Τα ξενοδοχεία της Hilton στην Κρήτη και τη Σαντορίνη, το ομόλογο του Πόλυ και οι «ενδιάμεσοι» των funds με τις χοντρές προμήθειες
–Χαίρετε, πολλά μπορείς να καταλογίσεις σε κάθε κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της κατά τη διάρκεια μιας θητείας και -αλίμονο- έτσι πάντα θα είναι, αφού όποιος κυβερνάει και διοικεί (ακόμα και μια μικροεπιχείρηση) θα αντιμετωπίσει και λάθη και παραλείψεις και αμέλειες και αστοχίες που θα ευθύνεται και ο ίδιος και οι άνθρωποί του. Στον Μητσοτάκη πάντως δεν μπορείς να καταλογίσεις ανειλικρίνεια ή έλλειψη ευαισθησίας και αυτοκριτικής. Χθες, αμέσως μετά τη «λήξη συναγερμού», τα είπε δημοσίως (σχεδόν) όλα και το πήρε και πάνω του όπως έπρεπε, ζήτησε συγγνώμη για την ομολογουμένως μεγάλη ταλαιπωρία των Αθηναίων στην Αττική Οδό, αλλά και σε άλλες δεκάδες οδικές αρτηρίες. Θυμηθείτε ότι ο Τσίπρας και οι υπουργοί του, με 112 νεκρούς στο Μάτι, δεν ζήταγαν συγγνώμη για καμιά εβδομάδα. Ο Μητσοτάκης δεν έμεινε στις ευθύνες της ιδιωτικής εταιρείας που εκμεταλλεύεται την Αττική Οδό, αλλά μίλησε και για τα εμφανή προβλήματα διαχείρισης και συντονισμού της «δικής του πλευράς», με σκοπό βέβαια να μην επαναληφθούν τα ίδια στην επόμενη κακοκαιρία και πολύ περισσότερο το καλοκαίρι που… η φωτιά δεν είναι χιόνι. Δεν γνωρίζω φυσικά τις λεπτομέρειες της «μη επιτυχημένης διαχείρισης αυτής της χιονοθύελλας», όπως είπε ο ίδιος, αλλά ένα είναι βέβαιον, αν ο συντονιστής ήταν έμπειρος και «ήξερε τη δουλειά», θα είχε καλύψει ακόμα και τις ολιγωρίες των υπολοίπων. Ας μην το παιδεύουμε λοιπόν, όσο είναι καιρός…
-Αναρωτιέμαι, αν αυτά τα παλικάρια του Macquarie Group, που ξόδεψαν τόσα εκατομμύρια για τον ΔΕΔΔΗΕ, τώρα που βλέπουν το δίκτυο να καταρρέει (έστω υπό την πίεση ιδιαίτερα σκληρών καιρικών συνθηκών) ανησυχούν καθόλου για τα δολάριά τους; Σκέπτονται ότι χρειάζονται κάποιες επενδύσεις; Κάποια άλλη στρατηγική; Άραγε, είχαν στον νου ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
-Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχουν βγει τρελά και εύκολα λεφτά από όσους συνεργάστηκαν ή συνεργάζονται με private equities. Η συγκεκριμένη κατηγορία funds πληρώνει δύο ειδών προμήθειες: Η πρώτη αποκαλείται sourcing fee (παλαιότερα λεγόταν finders fee), την εισπράττει αυτός που έφερε τη δουλειά στο fund και είναι 0,75% στην αξία του asset. Η δεύτερη αμοιβή είναι η λεγόμενη success fee, καταβάλλεται ετησίως και βασίζεται στην απόδοση. Για τον υπολογισμό της ισχύει ο κανόνας “10 οver 10, 20 over 20” που συνήθως οδηγεί σε 0,50% με 1% επί της αξίας του asset το οποίο καταβάλλεται ετησίως. Τι με έπιασε και σας τα λέω αυτά; Αφενός για να φανταστείτε πως αρκεί μια καλή συναλλαγή για να αποκτήσει ο ενδιάμεσος μια αξιόλογη περιουσία που άλλοι δεν βγάζουν δουλεύοντας 10 ζωές, αλλά και επειδή ακούω ότι τελευταία ορισμένοι… νταραβεριτζήδες (που έχουν τις δουλειές στο τσεπάκι) εκτός του sourcing fee έχουν αρχίσει να ζητούν και αμοιβές για την απόδοση.
