Οι εκκλησίες ήταν ανοιχτές για τον εορτασμό των Θεοφανίων με τη συμμετοχή μικρού αριθμού πιστών στη Λειτουργία, ωστόσο φαινόμενα συνωστισμού παρατηρήθηκαν εκτός των ναών – Δυσαρέσκεια των λοιμωξιολόγων και πολιτική θύελλα
Με την ήπια επιτήρηση της Ελληνικής Αστυνομίας και ανοιχτές εκκλησίες εορτάστηκαν τα Θεοφάνια σε όλη τη χώρα στη σκιά της πανδημίας του κοροναϊού και της σύγκρουσης Εκκλησίας και Πολιτείας για το κλείσιμο των ναών, με τα προβλήματα να εντοπίζονται εκτός του εσωτερικού χώρου των εκκλησιών.
Οι ναοί λειτούργησαν με λίγους πιστούς και υπό αυστηρά μέτρα προστασίας, ενώ ο καθαγιασμός των υδάτων τελέστηκε στο εσωτερικό τους.
Μετά την συνομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κατά την ορκωμοσία των νέων υπουργών, δεν επετεύχθη συμβιβασμός και η κυβέρνηση υπαναχώρησε έναντι των πιέσεων της Eκκλησίας, καθώς με εγκύκλιό του προς τις μητροπόλεις της χώρας, ο Αρχιεπίσκοπος προέτρεπε να τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό διάδοσης του κοροναϊού αλλά με ανοιχτές τις εκκλησίες και με περιορισμένο αριθμό πιστών μέσα σε αυτές, όπως συνέβη τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Υπενθυμίζεται πως, με βάση την ΚΥΑ, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας εντός των ναών, ενώ προβλέπεται ένας πιστός ανά 15 τ.μ, με μέγιστο αριθμό στους ιερούς ναούς τα 25 άτομα και στους μητροπολιτικούς τα 50.
Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος -σε ένδειξη καλής θέλησης προς την Πολιτεία- δεν έκανε χρήση της συνοδικής εξουσιοδότησης που είχε λάβει ώστε να μεταβεί σε εξωτερικό χώρο και να κάνει εκεί τον Αγιασμό, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα συνάθροισης πιστών.
Μέσα τήρηση των μέτρων, έξω… ουρές
Μπορεί η εγκύκλιος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να καθόριζε τον τρόπο διεξαγωγής του σημερινού εορτασμού των Θεοφανίων εντός των ναών, ωστόσο αυτό που παρατηρήθηκε από νωρίς το πρωί έξω από πολλούς εξ’ αυτών, θυμίζει εικόνες από το πρόσφατο παρελθόν, στη Θεσσαλονίκη, κατά τους εορτασμούς του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου.
Με βάση εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, παρατηρήθηκαν εικόνες συνωστισμού έξω από ορισμένους ναούς, όπως η Μητρόπολη Καλαμαριάς, ο Ιερός Ναός Οσίας Ξένης και ο Αγίου Νεκταρίου στην περιοχή Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στον Άγιο Δημήτριο στο Μπραχάμι, στην Αττική.
Μάλιστα, θεωρείται αρκετά πιθανό αντίστοιχες σκηνές να έχουν εκτυλιχθεί και αλλού στην επικράτεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Aστυνομία που επικαλείται η ιστοσελίδα voria.gr, σε 70 από τις περίπου 250 εκκλησίες της Θεσσαλονίκης υπήρχε μόνιμη παρουσία αστυνομικών έξω από τους ναούς, ενώ δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. περιπολούσαν σε όλη την πόλη, προκειμένου να διασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων, χωρίς ωστόσο τα πράγματα να ξεφεύγουν.
Εικόνες συνωστισμού παρατηρήθηκαν και στη Μητρόπολη των Χανίων, αν και κατά τη Θεία Λειτουργία η προσέλευση των πιστών ήταν μικρή. Λίγη ώρα αργότερα, τα δεδομένα άλλαξαν, καθώς πιστοί που θέλησαν να λάβουν τον αγιασμό άρχισαν να συνωστίζονται εντός του ναού, με την τήρηση των μέτρων να… έχει πάει περίπατο.
Όπως διακρίνεται και στις φωτογραφίες της ιστοσελίδας zarpanews.gr, ο κόσμος είναι αρκετός μέσα στον ναό ανήμερα των Θεοφανίων χωρίς να κρατά αποστάσεις.
Ιερώνυμος : Κοιτάξτε τι μέτρα έχει πάρει η Εκκλησία
Μετά την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους τονίζοντας: «Του χρόνου με υγεία ενωμένοι όλοι μαζί να γιορτάσουμε κάτω από άλλες συνθήκες και να νιώσουμε ελεύθεροι το μεγαλείο της πίστης μας, της ορθοδοξίας, της παράδοσης».
Εξερχόμενος του ιερού ναού απαντώντας σε δημοσιογράφους ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι μίλησε με τον Πρωθυπουργό και αναφέρθηκαν σε «όσα πέρασαν και όσα περιμένουμε». Επεσήμανε, ακόμη, ότι «σήμερα έχουμε μια μεγάλη μέρα. Πρέπει να προβληματιστούμε με την γνώση της ιστορίας. Και η ιστορία μας λέει ότι κάνει κύκλους η ζωή. Μέσα σε αυτούς τους κύκλους ζούμε και εμείς. Όποιος ξέρει ιστορία πάντα περιμένει περίεργα πράγματα. Η Εκκλησία είναι για όλα έτοιμη», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν τηρούνται τα μέτρα ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε με μια δηκτική δήλωση: «Κοιτάξτε γύρω σας τι μέτρα έχει λάβει η Εκκλησία και μετά πηγαίντε στις παραλίες και στις πλατείες».
