Τα διπλωματικά «όπλα» της Αθήνας κατά των τουρκικών προκλήσεων – Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη με Μακρόν
Σε αγώνα δρόμου με διπλό στόχο, αφενός την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο επιδίδεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η ελληνική κυβέρνηση
Σε αγώνα δρόμου με διπλό στόχο, αφενός την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική μεσόγειο, και αφετέρου την επίσπευση των διαδικασιών ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων επιδίδεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η ελληνική κυβέρνηση.
Με δεδομένη τη ζωτικής σημασίας γαλλική υποστήριξη έναντι της τουρκικής επιθετικότητας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει πολλά στη συνάντηση που θα έχει με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι στις 10 Σεπτεμβρίου, πριν από τη σύνοδο των χωρών του Νότου που οργανώνει ο Γάλλος πρόεδρος στην Κορσική.
Στη συνάντηση αυτή οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν ολόκληρο το πλαίσιο της κοινής στάσης Ελλάδας και Γαλλίας έναντι της Τουρκίας, με δεδομένο μάλιστα ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτίθεται ανοικτά πλέον και στο Παρίσι. Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να τονίσει στον Μακρόν την ανάγκη να υπάρξει κοινή γραμμή στην ΕΕ έναντι της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας.
Παράλληλα, η κατ’ ιδίαν συζήτηση των δύο ηγετών αναμένεται να επικεντρωθεί στο υπό συζήτηση αμυντικό σύμφωνο ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις (προχωρημένες και σε κορυφαίο επίπεδο) έχουν οδηγήσει το ζήτημα στην τελική ευθεία και επιδιώκεται να ολοκληρωθεί με τις υπογραφές του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν σε μία αμυντική συμφωνία.
Διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας
Αύριο, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο (Evarist Bartolo) .
Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εν όψει και των κρίσιμων συζητήσεων και αποφάσεων που αναμένονται στο πλαίσιο της ΕΕ. Θα συζητηθούν επίσης η κατάσταση στη Λιβύη και το μεταναστευτικό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
Με το πέρας των συνομιλιών, θα υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών για τη συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης.
Νέα επαφή Δένδια – ΝΑΤΟ για τις ελληνικές θέσεις – Στην Αθήνα ο Σαρλ Μισέλ
Σε διορθωτικές εισηγήσεις επί των προτάσεων του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για την επίτευξη ελληνοτουρκικού διαλόγου αναμένεται να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στη συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Εκεί η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει τις τροποποιήσεις που προτείνει επί των προτάσεων του Στόλτενμπεργκ.
Εν τω μεταξύ νέες τηλεφωνικές επαφές αναμένεται να έχει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόσο με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια όσο και με τον Τούρκο ομόλογό του, Μελβούτ Τσαβούσογλου.
Εξάλλου, ο Σαρλ Μισέλ θα αρχίσει κύκλο επισκέψεων με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις 24 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα επαφές σε Αθήνα, Κύπρο κι ενδεχομένως και Αγκυρα για να προωθήσει την πρότασή του για πολυμερή διάσκεψη σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ανατολικότερα σύνορα της Ευρώπης.
Ο Μισέλ θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει η συζήτηση και γι αυτό θέλει να βάλει μαζί στο τραπέζι των συζητήσεων Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, αλλά και τις Γερμανία, Γαλλία για να προωθηθεί ο διάλογος και να αποφευχθούν οι κυρώσεις στην Τουρκία.
Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα
Έχοντας το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου η ΕΕ έχει απειλήσει με κυρώσεις την Άγκυρα εάν δεν έχει προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης, η Αθήνα μέσα από μία σειρά διπλωματικών επαφών αλλά και κινήσεων θωράκισης ευαίσθητων περιοχών στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα.
