Τα ελεύθερα βάρη ή τα μηχανήματα χτίζουν καλύτερο σώμα;

Ελεύθερα βάρη = γρήγορο αποτέλεσμα. Μηχανήματα = ευκολία. Διαλέγεις και παίρνεις.

Τα ελεύθερα βάρη ή τα μηχανήματα χτίζουν καλύτερο σώμα;

Ο κανόνας λέει, πως κάθε άνδρας με πολύ περιορισμένο χρόνο για προπόνηση στο γυμναστήριο, προτιμότερο είναι να επικεντρώνεται σε ασκήσεις στις οποίες συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι μυς.

Αν λοιπόν αναζητάς το περισσότερο όφελος μέσα στο λιγότερο χρόνο, τα ελεύθερα βάρη είναι η λύση. Δες γιατί:

Από τη μια, η ευκολία

Σίγουρα μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή και να γυμναστείς αξιοπρεπώς,

ωστόσο, το εύρος της κίνησης είναι αρκετά περιορισμένο. Έτσι, οι μύες δεν δουλεύουν αποτελεσματικά στο λίγο χρόνο που διαθέτεις για την αύξηση του όγκου τους και την τόνωση της γράμμωσής τους.

Τα μηχανήματα με τις υποβοηθούμενες λαβές είναι πιο πρακτικά και ασφαλή για αρχάριους.

Συχνά όμως, και σε περίπτωση που υπερβάλλεις με τα κιλά (η υδραυλική ευκολία που σου παρέχουν τα high-tech μηχανήματα σε βάζουν στον πειρασμό να ανεβάσεις τον πήχη λίγο παραπάνω), μπορεί να επηρεάσουν ανεπιθύμητους μυς και να προσθέσουν άχρηστες κινήσεις στις αρθρώσεις (μηχάνημα πίεσης ώμων ή pec deck, lat pull-downs) προκαλώντας αναπάντεχους τραυματισμούς.

Απ’ την άλλη, η πραγματικά σκληρή δουλειά

Όταν ασκείσαι με ελεύθερα βάρη (μπάρες, αλτήρες, ακόμη και ιμάντες),

 

το σώμα σου υποχρεώνεται να χρησιμοποιήσει κάθε μεγάλο και μικρό μυ ώστε να σταθεροποιήσει το βάρος την ώρα που το ανεβάζεις ή το κατεβάζεις. Οι επιπλέον μύες που «αφυπνίζονται» με αυτή τη διαδικασία, σε καμία περίπτωση δεν συμμετέχουν όταν η άσκησή σου υποστηρίζεται από το μηχάνημα.

Ένας ακόμη καλός λόγος είναι η ευχέρεια με την οποία διαχειρίζεσαι τους αλτήρες:

μπορείς να δουλέψεις ανεξάρτητα κάθε χέρι στις κάμψεις δικεφάλων, κατόπιν να περιστρέψεις την παλάμη και να ανασηκώσεις το βραχίονα προς τα πάνω και πίσω εκτελώντας παράλληλα εκτάσεις τρικεφάλων –με μια κίνηση.

Τα ελεύθερα βάρη είναι τα ιδανικά εργαλεία για πιέσεις στήθους στον πάγκο,

ενεργοποιώντας το μέγιστο ποσοστό μυϊκής μάζας του θώρακα, την ίδια ώρα που η σπονδυλική στήλη βρίσκεται ασφαλής, σε ύπτια θέση. Για παρόμοιους λόγους αξίζει να προτιμάς τα ημικαθίσματα με μπάρα αντί το μηχάνημα Smith ή τις έλξεις chin-up συγκριτικά με το μηχάνημα lat pull-downs. Η εκτέλεση γίνεται πιο φυσικά, οι μυς που τονώνονται είναι περισσότεροι, ακόμη και ο χρόνος που γλιτώνεις, είναι κέρδος.

Με τα ελεύθερα βάρη θα νιώθεις καλύτερα με τον εαυτό σου όταν προπονείσαι.

Δεν έχει να κάνει με το πόσο άνδρας είσαι, αλλά με τα γρήγορα αποτελέσματα που ζητάς: βλέπεις μια μπάρα, την παίρνεις και ξεκινάς. Αρκεί, να ξέρεις τι κάνεις, να είσαι σε φόρμα, να έχεις πειραματιστεί επιτυχώς με μεγαλύτερα κιλά και να είσαι διαρκώς επικεντρωμένος στην ασφάλεια του μυϊκού σου συστήματος.

Πηγή: https://gr.askmen.com/

Τα σχόλια είναι κλειστά.