Τα 5 στοιχήματα για την οικονομία έως τις εκλογές

Ημερομηνία:

Η συνέπεια της οικονομικής πολιτικής και η συρρίκνωση όσο είναι δυνατό του εκλογικού κύκλου, είναι η δύσκολη αποστολή που έχει να επιτελέσει το οικονομικό επιτελείο μέχρι και τις διπλές εκλογές που θα αναδείξουν τη νέα Κυβέρνηση.

Ειδικά για ένα χρόνο όπως το 2023, το οποίο ξεκινά σε ένα περιβάλλον μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας, με πολλά ανοιχτά θέματα και μια την αναμονή μιας νέας Κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει μετά από διπλές εκλογές διάρκειας περίπου 3 μηνών, ο βαθμός δυσκολίας για την αποφυγή αποκλίσεων ή εκτροχιασμού της οικονομίας είναι αυξημένος. Στην κατεύθυνση να αποφύγουμε ως χώρα να αναστραφεί η καλή εικόνα έκτισε η Ελλάδα για την πορεία της οικονομίας της, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να κερδίσει πέντε στοιχήματα.

Το πρώτο είναι το ΥΠΟΙΚ να είναι συνεπές με τη δέσμευση για συνέχιση της στήριξης της οικονομίας, χωρίς όμως να διολισθήσει στις συνηθισμένες προεκλογικές “παροχές” παλαιότερων εποχών. Μετά από τρία διαδοχικά μνημόνια και μια βαθιά κρίση τα χρόνια της πανδημίας, τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, αν και έχουν βελτιωθεί σημαντικά, παραμένουν υπό συνεχή παρακολούθηση. Μπορεί μεν η χώρα να βγήκε πέρσι το καλοκαίρι από την περίοδο της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά παραμένει η χώρα με τον υψηλότερο χρέος εντός της ΕΕ.

Εκτός από τους θεσμούς, την πρόοδο της Ελλάδας παρακολουθούν και οίκοι αξιολόγησης. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για δημοσιονομική εγρήγορση εντός Ελλάδα, από την στιγμή που η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο χρόνο έχει τεθεί ως εθνικός στόχος.

Προς το παρόν, από το ΥΠΟΙΚ προαναγγέλλεται ένα τελευταίο πακέτο μέτρων στήριξης με βάση τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από την υπεραπόδοση της οικονομίας το 2022, το οποίο θα εφαρμοστεί πριν από τις εκλογές.

Διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής
Το δεύτερο πολύ βασικό στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει το οικονομικό επιτελείο, είναι η διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας. Ο προϋπολογισμός προαναγγέλλει δημόσιες επενδύσεις 12 δισ. από το παλιό και το νέο ΈΣΠΑ και απορρόφηση 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και στις δύο κοινοτικές πρωτοβουλίες ο χρόνος είναι χρήμα.

Κάθε καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια πόρων. Το ΥΠΟΙΚ και τα υπόλοιπα υπουργεία που διαχειρίζονται έργα συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους, πρέπει να προηγηθούν των ήδη σφικτών χρονικών περιθωρίων που τίθενται από τις Βρυξέλλες, ώστε να καλύψουν το χρονικό κενό που μοιραία θα υπάρξει μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Επίσης, θα πρέπει να συνεχιστούν κανονικά οι εκατοντάδες διαγωνισμοί για μικρές και μεγάλες επενδύσεις, που θα εδραιώσουν την θετική ανάπτυξη, όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων
Οι μεταρρυθμίσεις είναι άλλα ένα μεγάλο κεφάλαιο που έπεφτε έως τώρα θύμα του εκλογικού κύκλου. Οι 68 μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν χρονικούς περιορισμούς για την εφαρμογή τους. Συνεπώς, για αυτές θα πρέπει να υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία, ώστε η υλοποίησή τους να μην έχει καθυστερήσεις. Επίσης, οι δεκάδες μεταρρυθμίσεις εθνικής προτεραιότητας (όπως πχ το κτηματολόγιο και ο εκσυγχρονισμός δικαιοσύνης και πρωτοβάθμιας υγείας), η υλοποίηση των οποίων παρακολουθείται σε εξαμηνιαία βάση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, είναι το ίδιο επείγον να προχωρήσουνε με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Η διαχείριση του χρέους
Ένα ακόμη ευαίσθητο θέμα το οποίο θα πρέπει να απεξαρτηθεί, έστω και προσωρινά από πολιτικές αποφάσεις, είναι η διαχείριση του χρέους. Οι εκδόσεις του δημοσίου προτείνονται μεν από τον ΟΔΔΗΧ ανάλογα με την πορεία της αγοράς, αλλά χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις για προχωρήσουν. Με δεδομένη τη σχετικά μεγάλη διάρκεια της εκλογικής περιόδου, θα πρέπει να συμφωνηθούν εκ των προτέρων οι κατευθύνσεις και οι στόχοι και να τεθεί δοθεί αυτονομία στον Οργανισμό διαχείρισης δημοσίου χρέους, να κινείται μέχρι να εκλεγεί νέα ηγεσία για το ΥΠΟΙΚ.

Συνέχεια του κράτους
Ένα ακόμη κρίσιμο στοίχημα, είναι να δοθεί στο εξωτερικό η εικόνα ότι αυτή τη φορά, δεν “παγώνουν” όλα όταν γίνονται εκλογές στην Ελλάδα. Θα πρέπει δηλαδή να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία, ώστε οι υποχρεώσεις της χώρας από την συμμετοχής της σε διεθνείς οργανισμού, να συνεχίσουν να εκπληρώνονται εγκαίρως. Για παράδειγμα, η χώρα θα πρέπει να στείλει κανονικά το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της περιόδου 2022-2025, μέχρι και το τέλος Απριλίου και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2023 -2026 στο τέλος Μαΐου.https://www.capital.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ανοιξε η πλατφόρμα για το «Εξοικονομώ 2025»...

Ανοιξε σήμερα 8 Ιανουαρίου στη 1 το μεσημέρι η...

Eurostat: Πώς κινείται η ανεργία στην Ελλάδα...

Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η γυναικεία ανεργία...

Ανοιξε η πλατφόρμα για το «Εξοικονομώ 2025»...

Ανοιξε σήμερα 8 Ιανουαρίου στη 1 το μεσημέρι η...

Eurostat: Πώς κινείται η ανεργία στην Ελλάδα...

Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η γυναικεία ανεργία...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ-4-GOD’S GIFT-CROISSANT-RETHYMNO-300X250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ηράκλειο:Σύλληψη δύο ανήλικων αλλοδαπών για κλοπή

Συνελήφθησαν δύο (2) ανήλικοι αλλοδαποί για κλοπή Συνελήφθησαν χθες...

Ύστατο χαίρε στον Κώστα Σημίτη – Στη Μητρόπολη Αθηνών η κηδεία του

Δημοσία δαπάνη και με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού αποχαιρετά...