Γνώμονας της ελληνικής στάσης είναι το δίπτυχο: ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις κλιμακώνονται. Τελευταίο δείγμα της τακτικής της Άγκυρας είναι η σημερινή προκλητική ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας το οποίο παρουσιάζει το Oruc Reis να πλέει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αναφέροντας: «Οι φρεγάτες και οι κορβέτες που ανήκουν στις Ναυτικές μας Δυνάμεις συνεχίζουν αποφασιστικά το καθήκον τους να συνοδεύουν / προστατεύουν το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις, το οποίο συνεχίζει να εργάζεται στις περιοχές δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα επιτραπεί ανομία ή εκφοβισμός στην περιοχή!».
«Καμία απειλή δε μας τρομάζει»
««Ευχόμαστε ποτέ να μην χρειαστεί, αλλά θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν μας τρομάζει καμία απειλή» ήταν η ελληνική απάντηση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος τόνισε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας ξεφεύγουν από ότι έχουμε συνηθίσει εδώ και δεκαετίες.
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στα χθεσινά τουρκικά δημοσιεύματα περί μετακίνησης τουρκικών στρατευμάτων στην Ανδριανούπολη κάνοντας λόγο για εσωτερική προπαγάνδα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος εκτιμά ότι έως τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθούν οι κυρώσεις, η Τουρκία θα εντείνει τις πιέσεις της προς την Ελλάδα με μοχλό το μεταναστευτικό.
«Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, λέγοντας ότι η φύλαξη των ελληνικών συνόρων έχει ενισχυθεί με δύο ομάδες της ΕΚΑΜ, ενώ σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα υπάρξει επέκταση και ενίσχυση του φράχτη.
Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις που συνεχίζονται και στα νησιά, με τελευταίο παράδειγμα τις 4 τουρκικές μηχανότρατες που έφτασαν σε απόσταση 600 μέτρων από την Κάλυμνο, ο υπουργός επίσης εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι «οι ροές μειώνονται» καθώς και ότι τα νησιά θα ενισχυθούν με 500 συνοριοφύλακες.
Τι επιδιώκει ο Ερντογάν
Τις επιδιώξεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή αλλά και το πώς πρέπει να αντιδράσει η Αθήνα ανέλυσε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής, Γιώργος Φίλης.
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, ο Ερντογάν επιθυμεί να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία που θα εκτείνεται μέχρι την κεντρική Μεσόγειο.
«Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι το ενδιάμεσο για να φτάσει στο στόχο του. Θέλει να κάνει την Ελλάδα χώρα-δορυφόρο για να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Μεσόγειο. Είναι τακτικές οι κινήσεις του» σημείωσε, χαρακτηρίζοντας ακριβή μια φράση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, που είχε πει ότι «η Τουρκία θέλει να κάνει την Ελλάδα νησί σε μία οθωμανική λίμνη».
«Μας θεωρούν κράτος μειωμένης κυριαρχίας, όταν μας λένε ότι η ΠτΔ δεν μπορεί να πάει Καστελόριζο ή όταν λένε ότι δεν μπορούμε να υπογράψουμε σύμβαση με την Αίγυπτο» τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν θα αποφευχθεί ο καβγάς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
Όπως ανέφερε, ο Ερντογάν έχει εκπαιδεύσει τον τουρκικό λαό «ότι η Ελλάδα κατέλαβε νησιά και ότι είμαστε εμείς πειρατές στην ανατολική Μεσόγειο». Ο κ. Φίλης εκτιμά ότι κρίσιμος παράγοντας στο ζήτημα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία «αν θέλει μπορεί να γονατίσει την Τουρκία με τις κυρώσεις της».
Αποφασισμένοι οι συνοριοφύλακες
Την ώρα που η Τουρκία επιχειρεί να προχωρήσει σε παιχνίδια εντυπώσεων με τη μεταφορά τανκς κοντά στην Ανδριανούπολη, ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου έστειλε το δικό του μήνυμα σημειώνοντας ότι ο «ο Έβρος έμεινε όρθιος τον Μάρτιο και θα παραμείνει όρθιος και σε αυτές τις ροές».
