Συνεχίζεται το θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής για το υπερταμείο-Σε τεταμένο κλίμα οι διαπραγματεύσεις

Στην 4η ημέρα εισήλθε η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών, καθώς δεν έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές, οι οποίες σχετίζονται, κατά κύριο λόγο, με το Ταμείο Ανάκαμψης. Μετά τις 4 τα ξημερώματα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκίνησε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλους τους ηγέτες, με σκοπό να βρεθεί μία λύση που θα αφήσει όλες τις πλευρές ικανοποιημένες.

Λίγο αργότερα ωστόσο, ο κ. Μισελ ειδοποίησε τους «27» να είναι έτοιμοι ώστε να συνεχιστεί στις 5:15 (ώρα Ελλάδος) η Ολομέλεια, κάτι που από ορισμένους αξιωματούχους χαρακτηρίζεται ως θετικό γεγονός, καθώς ορισμένοι ηγέτες είχαν θέσει «τελεσίγραφο» πως δεν υπάρχει λόγος να συγκεντρωθούν όλοι μαζί εκτός και αν υπάρχει κάποια συμφωνία πάνω στα ποσά που θα αφορούν τα δάνεια και τις επιχορηγήσεις.

Το σχέδιο προέβλεπε αρχικά ότι θα δοθούν 500 δισ. ευρώ ως ενισχύσεις, τα 325 απευθείας σε κυβερνήσεις για να χρηματοδοτήσουν τα εθνικά τους σχέδια, με την πιθανότητα χορηγήσεων δανείων άλλων 250 δισ.

Όμως οι λεγόμενοι ολιγαρκείς – Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία, και η Φινλανδία, θέλουν το ποσό της βοήθειας να περιοριστεί στα 375 δισ. Το επίπεδο αυτό χαρακτηρίζεται απαράδεκτο από το Παρίσι και το Βερολίνο, που δεν έχουν πρόθεση να κατέβουν κάτω από τα 400 δισ.
Οι «ολιγαρκείς» συζητούν για να συντονίσουν τη στάση τους, γνωστοποίησε ο Αυστριακός καγκελάριος μέσω Twitter.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε δριμύτατα την αντίσταση που προβάλλουν οι χώρες αυτές στο να προσφερθεί μεγάλο μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, ιδίως με κοινό δανεισμό της ΕΕ, από τις αγορές, ως βοήθεια στα κράτη-μέλη.
«Ήταν σκληρός όσον αφορά τις ανακολουθίες τους», εξήγησε μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας. Το ξέσπασμα του Γάλλου προέδρου αναφέρθηκε επίσης από άλλες αντιπροσωπείες σε μέσα ενημέρωσης, καθώς κατά τα φαινόμενα το απόλαυσαν. Ωστόσο αφηγήθηκαν όσα διαμείφθηκαν με τρόπο που αποτελούσε μάλλον «καρικατούρα», σημείωσε επιτιμητικά το μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας.

Ο Μακρόν επέκρινε την αντίσταση που προβάλλουν οι χώρες αυτές στο να προσφερθεί μεγάλο μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, ιδίως με κοινό δανεισμό της ΕΕ, από τις αγορές, ως βοήθεια στα κράτη μέλη.
Στηλίτευσε ιδιαίτερα τη συμπεριφορά του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σηκώθηκε κι έφυγε από το τραπέζι για να απαντήσει σε μια τηλεφωνική κλήση.

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, ο Αυστριακός καγκελάριος δεν έκρυψε πως αισθάνθηκε «προσβεβλημένος» από το σχόλιο.

Ο Μακρόν επίσης συνέκρινε τη θέση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, του συντηρητικού Μαρκ Ρούτε, άτυπου ηγέτη των χωρών που προβάλλουν αντίσταση στο σχέδιο, με εκείνη του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με όσα είπαν μέλη άλλων αντιπροσωπειών, ο Γάλλος πρόεδρος δεν συγκράτησε την οργή του σε πολλές από τις επικρίσεις του. «Χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά διπλωμάτης.

Τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του ομολόγου του της Ολλανδίας, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος σύμφωνα με διπλωματική πηγή, φέρεται να είπε στον Ρούτε ότι «μπορεί να γίνεις ήρωας στην πατρίδα σου για μερικές ημέρες, αλλά μετά από μερικές εβδομάδες θα είσαι υπεύθυνος έναντι όλων των Ευρωπαίων για το μπλοκάρισμα μιας αποτελεσματικής και επαρκούς συμφωνίας».

Είναι καλύτερο να υπάρξει συμφωνία σ’ αυτό το φιλόδοξο σχέδιο ακόμη κι αν χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος, δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.ΠΗΓΗ ΕΡΤ

Τα σχόλια είναι κλειστά.