Η πολιτιστική ανάπτυξη και ιστορική παράδοση, περνά μέσα από την διατήρηση της αρχιτεκτονικής και λαογραφικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη των οικισμών της ενδοχώρας του Δήμου μας.
Η ανακήρυξη οικισμών σε παραδοσιακούς και η διατήρηση τους είναι μία δύσκολη υπόθεση, η οποία δεν γίνεται με ευχολόγια και απαιτεί σχεδιασμό και ενδελεχή προσπάθεια.
Μία τέτοια προσπάθεια είχε ξεκινήσει πριν μερικά χρόνια. Μία συνεργασία του Δήμου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Τμήματος Ανατολικής Κρήτης ( ΤΕΕ/ ΤΑΚ), η οποία έχει μείνει αναξιοποίητη, από την απερχόμενη δημοτική αρχή.
Άλλο ένα πληρωμένο με ιδίους πόρους του Δήμου, επιστημονικό υλικό με καταγραφή ιστορικών – λαογραφικών στοιχείων – αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών των οικισμών που περιμένει την αξιοποίηση του.
Επιστημονικό υλικό που είναι η βάση για την κατάθεση προτάσεων από τον δήμο μας για την ανακήρυξη συνολικά ή τμημάτων, 20 οικισμών σε παραδοσιακούς. Ένα επιστημονικό εργαλείο ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ που έχει την υπογραφή του φορέα κύρους (ΤΕΕ/ΤΑΚ).
Τι σημαίνει η ανακήρυξη μέρους ή ολόκληρων των οικισμών σε παραδοσιακούς;
Σημαίνει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα για τους ιδιώτες, όπως είναι
το LEADER, ο αναπτυξιακός νόμος και τα προγράμματα δημιουργίας τουριστικών επιχειρήσεων που αναμένονται στα πλαίσια του ΕΣΠΑ.
Χρηματοδοτικά προγράμματα από το Υπουργείο Πολιτισμού για τον Δήμο, για ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων μέσα στους ανακηρυγμένους οικισμούς.
Τα παραπάνω χρηματοδοτικά προγράμματα θα δώσουν κίνητρα σε ιδιώτες και στον Δήμο και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, της τοπικής παραγωγής, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και παράγουν έσοδα σε επιχειρήσεις διαμονής, καφενεία, ταβέρνες, με αποτελέσματα όπως:
Αναστύλωση των κτισμάτων των οικισμών συνεπώς δεν καταρρέουν. Άρα κατασκευές ελκυστικές για τους ιδιώτες με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση τους διατηρώντας όμως την αρχιτεκτονική δομή τους.
Προσέλκυση επισκεπτών άρα και παραγωγή εσόδων από την διαμονή
Δημιουργία κρίσιμης μάζας οικονομικών δραστηριοτήτων στους σχεδόν εγκαταλειμμένους οικισμούς
Διατήρηση των όποιων οικογενειών έχουν απομείνει λόγω της συμπληρωματικής πηγής εσόδων από τον τουρισμό
Δημιουργία τουριστικού ρεύματος από κατοίκους του νησιού και τον χειμώνα
Η Συνεργασία Ευθύνης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διατήρηση της φυσιογνωμίας της υπαίθρου, των οικισμών, του παραδοσιακού παραγωγικού ιστού.
Θα είναι μία από τις προτεραιότητές μας.
Τα σχόλια είναι κλειστά.