Συνεχίζεται το Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί» – Οι παραστάσεις της Κυριακής και της Δευτέρας
Με επιτυχία συνεχίζεται το Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί», καθώς τόσο η συναυλία η συναυλία της Fide Köksal, με καλεσμένο τον Μάνο Πυροβολάκη την Παρασκευή 26 Αυγούστου, όσο και η συναυλία με τον Haig Yazdjian το Σάββατο 27 Αυγούστου ενθουσίασαν και συγκίνησαν το κοινό στα Κηποθέατρα «Νίκος Καζαντζάκης» και «Μάνος Χατζιδάκις» αντίστοιχα.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει δυο ακόμα πολύ ενδιαφέρουσες παραστάσεις σήμερα Κυριακή 28 Αυγούστου και αύριο Δευτέρα 29 Αυγούστου.
Κυριακή 28 Αυγούστου
Ώρα έναρξης 21:00
Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης»
Συναυλία : Νίκος Πλατύραχος «Οι σπόροι της Σμύρνης»
Είσοδος Ελεύθερη (χωρίς δελτία εισόδου ή προσκλήσεις
Είναι κοινώς αποδεκτό και έχει χιλιοειπωθεί, πως οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής, έφεραν μαζί τους έναν ολόκληρο πολιτισμό. Έναν πολιτισμό που δεν χρειάστηκε αποσκευές, γιατί ακέραιος υπήρξε στην ψυχή των ξεριζωμένων και έφτασε στη μητέρα πατρίδα, σαν μια ζωτική ανάσα. Αυτός ο πολιτισμός κάρπισε σαν ένας σπόρος σε γόνιμο έδαφος. Στη γεωργία, στο εμπόριο, στις τέχνες και κυρίως στη μουσική. Από τη Μικρά Ασία ήρθε η κληματαριά, ήρθε όμως και ο Κόντογλου, ήρθε και ο Σεφέρης. Και ήρθαν οι δρόμοι, οι κλίμακες και τα όργανα που έφτιαξαν το λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι.
Με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου, του συνόλου Φωνωδία, με το Polis Ensemble και υπό τη διεύθυνση άξιων μαέστρων και με κινηματογραφικές προβολές, θα απολαύσουμε τους καρπούς των σπόρων που φύτεψε η Μικρά Ασία στην Ελλάδα.
Ερμηνεύουν: Τάσης Χριστογιαννόπουλος
Φωνωδία, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Ιδομενέως
Μαζί τους: Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ, POLIS ENSEMBLE Στέφανος Δορμπαράκης: κανονάκι Αλέξανδρος Καψοκαβάδης: κιθάρες, λαούτο, λαύτα Μανούσος Κλαπάκης: κρούστα Γιώργος Κοντογιάννης: λύρα Θεόδωρος Κουέλης: κοντραμπάσο Νίκος Παραουλάκης: νέι
Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Πλατύραχος
Σολίστ στη λύρα: Γιώργος Γλυκοκόκαλος
Συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης
Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022, Ώρα Έναρξης: 21:00
Συναυλία “Πόντος – Καππαδοκία”
Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης»
Είσοδος Ελεύθερη (χωρίς δελτία εισόδου ή προσκλήσεις)
Ο Πόντος και η Καππαδοκία φαντάζουν, και είναι τουλάχιστον γεωγραφικά, στις εσχατιές του ελληνικού χώρου, παρ’ ότι αποτέλεσαν διαχρονικά σημαίνοντα κέντρα της συλλογικής μας περιπέτειας.
Πολλά και ενδιαφέροντα περιστατικά της μυθολογίας υποδηλώνουν την ελληνική παρουσία στην θάλασσα που από «άξενη» την μετέτρεψαν σε «εύξεινη». Η εποχή του μεγάλου αποικισμού ξεκινά τον 8ο αι. π.Χ. με τη Μίλητο της Ιωνίας να αποικίζει τα παράλια του Εύξεινου Πόντου ιδρύοντας τη Σινώπη. Με την σειρά της οι Σινωπείς ίδρυσαν το 756 π.Χ την Τραπεζούντα και άλλες φημισμένες πόλεις της περιοχής. Από την άλλη, η Καππαδοκία, με την ιστορική και γεωγραφική πολυμορφία, λίκνο λαών, πολιτισμών και θρησκειών και αγίων, κοιτίδα της ορθόδοξης θεολογίας. Ένας ολόκληρος κόσμος με εκπληκτική ιστορία και πολιτισμό που οδηγείται σε αναγκαστικό ξεριζωμό το 1923 με την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης και την συνακόλουθη αναγκαστική ανταλλαγή των πληθυσμών. Στη συναυλία συμμετέχουν κορυφαίοι εκπρόσωποι των δύο αυτών μουσικών παραδόσεων τους ελληνισμού, και ίσως, οι πιο γνήσιοι εκφραστές της. Πρόσφυγες δεύτερης γενιάς, μεγαλωμένοι με τα ακούσματα της πατρώας μουσικής και καλλιτεχνική δραστηριότητα που εκτείνεται όπου γης ζουν Πόντιοι και Καππαδόκες.
Μια βραδιά πλημμυρισμένη από ήχους και μνήμες των αλησμόνητων πατρίδων της αγαπημένης Ανατολής.
Πόντος: Κώστας Σιαμίδης: ποντιακή λύρα, Αχιλλέας Βασιλειάδης: τραγούδι, Δέσποινα Καμπερίδη: τραγούδι, Κώστας Πολυχρονίδης: νταούλι, Γιώργος Στεφανίδης: καβάλ
Καππαδοκία: Γιάννης Παγκοζίδης: τραγούδι, ούτι Χαράλαμπος Φαρασόπουλος: τραγούδι, ντέφι Δρόσος Κουτσοκώστας: τραγούδι, λαούτο Cihan Türkoglu: σάζι Κυριάκος Πετράς: βιολί, Γιώργος Παγκοζίδης: τουμπελέκι, μπεντίρ
Τα σχόλια είναι κλειστά.