Τα όσπρια είναι πεντανόστιμα αν τα καταναλώνουμε με αυτούς τους τρόπους
Σε σαλάτες, σε αλοιφές, σε κεφτέδες μπορούν να απογειώσουν το διατορφολόγιό μας
Τα όσπρια είναι πεντανόστιμα αν τα καταναλώνουμε με αυτούς τους τρόπους
Τα όσπρια αποτελούν βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής κι εξαιτίας της υψηλής διατροφικής τους αξίας, έχουν σπουδαία θέση και στις vegan και vegetarian διατροφές, αντικαθιστώντας τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης.
Τα όσπρια που κυρίως καταναλώνει ο άνθρωπος είναι οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια, τα κουκιά, τα μπιζέλια, η φάβα και η σόγια. Εκτός από τις πρωτεΐνες τους (20-25%), τα όσπρια περιέχουν κι άλλα ευεργετικά στοιχεία όπως υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης, φυλικό οξύ, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και ασβέστιο.
Συνεπώς, βοηθούν με ένα σωρό προβλήματα υγείας του σύγχρονου ανθρώπου, όπως ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, η καλή λειτουργία του εντέρου, η προστασία της καρδιάς, ενώ μειώνουν ακόμα και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Όταν συνδυάζονται με ρύζι ή ξηρούς καρπούς αυξάνεται η βιολογική αξία των πρωτεϊνών τους.
Για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου τους καλό θα είναι να τα τρώμε παρέα με λεμόνι ή ωμές πιπεριές.
Καλές οι φασολάδες, οι φακές και οι λοιπές οσπριάδες, όμως υπάρχουν πιο νόστιμοι και ευφάνταστοι τρόποι να καταναλώνουμε αυτούς τους συμμάχους της υγείας μας.
Κεφτέδες ή μπιφτέκια από όσπρια
Αυτός είναι ένας ωραίος τρόπος να βάλουμε επιπλέον όσπρια στην διατροφή της οικογένειας. Φυσικά μπορούν να μπουν και σε τυλιχτά, παρέα με λαχανικά, σε μπέργκερ, να συνδυαστούν με διάφορα ντιπ και γενικότερα να κάνουν την διαφορά!
Ιδιαίτερα τα μπιφτέκια οσπρίων, μπορούν να γίνου πραγματικοί θησαυροί θρεπτικών συστατικών καθώς, εκτός του πουρέ οσπρίων που είναι η βάση μας, μπορούμε να προσθέσουμε μέσα φρεσκοκομμένα μυρωδικά και λαχανικά.
Σαλάτες από όσπρια
Βράζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν, αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Ύστερα, κόβουμε ντομάτες, καρότο, αυγά, μυρωδικά, αγγουράκι… Και δημιουργούμε με την φαντασία μας πεντανόστιμες και θρεπτικές σαλάτες, που θα ενθουσιάσουν όλα τα μέλη της οικογένειας.
Οι φακές είναι οι βασίλισσες της κρύας σαλάτας.
Όσπρια με δημητριακά
Τα όσπρια σε συνδυασμό με τα δημητριακά όπως το ρύζι, η κινόα, ή το σιτάρι, δίνουν εξαιρετικά πλούσιες συνταγές.
Ο συνδυασμός αυτός δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, κάνοντας απαραίτητο το φαγητό αυτό σε ανθρώπους που ακολουθούν μια vegan ή vegeterian διατροφή ή βρίσκονται σε νηστεία.
Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, αν και προσφέρουν επαρκώς μερικά αμινοξέα, εμφανίζουν έλλειψη σε άλλα. Όταν όμως συνδυάζονται οι φυτικές πρωτεΐνες με τον κατάλληλο τρόπο, τότε παρέχεται στον οργανισμό μια υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη σχεδόν εφάμιλλη του κρέατος.
Όσπρια με κρέας
Τα φασόλια κρατούν τα σκήπτρα εδώ. Φασολάδα με λουκάνικα, γίγαντες στο φούρνο με μοσχαράκι ή χορινό και ένα σωρό άλλες εκδοχές.
Κάθε μπουκιά, σκέτη απόλαυση. Καμία σχέση με μια νερόβραστη σούπα οσπρίων.
Όσπρια ως αλοιφές
Χούμους από ρεβίθια, μους φάβας, βλέπε χούμους από μαύρα ή άσπρα φασόλια και λαχταριστές ψημένες πιτούλες να συνοδεύσουν. Ακόμα και πάνω σε ψωμί, σκίζουν.
Η τέλεια συνοδεία στο καθημερινό μας τραπέζι.
Τα σχόλια είναι κλειστά.