Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε η πρόταση της ΠΓ για εκλογή προέδρου στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, για το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία εκλογής προέδρου του κόμματος.
Στη σημερινή δεύτερη μέρα των εργασιών της ΚΕ, που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, τέθηκαν επί τάπητος οι σχετικές προτάσεις, ενώ στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Εκεί βρέθηκε και το in για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν.
Δύο ήταν οι προτάσεις που τέθηκαν σε ψηφοφορία. Η πρώτη ήταν η (συμβιβαστική) πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας, που μετατοπίζει το χρονοδιάγραμμα κατά μία εβδομάδα αργότερα και προβλέπει: διαρκές συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου, πρώτο γύρο εκλογών στις 10/9 και δεύτερο γύρο στις 16/9. Με αυτό το χρονοδιάγραμμα ο νέος πρόεδρος θα παραστεί στην καθιερωμένη ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς στη ΔΕΘ στις 17 Σεπτεμβρίου.
Η δεύτερη πρόταση ήταν να γίνει διαρκές συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου. Στις 24 Οκτωβρίου να πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο και στις 26 Νοεμβρίου να γίνει η εκλογή προέδρου. Στην πρόταση αυτή, υπήρχε η πληροφορία ότι προκρινόταν να οριστεί μεταβατικός πρόεδρος.
Υπέρ της πρότασης της ΠΓ τάχθηκαν 160 μέλη, 89 τάχθηκαν υπέρ της δεύτερης πρότασης, 2 ψήφισαν «παρών» και 2 λευκό.
Σε ό,τι αφορά τους διαδόχους του Αλέξη Τσίπρα, την προεδρία διεκδικούν: Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Στέφανος Τζουμάκας και Νίκος Παππάς.
16:36 Πώς σχολίασαν τη συνεδρίαση της ΚΕ Γιώργος Βασιλειάδης και Γιάννης Ραγκούσης.
16:00 Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε η πρόταση της ΠΓ για εκλογή προέδρου στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου. 160 μέλη ψήφισαν την πρόταση της ΠΓ, 89 τάχθηκαν υπέρ της δεύτερης πρότασης, 2 ψήφισαν παρόν και 2 λευκό.
Σε ό,τι αφορά τους διαδόχους του Αλέξη Τσίπρα, την προεδρία διεκδικούν: Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Στέφανος Τζουμάκας και Νίκος Παππάς.
15:30 Δύο είναι οι προτάσεις που έχουν τεθεί σε ψηφοφορία. Η πρώτη είναι η (συμβιβαστική) πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας, που μετατοπίζει το χρονοδιάγραμμα κατά μία εβδομάδα αργότερα και προβλέπει: διαρκές συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου, πρώτο γύρο εκλογών στις 10/9 και δεύτερο γύρο στις 16/9. Με αυτό το χρονοδιάγραμμα ο νέος πρόεδρος θα παραστεί στην καθιερωμένη ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς στη ΔΕΘ στις 17 Σεπτεμβρίου.
Η δεύτερη πρόταση είναι να γίνει διαρκές συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου. Στις 24 Οκτωβρίου να πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο και στις 26 Νοεμβρίου να γίνει η εκλογή προέδρου. Στην πρόταση αυτή, υπάρχει η πληροφορία ότι προκρίνεται να οριστεί μεταβατικός πρόεδρος.
15:12 Ξεκίνησε η ψηφοφορία για το χρονοδιάγραμμα και την διαδικασία εκλογής προέδρου.
14:45 Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία για το χρονοδιάγραμμα και την διαδικασία εκλογής αρχηγού
14:10 Σκληρή κριτική της Ομπρέλας
Την ανάγκη νέων πολιτικών συνθέσεων ώστε να αντιμετωπιστεί η τριπλή κρίση του κόμματος – κρίση φυσιογνωμίας, κρίση πολιτικού σχεδίου, κρίση διαδικασιών -, υπογραμμίζουν στην εισήγησή τους προς την Επιτροπή Σχεδίου Πολιτικής Απόφασης τα μέλη της, Νίκος Φίλης και Πάνος Λάμπρου, που βρίσκονται στον πυρήνα της Ομπρέλας.
Στο κείμενό τους αναφέρονται στα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος και όσον αφορά τις ευθύνες του κόμματος επισημαίνουν: «Μετά τις εκλογές του 2019 προωθήθηκε ένα σχέδιο μετάλλαξης του κόμματος που υπονόμευσε την αντιπολιτευτική αποτελεσματικότητά του, την εσωτερική λειτουργία του, τις σχέσεις του με τη κοινωνία και τελικά την παρουσία του στις κάλπες. Χάσαμε ως Αριστερά ενώ επιχειρούσαμε ως Κέντρο».
13:59 Και σήμερα δεν λείπουν τα πηγαδάκια, στο περιθώριο των εργασιών της ΚΕ. Δείτε στιγμιότυπα.
13:50 Με κεράσματα εμφανίστηκε στο χώρο όπου συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς, καθώς έχει γενέθλια. Ο πρώην υπουργός που έκλεισε τα 47, κέρασε τους συντρόφους του, μεταξύ των οποίων ο αντίπαλός του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Τζουμάκας, και ο Αντώνης Κωτσακάς που καθόταν μαζί του.
