Τα SOS των φετινών πανελλαδικών – Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι
Η πανδημία του κοροναϊού άφησε μακριά από τα θρανία χιλιάδες υποψηφίους καθώς ήταν υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω υπολογιστή για μήνες, με ότι αυτό συνεπάγεται
Τα SOS των φετινών πανελλαδικών – Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι
Στην τελική ευθεία για την προετοιμασία τους στις πανελλαδικές εξετάσεις έχουν εισέλθει οι φετινοί υποψήφιοι οι οποίοι προετοιμάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Η πανδημία του κοροναϊού άφησε μακριά από τα θρανία χιλιάδες υποψηφίους καθώς ήταν υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω υπολογιστή για μήνες, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μοναδικό «αγκάθι» για τους υποψηφίους καθώς τη φετινή χρονιά θα βρουν μπροστά τους δύο σημαντικές αλλαγές.
Η πρώτη αλλαγή, αφορά τη θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής ως προϋπόθεση για να ανοίξουν τις πύλες των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης ενώ την ίδια στιγμή αναμένεται να υπάρξει ανακατανομή των εισακτέων μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών τμημάτων.
Αναφορικά με τον αριθμό εισακτέων θα ανακοινωθεί στις 15 Απριλίου, δεν αναμένεται να υπάρξει μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο θα υπάρξουν αλλαγές όσο αφορά στην κατανομή τους στα τμήματα των ΑΕΙ.
Και αυτό, διότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα εφαρμοστεί φέτος για πρώτη φορά, αναμένεται να αφήσει εκτός τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης χιλιάδες υποψηφίους και την ίδια στιγμή πολλές κενές θέσεις σε κάποια περιφερειακά ιδρύματα που με μέχρι πρότινος είχαν χαμηλές βάσεις εισαγωγής.
Η ελάχιστη βάση εισαγωγής σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές
Στις Στρατιωτικές, Αστυνομικές και οι Σχολές Πυροσβεστικής, Λιμενικού και Τουριστικής εκπαίδευσης καθορίστηκαν πρώτα τα ποσοστά των συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.
Στις Στρατιωτικές σχολές όπως είναι φυσικό, τα υψηλόβαθμα τμήματα τους όρισαν τον ανώτατο συντελεστή για την διαμόρφωση της βάσης εισαγωγής τους (δηλαδή το 1,20), ενώ τα τμήματα Τουριστικής εκπαίδευσης στον χαμηλότερο (0,80).
Το χαμηλότερο συντελεστή επέλεξαν και τα τμήματα Αστυφυλάκων και οι σχολές Πλοιάρχων, ενώ το 0.90 επέλεξε το Λιμενικό.
Όπως είναι γνωστό, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ορίζεται για κάθε τμήμα ΑΕΙ ως ποσοστό του μέσου όρου των επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου που ανήκει το τμήμα, όπως αυτός θα διαμορφωθεί από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.
Έτσι, αν η μέση επίδοση των μαθητών σε ένα επιστημονικό πεδίο είναι το 10, τότε η τελικά βάση εισαγωγής για εισαγωγή στα προγράμματα του, θα πολλαπλασιαστεί επί τον συντελεστή που έχει θέση το τμήμα.
Τα σχόλια είναι κλειστά.