Έξι χώρες ισοβαθμούν στην πρώτη θέση της λίστας με τα πιο ισχυρά ταξιδιωτικά έγγραφα για το 2024. Σε μια μεγάλη ανατροπή στη λίστα, η οποία ανανεώνεται ανά τρίμηνο, οι πολίτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Σιγκαπούρης και της Ισπανίας μπορούν να απολαύσουν πρόσβαση χωρίς βί ζα ή με βίζα κατά την άφιξη τους σε 194 προορισμούς σε όλο τον κόσμο.
Μάλιστα ο συγκεκριμένος αριθμός είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από τότε που ο δείκτης Henley Passport Index άρχισε να παρακολουθεί τις παγκόσμιες ταξιδιωτικές ελευθερίες πριν από 19 χρόνια.
Ο δείκτης δημιουργείται από τη συμβουλευτική εταιρεία σε ζητήματα παγκόσμιας ιθαγένειας και διαμονής Henley & Partners, με έδρα το Λονδίνο, χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA).
Η Ευρώπη πέρασε την Ασία στην πρωτιά
Τα τελευταία πέντε χρόνια δύο χώρες της Ασίας και συγκεκριμένα η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη κυριαρχούσαν στην πρώτη θέση, αλλά πλέον η νέα πρώτη πεντάδα αποτελεί μια θριαμβευτική άνοδο για την Ευρώπη.
Στην 5η θέση η Ελλάδα
Η Φινλανδία και η Σουηδία ισοβαθμούν με τη Νότια Κορέα στη δεύτερη θέση – με εύκολη πρόσβαση σε 193 προορισμούς – ενώ η Αυστρία, η Δανία, η Ιρλανδία και οι Κάτω Χώρες έρχονται τρίτες (με 192 προορισμούς).
Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στην 4η θέση, ενώ η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ελβετία βρίσκονται στην 5η θέση με εύκολη πρόσβαση σε 190 προορισμούς.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχ0υν ανέβει τις περισσότερες θέσεις στον δείκτη την τελευταία δεκαετία
Μεγαλύτερο από ποτέ το χάσμα
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παραμένουν η χώρα που έχει ανέβει τις περισσότερες θέσεις στον δείκτη κατά την τελευταία δεκαετία, προσθέτοντας 106 προορισμούς χωρίς βίζα από το 2014 και κερδίζοντας φέτος την 11η θέση.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Κρίστιαν Χ. Κάελιν, πρόεδρος της Henley & Partners και δημιουργός του δείκτη διαβατηρίων, ανέφερε ότι ενώ η γενική τάση κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες ήταν προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής απελευθέρωσης, το χάσμα παγκόσμιας κινητικότητας μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στην κορυφή και τη βάση του πίνακα είναι σήμερα μεγαλύτερο από ποτέ.
Τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου για το 2024
- Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Ισπανία (194 προορισμοί)
- Φινλανδία, Νότια Κορέα, Σουηδία (193 προορισμοί)
- Αυστρία, Δανία, Ιρλανδία, Κάτω Χώρες (192 προορισμοί)
- Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο (193 προορισμοί)
- Ελλάδα, Μάλτα, Ελβετία (190 προορισμοί)
- Τσεχία, Νέα Ζηλανδία, Πολωνία (189 προορισμοί)
- Καναδάς, Ουγγαρία, Ηνωμένες Πολιτείες (188 προορισμοί)
- Εσθονία, Λιθουανία (187 προορισμοί)
- Λετονία, Σλοβακία, Σλοβενία (186 προορισμοί)
- Ισλανδία (185 προορισμοί)
Πολλαπλοί δείκτες
Ένας άλλος δείκτης διαβατηρίων, αυτός της Arton Capital, λαμβάνει υπόψη τα διαβατήρια 193 χωρών μελών των Ηνωμένων Εθνών και έξι εδαφών – Ταϊβάν, Μακάο, Χονγκ Κονγκ, Κοσσυφοπέδιο, παλαιστινιακά εδάφη και Βατικανό, ενώ εξαιρούνται τα εδάφη που έχουν προσαρτηθεί σε άλλες χώρες.
Ο δείκτης ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά τα δεδομένα του συλλέγονται με στενή παρακολούθηση των πυλών των επιμέρους κυβερνήσεων. Πρόκειται για ένα εργαλείο «για ανθρώπους που ταξιδεύουν, για να παρέχει ακριβείς, εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες για τις ταξιδιωτικές τους ανάγκες», δήλωσε στο CNN το 2022 ο ιδρυτής της Arton Capital, Αρμάντ Άρτον.
Το Global Passport Power Rank 2024 της Arton τοποθετεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην πρώτη θέση, με βαθμολογία 180 προορισμούς χωρίς βίζα ή βίζα κατά την άφιξη.
Όσον αφορά τη δεύτερη θέση, αυτή καταλαμβάνεται από πέντε ευρωπαϊκές χώρες: Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Κάτω Χώρες.
Η Σουηδία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία και η Ελβετία βρίσκονται στην 3η θέση. Η Ελλάδα όπως και στον δείκτη Henley Passport Index, βρίσκεται στην 5η θέση μαζί με τη Νορβηγία, την Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουγγαρία και τη Νότια Κορέα, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 6η θέση.
Ο δείκτης της Arton Capital για το 2023 σημείωσε την άνοδο της παγκόσμιας κινητικότητας, ανακηρύσσοντας την Αλβανία ως το «ανερχόμενο αστέρι» της.
Η Ελλάδα παρέμεινε σταθερή ως προς την άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.