Με διπλή ατζέντα προσέρχεται στην κρίσιμη σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο οικονομικό πεδίο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει να συμβάλει προκειμένου να παρακαμφθούν οι αντιρρήσεις των «σκληρών» της ΕΕ και να επιτευχθεί συμφωνία όσον αφορά το ύψος των ενισχύσεων που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το κονδύλι των 32 δισ. ευρώ που θα λάβει -σύμφωνα με το ιδανικό σενάριο- η Ελλάδα θεωρείται, άλλωστε, κομβικής σημασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ωστόσο, θα τεθεί και το άλλο φλέγον για τη χώρα μας ζήτημα, που αφορά τις τουρκικές προκλήσεις και την ολοένα κλιμακούμενη επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Στο θέμα αυτό η Ελλάδα, από κοινού με την Κύπρο και με τη σημαντική στήριξη της Γαλλίας, θα δώσει μάχη προκειμένου να αποφασίσουν από κοινού οι ευρωπαίοι ηγέτες να δώσουν μια ηχηρή και αποτελεσματική απάντηση στην Άγκυρα.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ο τετραπλός στόχος της Ελλάδας
Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής με τρεις βασικούς στόχους.
Εκτός από τον βασικό στόχο, να διατηρηθεί το ύψος των 32 δισ. ευρώ ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να δώσει μάχη προκειμένου να μην τεθούν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή προϋποθέσεις που θα παραπέμπουν σε μνημόνιο, καθώς θεωρεί ότι αρκούν όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Ο τρίτος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί η αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων που προτείνει η Κομισιόν (500 δισεκ και 250 δισεκ ευρώ αντιστοίχως) ούτως ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι οι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός.
Τέταρτον, η Αθήνα επιθυμεί η κάθε χώρα να μάθει εξαρχής ολόκληρο το ποσό που της αναλογεί ώστε να καταρτίσει σαφές χρονοδιάγραμμα μεσοπρόθεσμων δράσεων για την οικονομία της.
Οι στόχοι αυτοί αποτέλεσαν, άλλωστε, τον γνώμονα με τον οποία η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε όλο το προηγούμενο ιδάστημα συμμετέχοντας σε επίσημες αλλά και παρασκηνιακές συζητήσεις προκειμένου να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για να επιτευχθεί στη Σύνοδο συμβιβασμός μεταξύ του Νότου και των σκληρών της ΕΕ, που θέλουν ουσιαστικά η πρόταση της Κομισιόν να λάβει τη μορφή ενός αμιγώς μνημονιακού τύπου δανεισμού.
Προβληματίζουν οι περικοπές
Στο οικονομικό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος και στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 που επίσης θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Παρόλο που τόσο οι αρχικές όσο και οι συμβιβαστικές προτάσεις κρίνονται ικανοποιητικές, προκαλούν έντονο προβληματισμό δύο ζητήματα που αφορούν στην περικοπή χρηματοδοτήσεων για το προσφυγικό αλλά και για τη μετάβαση από τον λιγνίτη στην πράσινη ενέργεια.
Όσον αφορά το προσφυγικό ενδεικτικές της δυσφορίας που έχει προκαλέσει στην Αθήνα ήταν οι επισημάνσεις του κ. Μητσοτάκη στο ΕΛΚ όπου, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, πέρασε με σαφήνεια το μήνυμα ότι η Ελλάδα διαφωνεί με την πρόταση για μείωση των πόρων για τη διαχείριση των συνόρων και του προσφυγικού με δεδομένο ότι γεωγραφικά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Τουρκική επιθετικότητα: Στόχος οι κυρώσεις
Στο περιθώριο της συνεδρίασης των 27 θα συζητηθεί και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας – επιθετικότητας, θέμα που έχουν από κοινού θέσει η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά έχει καταστεί πρόδηλο το τελευταίο διάστημα πως απασχολεί και άλλες χώρες, όπως τη Γαλλία, εσχάτως και τη Γερμανία.
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρότεινε να διεξαχθεί στο περιθώριο της Συνόδου πενταμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει γίνει προκαταρκτική συζήτηση, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί αν η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ή το Σάββατο, κάτι που συναρτάται και από την τροπή που θα λάβουν οι διαβουλεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης που αποτελεί ένα πολύ ακανθώδες ζήτημα με πολλές αντιθέσεις ανάμεσα στις 27 χώρες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρεμβαίνοντας στην προπαρασκευαστική Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μέσω τηλεδιάσκεψης, υπογράμμισε ότι η απόφαση για την Αγία Σοφία είναι ενδεικτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκευτικό διάλογο. Επέμεινε δε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση της λίστας με τις πιθανές κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Άγκυρα.
Κυρώσεις στην Τουρκία: Ποιες χώρες είναι υπέρ και ποιες κατά
Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ διαμορφώθηκε ένα μπλοκ χωρών που ζήτησαν ανοικτά τον προσδιορισμό και την επιβολή ενός καταλόγου κυρώσεων στην Άγκυρα με σκοπό να σταλεί το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ενέργειες της Άγκυρας εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών της ΕΕ δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Μεταξύ αυτών είναι η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Σουηδία και η Αυστρία.
Ωστόσο, τέσσερις χώρες εμφανίζονται διστακτικές αναφορικά με την σκλήρυνση της στάσης απέναντι στην Τουρκία. Αρχικά η Γερμανία που έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο και δεν θέλει ταραχές με τους γείτονές της, δεδομένου του ότι έχει να ασχοληθεί με τον κοροναϊό αλλά και το Brexit. Μαζί με τη Γερμανία είναι, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Ισπανία.