Η συναισθηματική νοημοσύνη, ή EQ, είναι η ικανότητα εντοπισμού και κατανόησης των συναισθημάτων, αλλά όχι των δικών μας. Αφορά την αναγνώριση συναισθημάτων των κοντινών μας ανθρώπων ή συνεργατών. Ακούγεται πολύ απλό να μπορεί κάποιος να καταλάβει πως αισθάνεται ένα άλλο πρόσωπο, ωστόσο όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν πως πρόκειται για σπάνιο και πολύτιμο πλεονέκτημα. Για την ακρίβεια, ορίζεται ως ένα ακόμη δείγμα ευφυίας.
Μπορεί να μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε αλλά και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας, να εκτονώσουμε συγκρούσεις και να βελτιώσουμε τη συνολική ικανοποίηση από την εργασία μας και από τους προσωπικούς ή οικογενειακούς δεσμούς.
Στον τομέα της ψυχολογίας, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη έχουν κάποια συγκεκριμένα μοτίβα συμπεριφοράς. Για να καταλάβουμε αρχικά, εάν ένα άτομο διαθέτει υψηλό EQ, υπάρχουν φράσεις που μας προϊδεάζουν και δείχνουν πως το άτομο είναι πιο έξυπνο συναισθηματικά, από άλλα.
Οι φράσεις που χρησιμοποιούν συχνότερα τα άτομα με υψηλό EQ είναι πολύ συγκεκριμένες σύμφωνα με τους ειδικούς και υπάρχει λόγος πίσω από τη χρήση τους. Τέτοιες φράσεις είναι:
1. «Ας σκεφτούμε γιατί»
Η συγκεκριμένη φράση ακούγεται συχνά από τα άτομα με υψηλό EQ καθώς το «γιατί», είναι μια λέξη που μας βοηθά να μην μένουμε στην επιφάνεια, αλλά να διερευνούμε τα πράγματα εις βάθος και πιο προσεκτικά. Είναι επίσης μια φράση που μπορεί να διαχωρίζει το συναίσθημα και δίνει αντικειμενικότητα στις καταστάσεις, ανεξαρτήτως προσωπικών απόψεων.
2. «Μπορείς να μου πεις περισσότερα γι’ αυτό;»
Άνθρωποι που δεν έχουν αυτογνωσία ενδιαφέρονται μόνο για τις δικές τους σκέψεις και απόψεις. Ωστόσο οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι ενδιαφέρονται για το πώς αισθάνονται οι άλλοι και τι έχουν να πουν. Έτσι καταλήγουν να επικοινωνούν με τρόπο που να ενθαρρύνει τους άλλους να μιλήσουν για τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους. Μια φράση όπως «μπορείς να μου πεις περισσότερα γι’ αυτό;» φανερώνει μια τέτοια περίπτωση.
3. «Σε ακούω»
Όπως είπαμε οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι, εστιάζουν μεν στον εαυτό τους, αλλά κυρίως στο πως αισθάνονται οι γύρω τους. Λέγοντας σε κάποιον ότι τον καταλαβαίνετε και τον ακούτε ενεργά, δημιουργείτε ένα περιβάλλον συνεργασίας ιδανικό για team-building, αλλά και για να ανοιχτεί στα συναισθήματα του. Άλλες παρόμοιες φράσεις όπως «καταλαβαίνω τι εννοείς» και «καταλαβαίνω πού το πας» δείχνουν ότι πραγματικά ακούτε και ανοίγουν τους διαύλους επικοινωνίας.
4. «Συγγνώμη»
Η υγιής δόση σεμνότητας είναι σύνηθες χαρακτηριστικό σε ανθρώπους με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Δείχνει επίσης σιγουριά και αυτοπεποίθηση, καθώς τα υγιή άτομα έχουν αποδεχτεί πως η ανθρώπινη φύση έχει και λάθη και μάλιστα είναι εποικοδομητικά. Μη φοβάστε λοιπόν να πείτε «συγγνώμη». Όταν κάνετε ένα λάθος, παραδεχτείτε το και ζητήστε ειλικρινά συγγνώμη σε όποιον το αξίζει.
* Πηγή: Grace