Ανησυχία των λοιμωξιολόγων
Οι εικόνες αυτές παρατηρούνται σε μια κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας περίοδο, όπου οι αρχές της χώρας βρίσκονται σε συναγερμό καθώς σε αρκετές περιοχές αυξάνονται τα ενεργά κρούσματα κοροναϊού.
Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, η επιδημιολογική εικόνα σε όλη την επικράτεια μετά την χαλάρωση των εορταστικών ημερών αναμένεται να είναι ξεκάθαρη τις επόμενες ημέρες, ωστόσο τα δείγματα που υπάρχουν, μέχρι στιγμής, μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι για τη συνέχεια, ιδίως για την Αττική.
Μάλιστα, αρκετοί προειδοποιούν πως πολύ σύντομα θα βρεθούμε σε επίπεδα Οκτωβρίου, φοβούμενοι ότι αναμένεται να ξεκινήσει ραγδαία αύξηση των μολύνσεων. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που από την κυβέρνηση, αφότου αρχικά επέτρεψαν «μετακινήσεις» και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, έσπευσαν να σώσουν ό,τι σώζεται με την ανακοίνωση του σκληρού lockdown στο σύνολο της χώρας -τουλάχιστον- μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.
Σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού έξω από τις εκκλησίες, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τις χαρακτήρισε «πάρα πολύ ανησυχητικές».
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι «δεν βρισκόμαστε σε σημείο που επιτρέπεται να νιώσουμε ότι ο κίνδυνος έχει φύγει. Είμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, για να επανέλθουμε σε μια εν μέρει κανονικότητα».
Επεσήμανε, δε, ότι η μη τήρηση των μέτρων έχει επιπτώσεις.
Στο ίδιο πνεύμα, ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, προανήγγειλε… παράταση της καραντίνας και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για πολύ καιρό.
Με αφορμή τις εικόνες συνωστισμού, ο ίδιος προέβη σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κατόπιν τούτου μην απορεί κανείς γιατί η Ελλάδα θα βρίσκεται σε αυστηρά μέτρα και lockdown για πολύ καιρό, και ίσως και με κλειστά σχολεία πάλι σύντομα. Κρίμα…».
Πολιτική κόντρα
Τη στάση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού στην επιμονή της Εκκλησίας για ανοιχτούς ναούς, καυτηριάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ενώ δριμεία κριτική για τα φαινόμενα συνωστισμού ασκείται από το Κίνημα Αλλαγής.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κάνει λόγο για «θέατρο του παραλόγου» και εγκαλεί το Μαξίμου για πανηγυρισμούς χωρίς αντίκρισμα.
«Η διαχείριση ακόμη και των περιοριστικών μέτρων που ανακοινώνει ο κ. Μητσοτάκης εξελίσσεται σε θέατρο του παραλόγου. Προχθές μας είπαν κλειστές οι εκκλησίες τα Φώτα, σε αντίθεση με Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά, υπό τον φόβο συνωστισμού και αύξησης των κρουσμάτων» σημειώνει σε ανάρτησή του, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση τραγική και κωμική.
«Η ιεραρχία διαφώνησε, αγνόησε τα μέτρα και σήμερα οι εκκλησίες άνοιξαν, όπως και τα Χριστούγεννα. Η κυβέρνηση όμως γιατί πανηγυρίζει ότι δεν έκανε βήμα πίσω; Τελικά εκτός από τραγικοί αποδεικνύονται συνάμα και κωμικοί».
Από την πλευρά του, το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει πως «επί ΝΔ αποδεικνύεται ότι οι νόμοι και τα διατάγματα του κράτους δεν ισχύουν για όλους. Παρά τους κινδύνους και τις προειδοποιήσεις των ειδικών για την δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση ανακάλεσε ουσιαστικά τις αποφάσεις της και ο συνωστισμός σε εκκλησίες ήταν γεγονός».
«Νέες συγγνώμες τύπου Γεωργιάδη θα ηχούν πλέον ως κοροϊδία. Οι ευθύνες είναι μεγάλες και ανήκουν αποκλειστικά στον κ. Μητσοτάκη» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, κάνει λόγο για κριτική χωρίς πρόταση από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ.
«Θα περιμέναμε από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παράλληλα με την αναμενόμενη κριτική του, να ακούγαμε και την πρότασή του. Δεν την ακούσαμε πάλι. Προτείνει να μείνουν κλειστοί οι ναοί με τη χρήση βίας; Ας το πει ευθέως. Δεν το λέει όμως και προτιμά να ψαρεύει σε θολά νερά» τονίζει, για να προσθέσει:
«Σε μια κρίσιμη φάση για τη δημόσια υγεία, όλοι οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν ώστε να βάλουμε φρένο στην πανδημία αντί να αναλωνόμαστε σε άγονες αντιπαραθέσεις».
Τα σχόλια είναι κλειστά.