Συνάντηση με το Δήμαρχο Ανωγείων και τον Δ/ντή του ΑΚΟΜΜ στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου MOVING / HORIZON 2020 στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος η Περιφέρεια Κρήτης
Την Πέμπτη 23 Μαΐου στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, που εμπλέκονται στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου MOVING που αναφέρεται στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών δια μέσου της διασύνδεσης και της πράσινης ανάπτυξης, συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Ανωγείων κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη και το Δ/ντή του ΑΚΟΜΜ κ. Δημήτρη Παττακό, στα Ανώγεια.
Στόχος των συναντήσεων ήταν να καταγραφούν απόψεις αναφορικά με τις υφιστάμενες πολιτικές, προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία υλοποιούνται στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και κυρίως το όραμα για τις ορεινές περιοχές με ορίζοντα το 2050.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με το Δήμαρχο Ανωγείων τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης παρουσίασαν την πορεία του έργου MOVING, ενώ συζήτησαν διεξοδικά τα προβλήματα από την έλλειψη στοχευμένων πολιτικών για τις ορεινές περιοχές και τις προσπάθειες που γίνονται από την επιτροπή ορεινών περιοχών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Τονίστηκε η διάκριση που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους ορεινούς δήμους και τις ορεινές περιοχές οι οποίες πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά λόγω των διαφορετικών προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Πρέπει σε κάθε νόμο να λαμβάνεται υπόψη ο παράγοντας ορεινότητα, σύμφωνα με το συνταγματικό νομοθέτη, λαμβάνοντας πρόνοια για τις ιδιαιτερότητες αυτών των περιοχών. Στις ορεινές περιοχές πρέπει να υπάρχουν ίδιες αξίες με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας αναφορικά με την πρόνοια, την παιδεία, την υγεία και εργασία κατ’ ελάχιστον.
Η δημιουργία ινστιτούτου ή παρατηρητηρίου ορεινών περιοχών καθώς και η δημιουργία Γενικής Γραμματείας ή υφυπουργείου ορεινής πολιτικής με θέμα την ορεινή πολιτική είναι επιβεβλημένη. Επιπρόσθετα να δημιουργηθεί ένα ορεινό ταμείο το οποίο θα λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα και θα ενισχύεται μέσω του υπέρ τουρισμού για την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού ή του τουρισμού της ενδοχώρας, ώστε να κατανεμηθούν τα έσοδα από τον μαζικό τουρισμό με μια στρατηγική στόχευση. Τονίστηκε η αναγκαιότητα για τη δημιουργία εργαλειοθήκης κινήτρων ή κινητροδότηση στις ορεινές περιοχές. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους κατοίκους των ορεινών περιοχών ή σ’ αυτούς που επιλέγουν να μείνουν στις ορεινές περιοχές (π.χ εκπαιδευτικούς, λοιπούς εργαζόμενους, κ.α΄). Να δοθούν ευκαιρίες και δυνατότητες εργασίας σε νέους επιστήμονες να εργαστούν πάνω σε αυτό που σπούδασαν στις ορεινές περιοχές από τις οποίες κατάγονται και θέλουν να παραμείνουν, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία με ενισχυμένη χρηματοδότηση.
Επισημάνθηκε ο σημαντικός ρόλος της συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης των κατοίκων των ορεινών περιοχών με έμφαση στη υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων ανταποκρινόμενες στις πραγματικές τους ανάγκες. Υπάρχει σημαντικό έλλειμα σε επικαιροποιημένες δεξιότητες και ικανότητες και σ’ αυτό οφείλουμε να εστιάσουμε πιο μεθοδικά με τους δημόσιους παρόχους εκπαίδευσης ενηλίκων. Η βελτίωση του εκπαιδευτικού επιπέδου των κατοίκων και η συνεχή βελτίωση του εργασιακού προφίλ αποτελεί τη βάση για την εξέλιξη των κατοίκων των ορεινών περιοχών.
Αποτελεί αναγκαιότητα η δημιουργία ενός ενεργού δικτύου ορεινών περιοχών όλης της Ελλάδας για την από κοινού προώθηση ζητημάτων σεβόμενο τη διαφορετικότητα της κάθε ορεινής περιοχής. Η προσπελασιμότητα είναι ένας βασικός παράγοντας για την εξέλιξη των ορεινών περιοχών. Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει την μεταφορά τω κατοίκων με φθηνά εισιτήρια. Ο Δήμος Ανωγείων έχει ήδη αναλάβει και χρηματοδοτήσει τέτοια πρωτοβουλία όμως αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου.
Όπως υποστηρίζει ο Δήμαρχος Ανωγείων «Η πολιτεία οφείλει και πρέπει να δώσει μάχη με τα προβλήματα των ορεινών δήμων της χώρας, ώστε να επιβιώσουν οι ορεινές περιοχές και να έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία».
Στη συνέχεια τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης συναντήθηκαν στην έδρα του ΑΚΟΜΜ στα Ανώγεια με το Δ/ντή κ. Δημήτρη Παττακό με τον οποίο συζήτησαν τα προγράμματα και την αποτελεσματικότητα τους στις ορεινές περιοχές (LEADER, έξυπνα χωριά, κ.ά). Επεσήμανε ότι διαχρονικά ένας σημαντικός αριθμός χρηματοδοτικών εργαλείων συνέβαλλαν αποσπασματικά στην εξέλιξη των ορεινών περιοχών ενώ επισήμανε ότι πρέπει να δημιουργηθούν δράσεις στοχευμένες μόνο για τις ορεινές περιοχές λόγω των διαφορετικών κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών των περιοχών αυτών. Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των χρηματοδοτικών εργαλείων για τις ορεινές περιοχές. Επιπρόσθετα, μέσα από τις διακρατικές δράσεις δόθηκε η δυνατότητα σε κατοίκους των ορεινών περιοχών να αυξήσουν τη εξωστρέφεια τους και να αποκτήσουν εμπειρίες μέσα από την επίσκεψη άλλων περιοχών με παρόμοια χαρακτηριστικά και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο όμως μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως ως προς τις δυνατότητες του.
Τέλος, τόνισε ότι: «Πρέπει να αξιοποιήσουμε το δυναμικό των ορεινών περιοχών με στοχευμένες στρατηγικές που θα προστατεύσουν ουσιαστικά κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό σύστημα των ορεινών περιοχών».
Γενικός στόχος του σχεδίου MOVING είναι η οικοδόμηση ικανοτήτων και η από κοινού ανάπτυξη πολιτικών σε όλη την Ευρώπη για τον καθορισμό νέων ή αναβαθμισμένων Αλυσίδων Αξίας που συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα των ορεινών περιοχών.
Στις συναντήσεις από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης ήταν ο συντονιστής του έργου Αν. Προϊστάμενος Τμήματος ΔΒΜ, Παιδείας και Απασχόλησης της Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε.Ρεθύμνης Χαράλαμπος – Νικόλαος Πίτερης και επιστημονική συνεργάτιδα του κα Κονδυλία Σκραπαλιώρη, Δασολόγος.
Πληροφορίες σχετικά με το έργο MOVING εντοπίζονται στους παρακάτω συνδέσμους:
https://www.moving-h2020.eu/
https://www.facebook.com/MOVINGH2020
Tweets by MOVINGH2020
https://www.linkedin.com/company/MOVINGH2020/
https://www.instagram.com/moving_h2020/
Τα σχόλια είναι κλειστά.