένες φορές την κατρακύλα του αγροτικού τομέα», ανέφερε στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης.
Δείτε το βίντεο:
«Οι άνθρωποι θα πρέπει να τα… φουντάρουνε στη θάλασσα! Δεν έχουν άλλη επιλογή», είπε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων Ιωάννης Βερυκάκης, ενώ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης δήλωσε: «Έχει φτάσει τώρα στα 65 λεπτά το σανό. Είναι απαγορευτικό για να αγοράσει ο άλλος να ταΐσει. Είχαμε πολλά προβλήματα με τις γέννες λόγω καιρικών συνθηκών και χάσαμε πολλά αμνοερίφια σε πολλές περιοχές της Κρήτης».
«Ενώ το τιμολόγιο της ΔΕΗ γράφει αγροτικό ρεύμα, πληρώνουμε επαγγελματικό ρεύμα», τόνισε με τη σειρά του το μέλος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιώργος Προβίδης.
Τα σχόλια είναι κλειστά.