13:00 Παραιτήθηκε ο Σπίρτζης από την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ
Όπως έγινε γνωστό, ο Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία, όπως είχε άλλωστε προαναγγείλει μετά την αποχώρηση Τσίπρα, όταν συνεδρίασε για πρώτη φορά Κυριακή 2 Ιουλίου η Γραμματεία. Ο κ. Σπίρτζης τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, πως θα έπρεπε να παραιτηθούν κι όλοι όσοι αισθάνονται συνευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ σημείωσε πως:
«Οι διαδικασίες που άνοιξαν, θα έπρεπε να απευθύνονται στην κοινωνία. Θα έπρεπε οι διαφορετικές απόψεις, να γίνουν πρώτο θέμα στον προβληματισμό και τη συζήτηση του δημοκρατικού κόσμου. Θα έπρεπε οι απόψεις για την ανάλυση των αιτιών της στρατηγικής ήττας του προοδευτικού κόσμου, η λήψη αποφάσεων με βάση την κοινωνική πραγματικότητα και η σύνταξη ενός ελπιδοφόρου οραματικού σχεδίου προοδευτικής διακυβέρνησης, με ξεκάθαρες προτάσεις, να διατυπωθούν από όλους αλλά κυρίως από τους υποψήφιους προέδρους, με στόχο να προσελκύσουμε τους πολίτες που απείχαν, τους πολίτες που δεν μας ψήφισαν, τα 170.000 μέλη που ψήφισαν τον Αλέξη, τα μέλη μας που μετά την απομάκρυνση του Αλέξη, παραιτούνται, απομακρύνονται και απενεργοποιούνται. Οι διαδικασίες του διαρκούς συνεδρίου, στις 26 Αυγούστου και η εκλογή σε λίγες ημέρες Προέδρου, απευθύνεται στο εναπομείναν εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όχι στην κοινωνία, όχι στα 170.000 μέλη. Και θα είναι η πρώτη ήττα μας».
Συνεχίζοντας ανέφερε: «Ο Αλέξης (Τσίπρας) ανέλαβε τις δικές του ευθύνες. Θα ήταν καλό να αναλάβουν με γενναιότητα όλοι το μερίδιο της δικής τους ευθύνης. Όποιος μετείχε σε κορυφαίο όργανο, ακόμη κι αν δεν αισθάνεται ότι έχει συμβάλει στην ήττα, ακόμη και αν οι περισσότεροι, ποτέ δεν ερωτήθηκαν ή δεν συμμετείχαν σε κρίσιμες αποφάσεις των πραγματικών οργάνων οφείλει να παραιτηθεί, για λόγους ευθιξίας, μετά από το αποτέλεσμα που είχαμε. Να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ένα κόμμα αξιωματούχων, ούτε ένα κόμμα εσωτερικών διευθετήσεων κομματικών θέσεων και άλλων τινών. Για το λόγο αυτό όπως ήδη έχω δηλώσει δημόσια παραιτούμαι από την ΠΓ, στο όργανο που μας εξέλεξε. Την Κ.Ε.», συμπλήρωσε.
Ο κ. Σπίρτζης είπε, επίσης, πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γίνουν γνωστές οι πλατφόρμες των υποψήφιων προέδρων και δεν αρκούν οι τοποθετήσεις στους στα κομματικά όργανα. Πρότεινε δε σχετικά με την ευρωβουλή «να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την συνεργασία και την ένωση του Ευρωπαϊκού κόμματος της Αριστεράς, με το κόμμα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και αν δεν αποδώσουν αυτές οι πρωτοβουλίες να ενταχθούμε στο PES».
12:45 Στηρίζει Αχτσιόγλου ο Βούτσης
Κατά την ομιλία του, ο Νίκος Βούτσης εξέφρασε τη στήριξή του στην Εφη Αχτσιόγλου. «Εκτιμώ ότι η υποψηφιότητα της συντρόφισσας Αχτσιόγλου, προσδίδει την αναγκαία ευρεία συναίνεση και εναρμονίζεται με την ανάγκη κοινωνικής στήριξης στη σύγχρονη Αριστερά. Την Αριστερά της διακυβέρνησης και των κοινωνικών αγώνων», είπε.
12:30 Στην τοποθέτησή του, στη σημερινή συνεδρίαση, ο Νίκος Φίλης διαφώνησε με την αντίληψη πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν συγκολλητικός παράγοντας για το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποστήριξε πως όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σάρωσε το μεσαίο χώρο από τα ακροδεξιά ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το πετύχει από τα αριστερά.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Ζαχαριάδης υποστήριξε πως δεν υπάρχει χρόνος για μακρόσυρτες διαδικασίες, αναφέροντας με νόημα πως το 17,85% των εκλογών της 25ης Ιουνίου είναι ρευστό.
11:10 Ζητούμενο ο οδικός χάρτης
Μετά τις ομιλίες στελεχών του κόμματος, τα 300 μέλη του συλλογικού οργάνου θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις δρόμους: Τ ην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για την διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου στις 26-27 Αυγούστου και εκλογή προέδρου στις 3 Σεπτεμβρίου και επαναληπτική αν υπάρξει δεύτερος γύρος στις 10 Σεπτεμβρίου.Την πρόταση για μετάθεση της εκλογής νέου Προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ενώ θα έχει προηγηθεί συνέδριο του κόμματος. Και μια άλλη πρόταση να μεταφερθεί για λίγες ημέρες η εκλογή προέδρου, πάντα πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου. Και αυτό, ωστόσο, όπως και η προηγούμενη πρόταση θα είχε ως επακόλουθο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εκπροσωπηθεί στη ΔΕΘ από νέο αρχηγό.
10:30 ξεκίνησαν οι εργασίες της δεύτερης μέρας της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα σχόλια είναι κλειστά.