Με συντριπτική πλειοψηφία (17 -1) η Πολιτική Γραμματεία κήρυξε έκπτωτο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η παράγραφος στην απόφαση που απειλεί τον Κασσελάκη έως και με διαγραφή αν δεν συμμορφωθεί στις αποφάσεις των οργάνων.
Στην έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με ψήφους 17 υπέρ 1 κατά και 1 αποχή αποφάσισε πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι έκπτωτος από το αξιώματα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση του Οργάνου του κόμματος της Κουμουνδούρου είχε ως αποκλειστικό θέμα τις αντιδράσεις που προέκυψαν γύρω από τον θεσμικό ρόλο που θα πρέπει να έχει ο κ. Κασσελάκης, ύστερα από την εις βάρος του πρόταση μομφής η οποία υπερψηφίστηκε.
Κατά της καθαίρεσης του Στέφανου Κασσελάκη τάχθηκε η Θεοδώρα Τζάκρη ενώ η Ολυμπία Τελιγιορίδου ψήφισε «παρών».
Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας
«H K.E. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ανώτερο όργανο του κόμματος και αυθεντικός ερμηνευτής του Καταστατικού, υπερψηφίζοντας την πρόταση άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και ενεργοποίησε τις διατάξεις του καταστατικού για τη διενέργεια εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος.
Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών. Συνεπώς, το ζήτημα αυτό είναι λήξαν».
Η τελευταία αυτή παράγραφος αποτελεί αυστηρή προειδοποίηση προς τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως εξηγούν οι γνωρίζοντες, ότι αν δεν σεβαστεί και συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας με ερώτημα διαγραφής.
Και αυτό την ώρα που ο κ. Κασσελάκης στην πρώτη ανάρτησή του, σήμερα Πέμπτη, μετά την καθαίρεσή του μίλησε για «εκτροπή», και «απίστευτες προβοκάτσιες», συνιστώντας πάντως ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση στους υποστηρικτές του.
Οργή από τη Θεοδώρα Τζάκρη
Η Θεοδώρα Τζάκρη, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της ΠΓ, δήλωσε: «Η αντικαταστατική διαδικασία που ακολουθήθηκε προκειμένου να αμφισβητηθεί και να αποπεμφθεί ο εκλεγείς με τριετή θητεία πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης δεν αποτελεί μόνο ιστορικό πολιτικό ατόπημα, αλλά αποτελεί και παράτυπη ενέργεια που οδηγεί σε πολιτική και διαχειριστική παράλυση τον Οργανισμό του κόμματος.
Η πρεμούρα της κομματικής γραφειοκρατίας να καθαιρέσει την ίδια ώρα της έκδοσης της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής τον εκλεγμένο με τριετή θητεία πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, προκαλεί πολιτική και διαχειριστική παράλυση στον Οργανισμό του κόμματος, εφόσον δεν μπορεί να γίνει καμία έγκυρη διαχειριστική πράξη ή πράξη εκπροσώπησης του κόμματος.
Τα όποια πληρεξούσια για τρέχουσες καθημερινές διαχειριστικές πράξεις που αφορούν το κόμμα έχουν δοθεί από τον πρόεδρο ισχύουν μόνο εφόσον ο εξουσιοδοτών πρόεδρος παραμένει στην θέση του.
Αν ο εξουσιοδοτών εξέπεσε, όπως ισχυρίζεται η κομματική γραφειοκρατία συμπαρέσυρε και τους πληρεξουσίους. Δεν υπάρχει εντολοδόχος, χωρίς εντολέα. Άρα το πληρεξούσιο του Στέφανου Κασσελάκη προς τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη για την διαχείριση των οικονομικών του κόμματος είτε είναι σε ισχύ με τον πρόεδρο στην θέση του είτε καταργήθηκε επειδή ο πρόεδρος εξέπεσε και νομικά το συμπαρέσυρε καταργώντας το.
Η λύση είναι μία: η ομόφωνη και ομόθυμη αναγνώριση του νομικού κανόνα ότι ο πρόεδρος παραμένει στην θέση του νομικά, πολιτικά και θεσμικά μέχρι την αντικατάσταση ή την επανεκλογή του. Δεν νοείται ούτε νομικά ούτε πολιτικά να παραμείνει ακέφαλο το κόμμα. Αλλιώς η παράταση του διαχειριστικού κενού συνεπάγεται την πολιτική κατάρρευση και την οικονομική χρεωκοπία».
