Οριστικό τέλος στις ελπίδες των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων έβαλε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Η Ολομέλεια του ΣτΕ, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε κατά πλειοψηφία, συνταγματική την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας (13ος και 14ος μισθός) των δημοσίων υπαλλήλων, των υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, κ.λ.π.
Η απόφαση του ΣτΕ, το σκεπτικό της οποίας αναμένεται να δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό, ανατρέπει το προηγούμενο νομολογιακό δεδομένο που είχε δημιουργηθεί αρχικά με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου που δικαίωνε τους δικαστικούς υπαλλήλους Ναυπλίου και εν συνεχεία με την απόφαση του Στ’ Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου, που επίσης είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις επίμαχες περικοπές των δώρων.
Έτσι, η νέα απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου κλείνει οριστικά το δρόμο της διεκδίκησης αναδρομικών από τους εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους,
που προσδοκούσαν την επιστροφή αναδρομικών ακόμα και άνω των 3.000 ευρώ.
Η απόφαση της Ολομέλειας ανατρέπει πλήρως την απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ με την οποία είχε ανάψει το «πράσινο φως» για να ακυρωθούν ως «αντισυνταγματικές» οι διατάξεις της υποπαραγράφου Γ1 του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012, σύμφωνα με τις οποίες καταργήθηκαν πλήρως από την 1η-1-2013 το επίδομα εορτών Χριστουγέννων (Δώρο Χριστουγέννων) ύψους 500 ευρώ, το επίδομα εορτών Πάσχα (Δώρο Πάσχα) ύψους 250 ευρώ και το επίδομα θερινής αδείας ύψους 250 ευρώ, που χορηγούνταν σε 470.000 δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς με μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές (βασικούς μισθούς + επιδόματα) συνολικού ύψους μέχρι 3.000 ευρώ, υπολογιζόμενες σε 12μηνη βάση.
Με την πλήρη κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας, κάθε ένας από τους 470.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου έχασε από 1.000 ευρώ το χρόνο κατά το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2013 μέχρι και σήμερα. Δεδομένων ότι οι απαιτήσεις από το Δημόσιο παραγράφονται μετά την πάροδο τριετίας και ότι το ποσό που μπορούσαν να διεκδικήσουν οι θιγόμενοι ανέρχεται σε 470 εκατ. ευρώ ετησίως, το συνολικό ύψος των αναδρομικών το οποίο θα καλείτο να πληρώσει το Δημόσιο, αν η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει αμετάκλητα ότι η κατάργηση των επιδομάτων ήταν «αντισυνταγματική», υπερβαίνει τα 1,4 δισ. ευρώ για την τριετή περίοδο από τα μέσα του 2016 έως τα μέσα του 2019.
Τώρα πλέον όλα αυτά τα δικαιώματα χάνονται, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όσοι δημόσιοι υπάλληλοι, κυρίως εργαζόμενοι σε δήμους, εισέπραξαν ήδη τα ποσά των Δώρων και μάλιστα με αναδρομικά κινδυνεύουν τώρα να βρεθούν αντιμέτωποι με διεκδικήσεις από την πλευρά του Δημοσίου και να κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτηςχαρακτήρισε ως μη αναμενόμενη χαρακτήρισε την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Μιλώντας στο Θέμα Fm , ανέφερε πως «όταν το ΣΤ΄τμήμα του ΣτΕ βγάζει αντισυνταγματική την περικοπή με μεγάλη πλειοψηφία 6-1 και η απόφαση βγαίνει τον Δεκέμβριο, ήταν λογικό όλοι να αναμένουν στην Ολομέλεια ότι δεν ανατρέπεται».
Μεταφέροντας τα συναισθήματα των 610.000 δημοσίων υπαλλήλων που είχαν κάνει δικαστική προσφυγή «παρακινούμενοι από την απόφαση του ΣΤ΄ τμήματος του ΣτΕ», ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ έκανε λόγο για «απογοήτευση».