Συνεχίζονται τα προβλήματα υπολειτουργίας κλινικών του ΠΑΓΝΗ
Συνεχίζονται τα προβλήματα υπολειτουργίας κλινικών του ΠΑΓΝΗ
Συνεχίζονται τα προβλήματα υπολειτουργίας κλινικών του ΠΑΓΝΗ, που παραμένουν συρρικνωμένες και συγχωνευμένες μετά από 19 μήνες πανδημίας. Θάλαμοι της Νεφρολογικής και της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ δεσμεύθηκαν από το Μάρτη του 2020 για τη δημιουργία των μονάδων αντιμετώπισης κορονοϊού και δεν έχουν επανέλθει ακόμη στην «κανονική» λειτουργία τους, με αρνητικές επιπτώσεις στην περίθαλψη των ασθενών.
Στο χώρο της Παιδιατρικής Κλινικής συνυπάρχουν -εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου- η Παιδιατρική και η Παιδοχειρουργική, ενώ (εντός της κλινικής) έχει διαμορφωθεί και χωριστή Μονάδα COVID παιδιών. Η συγχώνευση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση τουλάχιστον κατά το ήμισυ των διαθέσιμων κλινών τόσο της Παιδιατρικής όσο και της Παιδοχειρουργικής, οι οποίες δεν επαρκούν (συνολικά μόλις 20 κλίνες, πλην της μονάδας COVID). Το πρόβλημα έχει οξυνθεί με την αύξηση των νοσηλευομένων παιδιών μετά το πρόσφατο άνοιγμα των σχολείων, που έχει ως συνέπεια ακόμη και τη νοσηλεία παιδιών στο διάδρομο.
Παράλληλα, η συν-νοσηλεία παιδιών με λοιμώξεις (είτε της κοινότητας είτε νοσοκομειακές) με παιδιά που διανύουν την άμεση μετεγχειρητική περίοδο στην ίδια κλινική από κοινό νοσηλευτικό προσωπικό αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης μικροβίων. Η ανεπάρκεια χώρου κάνει δυσχερέστατη και την απομόνωση ανοσοκατεσταλμένων και παιδιών που χρήζουν αποθεραπείας μετά από νοσηλεία στη ΜΕΘ Παίδων, κάποια από τα οποία είναι αποικισμένα με πολυανθεκτικά μικρόβια.
Η ανάγκη παρουσίας του γονιού ή άλλου συνοδού για τη φροντίδα των παιδιών (με τη χρήση κοινού αποχωρητηρίου) επιτείνει τις συνθήκες συνωστισμού (παιδιών, γονιών, παιδιάτρων, παιδοχειρουργών, νοσηλευτριών) σε ένα περιορισμένο χώρο, πολλαπλασιάζοντας την πιθανότητα ενδονοσοκομειακής διασποράς, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας που διανύουμε.
O κίνδυνος αυτός αυξάνεται και από την ύπαρξη κοινού ιατρικού προσωπικού για την περίθαλψη COVID και non-COVID παιδιών τόσο στα ΤΕΠ όσο και στην Κλινική. Μάλιστα, εξαιτίας της έλλειψης χωριστού παιδιατρικού ΤΕΠ COVID, τα ύποπτα κρούσματα παιδιών εξετάζονται στο ΤΕΠ COVID ενηλίκων από τον παιδίατρο που εφημερεύει στο παιδιατρικό ΤΕΠ.
Τα προβλήματα στη λειτουργία της Παιδιατρικής θα επιδεινωθούν με την αποχώρηση τριών ειδικευμένων γιατρών εντός των επόμενων 8 μηνών (συνταξιοδότηση 2 διευθυντών ΕΣΥ και λήξη της σύμβασης μιας επικουρικής παιδιάτρου), ενώ μια επιμελήτρια απουσιάζει ήδη με άδεια κύησης.
Η δυσχέρεια στην εξασφάλιση συνθηκών ασφαλούς νοσηλείας των παιδιών λόγω της συγχώνευσης των δύο κλινικών, την οποία έχει επισημάνει πολλάκις και το Επιστημονικό Συμβούλιο, έχει γνωστοποιηθεί από το Μάιο του 2020 στη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, χωρίς να έχει δοθεί ακόμη λύση.
Για άλλη μια φορά έρχονται στην επιφάνεια τα προβλήματα από τη διαχρονικά ελλιπή κρατική χρηματοδότηση της υγείας. Με γνώμονα την ελαχιστοποίηση του κόστους γίνεται και η διαχείριση της πανδημίας, με μετακινήσεις και εξουθένωση του ανεπαρκέστατου (αριθμητικά) προσωπικού, με προσλήψεις συμβασιούχων, με συγχωνεύσεις τμημάτων, με υποβάθμιση των non-COVID λειτουργιών. Η υγεία και η ασφάλεια των ασθενών, η δωρεάν παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας υποβιβάζεται μπροστά στην προσπάθεια «εξοικονόμησης δαπανών».
Διεκδικούμε την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών νοσηλείας των παιδιών, συγκεκριμένα:
την άμεση κατάργηση της συγχώνευσης και το διαχωρισμό της Παιδιατρικής από την Παιδοχειρουργική Κλινική του ΠΑΓΝΗ
την επαναφορά της λειτουργίας της Παιδιατρικής και της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, με την αύξηση των κλινών νοσηλείας (τουλάχιστον στα προ COVID επίπεδα).
την άμεση προκήρυξη θέσεων μόνιμων ειδικευμένων παιδιάτρων ΠΑΓΝΗ (για τη γρήγορη αντικατάσταση των δύο διευθυντών που θα συνταξιοδοτηθούν σύντομα), καθώς και την προκήρυξη όλων των κενών θέσεων παιδιάτρων.
να ενισχυθεί η στελέχωση της Παιδιατρικής Κλινικής σε μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό
λειτουργία χωριστού παιδιατρικού ΤΕΠ COVID, να εφημερεύει χωριστό ιατρικό προσωπικό για ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα παιδιών
Αγωνιζόμαστε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, που θα λειτουργεί με κριτήριο την καθολική κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, παρέχοντας υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης.
Τα σχόλια είναι κλειστά.