Η σπίθα που άναψε τη «φωτιά»
H έκτακτη σύγκληση του οργάνου με κύριο θέμα τον θεσμικό ρόλο και τις αρμοδιότητες του Στέφανου Κασσελάκη μετά την καθαίρεσή του και μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές, προκλήθηκε από τη γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, μετά από τηλεφωνήματα του στενού συνεργάτη του πρώην προέδρου Μανώλη Καπνισάκη στην ίδια, και του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη στην ίδια και στον οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, με το ερώτημα από την πλευρά Κασσελάκη να αφορά το ποιος έχει τώρα διοικητικά και ποινικά την ευθύνη για το κόμμα.
Για το τι ειπώθηκε και τις απαντήσεις που δόθηκαν στο τηλεφώνημα μεταξύ του πρώην προέδρου και του οικονομικού διευθυντή του κόμματος υπάρχουν δύο εκδοχές. Αυτή που δίνει η πλευρά Κασσελάκη και υποστηρίζει ότι βάσει της απάντησης που δόθηκε υπεύθυνος παραμένει ο Στέφανος Κασσελάκης, και αυτή που δίνουν τα κομματικά όργανα, που ξεκαθαρίζουν ότι μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές, για το κόμμα υπεύθυνος με εξουσιοδότηση από την ΠΓ είναι ο οικονομικός διευθυντής Χρήστος Μαυροκεφαλίδης.
Ειδικότερα, οι πληροφορίες από την πλευρά Κασσελάκη είναι ότι ο Μανώλης Καπνισάκης, τηλεφώνησε στη γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβιγκού και τις έθεσε το εξής ερώτημα: «Διοικητικά και ποινικά, ποιος έχει την ευθύνη για το κόμμα;».
Δεν έλαβε σαφή και πειστική απάντηση και στη Ράνια Σβίγκου τηλεφώνησε ο Στέφανος Κασσελάκης, θέτοντας το ίδιο ερώτημα. Η γραμματέας του κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες, παρέπεμψε τον έκπτωτο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στον διευθυντή του κόμματος, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη.
Μιλώντας με τον τελευταίο ο κ. Κασσελάκης, σύμφωνα πάντα με το περιβάλλον του, έλαβε από τον οικονομικό διευθυντή την απάντηση ότι την ευθύνη την διατηρεί ο πρώην πρόεδρος, εκτός αν υπογράψει πληρεξούσιο. Τότε ο κ. Κασσελακης φέρεται να είπε «πώς θα υπογράψω πληρεξούσιο όταν δεν ξέρω τι αποφάσεις λαμβάνονται».
Έτσι περιγράφει το συμβάν η πλευρά Κασσελάκη, τονίζοντας ότι χωρίς ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να έχει αποκαλύψει τις προτίθεται να κάνει παρακάτω, η κυρία Σβίγκου συγκάλεσε εκτάκτως την Πολιτική Γραμματεία.
Υπεύθυνος όποιος εξουσιοδότησε η ΠΓ
Σύμφωνα με την άλλη εκδοχή, αυτή των κομματικών οργάνων, ο κ. Μαυροκεφαλίδης ήταν σαφής προς τον κ. Κασσελάκη ότι πλεον την ευθύνη για το κόμμα την έχει ο οικονομικός διευθυντής.
Ειδικότερα, όπως σημείωναν κομματικές πηγές, στη τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, εξουσιοδοτήθηκε από τα μέλη του οργάνου ως υπεύθυνος για το κόμμα, ο κύριος Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, μετά από γνωματεύσεις που ζητήθηκαν από αρμόδια δικηγορικά γραφεία, ώστε να διευθετηθεί κάθε εκκρεμότητα.
Συνεπώς, πρόσθεταν οι ίδιοι, όταν τον κάλεσε ο Στέφανος Κασσελάκης και τον ρώτησε «ποιος έχει την ευθύνη;», ο κ. Μαυροκεφαλίδης φέρεται να απάντησε «Εγώ».
Αντιδράσεις πάντως σχετικά με τον ρόλο του κ. Κασσελάκη μετά την καθαίρεση του εκφράστηκαν και από στελέχη του κόμματος, με υποστηρικτές του να ισχυρίζονται ότι παραμένει πρόεδρος, θέση που ενισχύθηκε μετά την παρέμβαση του παρέμβαση του καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ξενοφώντα Κοντιάδη, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι κακώς θεωρείται έκπτωτος ο Στέφανος Κασσελάκης.
Η διαμάχη για το θέμα μεταξύ των δύο αντίθετων απόψεων πήρε, κυρίως στα social media, διαστάσεις και αυτός προφανώς ήταν άλλος ένας λόγος για να συγκληθεί εκτάκτως το αρμόδιο κομματικό όργανο και να αποσαφηνίσει τα πράγματα.
Τα σχόλια είναι κλειστά.