Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020 έγινε η πρώτη συνάντηση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και τον Καλλιτεχνικών Διευθυντών και Προέδρων των ΔΗΠΕΘΕ, με θέμα την επανεκκίνηση του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ, ένα δημιούργημα της Μελίνα Μερκούρη, με αφορμή και το έτος Μελίνα που εξήγγειλε πρόσφατα η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη. Η Υπουργός στην εισήγηση της προέταξε τον περιφερειακό χαρακτήρα και ρόλο των θεάτρων, καθώς πολλοί οργανισμοί από αυτούς βρίσκονται υπό την αιγίδα ενός και μόνο Δήμου. Δεσμεύτηκε επίσης στην αύξηση του ποσού της επιχορήγησης του Υπουργείου Πολιτισμού που θα ισχύσει από την επόμενη προγραμματική σύμβαση.
Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ήταν διάρκειας εξίμισι ωρών. Οι παρευρεθέντες ανέπτυξαν τα θέματα που αντιμετωπίζει ο καθένας στον τόπο του, ενώ διατυπώθηκαν και απόψεις για νέες νομικές μορφές που μπορούν να διευκολύνουν τη λειτουργία των νυν δημοτικών κοινωφελών επιχειρήσεων ιδιωτικού δικαίου, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς όλοι συμφωνούν ότι το Δημόσιο και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης φέρουν «φοβερές αγκυλώσεις» που δυσκολεύουν το έργο τους.
Ως υπόδειγμα για το νέο νομικό πλαίσιο προτάθηκε το παράδειγμα της διοικητικής δομής του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, το οποίο έχει συσταθεί εξαρχής ως πολυμετοχική Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.. Το παράδειγμα αυτό θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα Περιφερειακά Θέατρα της χώρας.
Όλοι οι εκπρόσωποι των ΔΗΠΕΘΕ αιτήθηκαν την αύξηση της ετήσιας επιχορήγησης από το Υπουργείο Πολιτισμού και ζήτησαν να τους δοθεί ένα προσχέδιο των προτάσεων του Υπουργείου για την αλλαγή του νομικού πλαισίου πάνω στο οποίο θα ξεκινήσει η συζήτηση. Τόνισαν επίσης την επείγουσα ανάγκη για την έγκαιρη υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης της επόμενης τριετίας, καθώς η τρέχουσα λήγει στο τέλος του 2020. Ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης άκουσε τα θέματα και δεσμεύτηκε να φέρει το Υπουργείο προσχέδιο πρότασης προς συζήτηση ώστε να προχωρήσει το θέμα με ορίζοντα τη λειτουργία των ΔΗΠΕΘΕ στο απώτερο μέλλον.
Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης κα Σοφία Μαλανδράκη Κρασουδάκη τόνισε μεταξύ άλλων τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Κρήτης και την ανάγκη να προβλεφτεί ένα επιπλέον ποσό για τα έξοδα μετακίνησης των συντελεστών αλλά και των ίδιων των παραστάσεων εντός και εκτός Κρήτης, καθώς η μετακίνηση των παραστάσεων ανά την Ελλάδα είναι επιθυμία όλων των ΔΗΠΕΘΕ αλλά και του Υπουργείου. Επιπλέον έκρινε σημαντικό να υπάρξει ένας αλγόριθμος που θα συνδέσει την επιχορήγηση του Υπουργείου με τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης.
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης κα Έφη Θεοδώρου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα των ΔΗΠΕΘΕ, στο πλαίσιο μιας εθνικής περιφερειακής πολιτικής που θα επιτρέψει στα ΔΗΠΕΘΕ να επιτελέσουν τον ιδρυτικό τους ρόλο, μέσω μίας ισχυρής οικονομικής υποστήριξης του Υπουργείου, καθώς τα τελευταία χρόνια με τη μείωση των επιχορηγήσεων παρατηρήθηκε συρρίκνωση της λειτουργίας των ΔΗΠΕΘΕ με επακόλουθο τη σημαντική μείωση των θεατών.
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χανίων και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης κ. Γιάννης Γιαννακάκης επιβεβαίωσε τα προνόμια και την ευελιξία της νομικής μορφής του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, με κύριο μέτοχο το Δήμο Χανίων, την Περιφέρεια Κρήτης και μετόχους από περισσότερους Δήμους της Κρήτης.