Βασικός κανόνας που πρέπει να θυμάσαι όταν ξεκινάς να πηγαίνεις στο γυμναστήριο: η διαφύλαξη της σωματικής σου ακεραιότητας.
Όλα τα υπόλοιπα –βελτίωση φυσικής κατάστασης, μυϊκά οφέλη και αναβάθμιση της ψυχοσωματικής υγείας– επιτυγχάνονται προοδευτικά.
Χωρίς σοβαρότητα, πειθαρχία, υπομονή και σωστή αντίληψη της εκτέλεσης των ασκήσεων,οι πιθανότητες για τραυματισμό είναι πολύ αυξημένες.
Στο άρθρο αυτό, θα μάθεις τί θα πρέπει να αποφεύγεις κατά την είσοδό σου στο χώρο του γυμναστηρίου.
Μην παρακάμπτεις ποτέ την προθέρμανση
Οι περισσότεροι αρχάριοι “καίνε” τους μύες και καταπονούν τις αρθρώσεις από την πρώτη κιόλας προπόνηση επειδή δεν έχουν προνοήσει να ζεσταθούν κατάλληλα στην αρχή. Το γεγονός αυτό, αν δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό, σίγουρα θα σας αφήσει αρκετά πίσω στην προπόνησή σας . Μόλις 5 λεπτά διατάσεις και 5 λεπτά διάδρομος αρκούν για να διαπιστώσεις ότι το σώμα σου θα ζεσταθεί και η προπόνηση θα βγει ευκολότερα, μειώνοντας ταυτόχρονα τις πιθανότητες τραυματισμού.
Είσαι ανυπόμονος
Αν αποφάσισες να γραφτείς σε ένα γυμναστήριο με σκοπό να φτάσεις στο απόγειο της φυσικής σου κατάστασης, έχε κατά νου ότι αυτή η διαδικασία είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Πολλοί αρχάριοι ξεκινούν τα προγράμματά τους με υπέρμετρο ενθουσιασμό και τεράστια ανυπομονησία. Έτσι, τείνουν να γυμνάζονται πολύ έντονα και συχνότερα από το κανονικό. Τι είναι κανονικό; Τρεις με τέσσερις μέρες τη βδομάδα, χωρίς δεύτερη μέρα σερί. Γιατί; Επειδή οι μύες δεν αναπτύσονται την ώρα που πιέζονται, αλλά τις ώρες που ξεκουράζονται. Αν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος ξεκούρασης, οι μύες παραμένουν ανενεργοί.
Επιλέγεις την ευκολία σου
Τα περισσότερα γυμναστήρια διαθέτουν μια τεράστια ποικιλία από φανταχτερά όργανα που μπορούν να δουλέψουν κάθε μυϊκή ομάδα από διαφορετικές γωνίες, με μεγαλύτερη άνεση και ευκολία. Αυτά τα μηχανήματα είναι σίγουρα χρήσιμα, αλλά οι αρχάριοι τείνουν να βασίζονται σε αυτά σχεδόν για ολόκληρα τα προγράμματά τους. Όταν ξεκινάς να φτιάξεις μια στιβαρή βάση για τις μετέπειτα απαιτητικές προπονήσεις σου, καμία άσκηση δεν είναι πιο αποτελεσματική από τις βασικές ασκήσεις με ελεύθερα βάρη που εστιάζουν στις μεγάλες μυϊκές ομάδες (ημικαθίσματα, deadlifts, πιέσεις στον πάγκο, βυθίσεις, pullups κ.λπ.).
Αντιγράφεις τις ρουτίνες των προχωρημένων
Παρόλο που είναι καλό να μελετάς τις κινήσεις που εκτελούν οι επαγγελματίες στο χώρο του bodybuilding, η διάθεσή σου να τους μιμηθείς δε θα σου βγει σε καλό. Οι προχωρημένοι αθλητές έπειτα από 5 έως 25 χρόνια συστηματικής προπόνησης έχουν αποκτήσει ένα θωρακισμένο μυϊκό σύστημα, ικανό να κάνει σχεδόν τα πάντα. Όχι όμως το δικό σου. Ξεκίνα από ρουτίνες προπόνησης που βγάζεις άνετα και, οπλισμένος με υπομονή, ξεκίνα να ανεβαίνεις επίπεδο με οδηγό το χρόνο.
Προπονείσαι μόνος
Σίγουρα η προπόνηση στο γυμναστήριο είναι ένα ατομικό σπορ και όχι ομαδικό. Αλλά, αν είσαι αρχάριος, η μοναχικότητα θα σου μειώσει το κίνητρο και αναμφίβολα θα σε κάνει να “κλέβεις” επαναλήψεις και σετ – πολύ πιθανό επίσης να εκτελείς τις ασκήσεις με λάθος τεχνική. Με ένα φίλο δίπλα σου, η προπόνηση γίνεται πιο διασκεδαστική, λίγο παραπάνω ανταγωνιστική και σίγουρα πολύ πιο πειθαρχημένη. Με έναν personal trainer, θα αισθανθείς κάτι ακόμα πιο σημαντικό: την ασφάλεια της σωματικής σου ακεραιότητας και την αποφυγή τραυματισμών.
Τα απολύτως απαραίτητα
Η τσάντα γυμναστηρίου πρέπει να είναι ευρύχωρη. Είτε συνηθίζεις να προπονείσαι αμέσως πριν ή μετά το γραφείο είτε πηγαίνεις για προπόνηση με πλήρη αθλητική περιβολή εκ των προτέρων, μια διπλή αλλαξιά (T-shirt, σορτς, εσώρουχο, κάλτσες) είναι απαραίτητη.
Προνόησε η τσάντα να έχει εσωτερικές αδιάβροχες θήκες που κλείνουν με φερμουάρ, ώστε να μη χυθούν υγρά αξεσουάρ και καταστρέψουν όλα τα υπόλοιπα.
- Μια βαμβακερή πετσέτα για τον ιδρώτα και μια μικρότερη, αντιιδρωτική, για τον πάγκο.
- Περικάρπιο ή και περιμετώπιο για να μη στάζεις την ώρα που προπονείσαι.
- Σαγιονάρες flip-flop από καουτσούκ για να μη γεμίσεις μύκητες στα αποδυτήρια.
- Σαμπουάν και αφρόλουτρο σε μίνι συσκευασίες ταξιδιού, άρωμα και αποσμητικό.
Πηγή: https://gimnastirio.gr