-Πάμε τώρα στις business της πραγματικής οικονομίας. Κάπου πήρε το μάτι μου πρόσφατα ότι ο Θ. Δουζόγλου -ο αποκαλούμενος στην αγορά και “Αι Βασίλης από τη Βενεζουέλα”, επειδή βγάζει από το σακί λεφτά και κάνει εύκολα δουλειές- συνήψε συμφωνία με τη Hilton για το Πεντελικόν, ώστε το ξενοδοχείο να επαναλειτουργήσει κάτω από την ομπρέλα της αμερικανικής αλυσίδας. Η στήλη απευθύνθηκε τη Δευτέρα στην υπεύθυνη της Ηilton για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, που εδρεύει στο Λονδίνο, και χθες έλαβε την απάντηση. Σύμφωνα με αυτήν, «η Hilton είναι αποφασισμένη να αναπτυχθεί στην Ελλάδα και είναι σε συζητήσεις με διάφορους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων σχετικά με τις ευκαιρίες να επεκτείνει την παρουσία της, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε νέα projects να ανακοινώσουμε». Το βέβαιο είναι ότι ο Δουζόγλου έχει κινήσει διαδικασίες μέσω του αναπτυξιακού νόμου και σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί ξενοδοχειακά το παλιό κτίριο του ΟΤΕ στη Σταδίου και να επαναλειτουργήσει το Πεντελικόν στην Κηφισιά και το Μιστράλ στον Πειραιά.
-Είναι επίσης βέβαιο ότι το 2017 μιλούσε με τη Μarriott, κάποια στιγμή φάνηκε να κλείνει μαζί τους, αλλά τελευταία στιγμή η δουλειά χάλασε. Ίσως τώρα ο Δουζόγλου πήρε απόφαση ότι τα κτίρια που αγόρασε δεν μπορεί να παραμένουν τόσα χρόνια αναξιοποίητα. Οσον αφορά τη Hilton, εκτός από τη συμφωνία με την ΤΕΜΕΣ για το Conrad (το πρώην Hilton της Αθήνας), ανοίγει δύο ξενοδοχεία στη χώρα μας υπό το premium brand της Curio Collection by Hilton και συγκεκριμένα το Sea Breeze Santorini Beach Resort και το The Royal Senses Resort & Spa στην Κρήτη.
-Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, η Safe Bulkers του Πόλυ Χατζηϊωάννου αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου που θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Η ομολογιακή έκδοση θα είναι ύψους 100 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη στο NYSE Safe Bulkers, που έχει προχωρήσει έγκαιρα στην ανανέωση του στόλου της, σήμερα διαθέτει 40 φορτηγά πλοία, με πιο πρόσφατο το cape MV Maria, όπως θα μετονομαστεί, μεταφορικής ικανότητας 181.000 τόνων. Το ναυπηγικό της πρόγραμμα περιλαμβάνει εννέα φορτηγά πλοία με συμβόλαια σε γιαπωνέζικες γιάρδες, η παράδοση των οποίων θα ξεκινήσει από το δεύτερο τρίμηνο του 2022.
-Στο υπουργείο Ανάπτυξης πάντως προετοιμάζονται για να υποδεχθούν τους επενδυτές. Για αυτό και η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου ενέκρινε στις 12 Ιανουαρίου «δέσμευση πίστωσης ύψους ΕΥΡΩ (2.500,00) “ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑ ΕΥΡΩ” για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου μας, Ειδικός Φορέας 1035-101-0000000 ΑΛΕ 2420905001 Οικονομικού έτους 2022 για: ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΕΤΗΣΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ».
-Δεν σημείωσαν και ιδιαίτερη επιτυχία (από την πλευρά τραπεζών και εταιριών διαχείρισης) οι πλειστηριασμοί το 2021, λόγω και της πανδημίας. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤ, από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο 2021, για ιδιώτες και επιχειρήσεις, προγραμματίστηκαν 5.167 πλειστηριασμοί. Αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν οι 3.591, οπότε διεξήχθησαν 1.576. Οι 1.102 βγήκαν άγονοι, οπότε επιτυχείς ήταν οι 474. Από αυτούς στις 299 περιπτώσεις η τράπεζα πήρε το ακίνητο και στους 175 το ακίνητο πέρασε στα χέρια τρίτου.
-Με την ευκαιρία, να προσθέσουμε πως χθες πραγματοποιήθηκε το επενδυτικό forum, της do Value. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, σχεδιάζουν να περάσουν σε ένα μοντέλο που θα βασίζεται περισσότερο στην τεχνολογία και θα είναι λιγότερο έντασης εργασίας. Για την Ελλάδα αναμένεται μεσαία μονοψήφια αύξηση εσόδων με υψηλά περιθώρια ανάκαμψης, ενώ για Ιταλία και Ισπανία χαμηλή μονοψήφια αύξηση εσόδων.https://www.newmoney.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.