Οι δύο αλλαγές που τελειώνουν τις «λευκές κόλλες»
Σε μια εντελώς νέα συνθήκη ως προς τη βαθμολογική βάση του 10 θα διαγωνιστούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2021 οι φετινοί υποψήφιοι. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει οριζόντια ένας “κόφτης” στον μέσο όρο της γενικής βαθμολογίας για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, αλλά ότι θα υπάρξει κριτήριο βάσης ανά τμήμα.
Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείου Παιδείας είναι:
Το πρώτο σενάριο είναι να θεσπιστεί σε ορισμένες χαμηλόβαθμες σχολές ένα βαθμολογικό όριο (όπως η βάση του 10) ώστε να μην εισάγονται μαθητές με πολύ χαμηλό μ.ο. βαθμολογίας. Στις πανελλήνιες 2020 υπήρχαν υποψήφιοι που πέρασαν σε σχολές με 0.6 στα 20 και τέτοια ενδεχόμενα δεν θέλει να ξαναδει η κυβέρνηση.
Το δεύτερο σενάριο είναι να οριστεί βαθμολογική βάση σε ένα μόνο μάθημα. Αν η πρόταση αυτή υιοθετηθεί, κάτι που μοιάζει και πιθανότερο, τότε τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα θα ορίσουν το “κρίσιμο” μάθημα στο οποίο ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει πάρει τουλάχιστον τη βάση για να εισαχθεί στο τμήμα.
Για παράδειγμα, μπορεί για την εισαγωγή στο Μαθηματικό τμήμα να απαιτηθεί ο βαθμός στα Μαθηματικά να είναι από 14 και πάνω.