«Υπάρχει αρκετή πίεση στις υπηρεσίες μας αλλά δεν έχουμε σε καμία περίπτωση την εισβολή του Μάρτιου» είπε ο Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς μιλώντας στον ρ/σ Θέμα.
Όπως σημείωσε «περιμένουμε τον νέο φράχτη, τις θερμικές κάμερες και με τους νέους συνοριοφύλακες η φύλαξη των συνόρων θα γίνει καλύτερη».
«Μαζί με εμάς τους παλιούς που συμπληρώνουμε 22 στην πρώτη γραμμή της φύλαξης της χώρας, τα νέα παιδιά που τα βλέπουμε ορεξάτα να θέλουν να δουλέψουν νομίζω ότι τα πράγματα θα ειναι καλύτερα» συμπλήρωσε.
Τόνισε, ακόμα, ότι «το ηθικό των κατοίκων του Έβρου ήταν και είναι υψηλό. Μας έδωσαν τέτοια δύναμη τον Μάρτιο για να κρατήσουμε την εισβολή και τον πόλεμο της προπαγάνδας από την Τουρκία».
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: «Ανησυχία για τον τουρκικό επεκτατισμό»
Την ανησυχία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τον τουρκικό επεκτατισμό και τις συνέπειες του εκτεταμένου πολέμου στην Λιβύη, εξέφρασε η επιτετραμμένη της πρεσβείας των ΗΑΕ στην Αθήνα, Εϊμάν Ελ Ζεγιουντι, σε αποκλειστικές δηλώσεις της στα ΝΕΑ.
Τα Εμιράτα, που παίρνουν ενεργό μέρος στις εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο εξομάλυναν πρόσφατα τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Ισραήλ, σε μια ιστορική συμφωνία που αλλάζει τον χάρτη της Μέσης Ανατολής.
«Η Ελλάδα και τα ΗΑΕ μοιράζονται το έντονο ενδιαφέρον για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην λεκάνη της Μεσογείου», αναφέρει η κ. Ελ Ζεγιουντι. «Και οι δύο χώρες ανησυχούν για τον τουρκικό επεκτατισμό και τις συνέπειες του εκτεταμένου πολέμου στη Λιβύη. Οι πρόσφατες κοινές ασκήσεις Ελλάδας-Εμιράτων στην Κρήτη είναι ένα παράδειγμα στρατιωτικής συνεργασίας. Στον πολιτιστικό και επιστημονικό τομέα οι δύο χώρες διατηρούν ενεργούς δεσμούς, οι οποίοι υπογραμμίζονται με το φετινό διαδικτυακό «Στρατηγικό Φόρουμ ΗΑΕ-Ελλάδας που πραγματοποίηθηκε τον Ιούλιο. Τα αποτελέσματα ορισμένων από τις συνεργασίες στον τομέα της γεωργίας, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης θα παρουσιαστούν στην έκθεση Dubai Expo2020 (που θα πραγματοποιηθεί το 2021)».
Όσον αφορά την συμφωνία με το Ισραήλ αναφέρει «αποτελεί ένα βήμα προς μια πιο σταθερή και ευημερούσα περιοχή, από την οποία όλοι επωφελούμαστε. Διακόπτοντας τα σχέδια προσάρτησης του Ισραήλ, διατηρήσαμε ζωντανή την προοπτική για τη λύση των δύο κρατών. Τα ΗΑΕ έχουν μια μακροχρόνια δέσμευση να υποστηρίξουν τον παλαιστινιακό λαό. Δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τις φιλοδοξίες των Παλαιστινίων γι ‘αυτούς, αλλά πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία είναι ένα πολύ θετικό βήμα, που παρέχει το χώρο και τον χρόνο για να οικοδομήσουμε έναν δίκαιο διακανονισμό».
Τα σχόλια είναι κλειστά.