Τη Δευτέρα 27 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση κλιμακίου της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, βουλευτή και περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης, και Μιχάλη Χουστουλάκη, δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης Μαλεβιζίου, με τον δήμαρχο Μαλεβιζίου, Μενέλαο Μποκέα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή:
“Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ενημέρωσης της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ για τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την πλευρά του Δήμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και για τις επιπτώσεις στην ζωή των δημοτών.
Ο Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε ότι οι ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις της επιδημίας στον λαό μας όπως οι απολύσεις, η αναστολή και η εκ περιτροπής εργασία, η περαιτέρω αποδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας ήρθαν να προστεθούν δίπλα στα αντιλαϊκά μέτρα που είχαν συσσωρευτεί εξαιτίας της προηγούμενης δεκαετούς καπιταλιστικής κρίσης. Όπως ανέφερε η πανδημία θα λειτουργήσει ως καταλύτης στην επερχόμενη καπιταλιστική κρίση που και αυτή θα την πληρώσει ο λαός.
Σήμερα, σημείωσε δεν αρκεί η δημοτική αρχή να επιδεικνύει συμπόνια στον δοκιμαζόμενο λαό. Απαιτείται, η διεκδίκηση όλων των αναγκαίων πόρων από τους ΚΑΠ, την επιστροφή των παρακρατηθέντων, την πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών και κοινωνικών δομών με μόνιμο προσωπικό και πλήρη εργασιακά ασφαλιστικά δικαιώματα, την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών που ολοένα και αυξάνονται ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι απολύσεις, η ανεργία, τα χαράτσια, τα χρέη σε τράπεζες – εφορία – ασφαλιστικά ταμεία και τα πανάκριβα τιμολόγια σε ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο κάνουν τη ζωή των εργαζομένων αφόρητη.
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, επανέλαβε τις θέσεις του Κόμματος για άμεσα μέτρα στήριξης των λαϊκών νοικοκυριών, για απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους για όλους όσους επλήγησαν από την πανδημία. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τους άνεργους, τους εργαζόμενους με ευέλικτες μορφές εργασίας, στους εποχικά εργαζόμενους, τα ΑΜΕΑ, τις πολύτεκνες – τρίτεκνες οικογένειες, τους κοινωνικά αποκλεισμένους. Το ΚΚΕ επεσήμαναν άλλωστε είναι αντίθετο στη μετατροπή των δήμων σε φορομπηχτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό, στη λειτουργία του ως επιχείρηση.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την απουσία Κέντρου Υγείας στο δήμο (λειτουργεί μόνο μία ΤΟΜΥ) η αναγκαιότητα του οποίου έχει τονιστεί διαχρονικά από τη Λαϊκή Συσπείρωση και που αυτή την περίοδο εν μέσω πανδημίας έγινε ακόμα πιο αντιληπτή και επιτακτική. Όμως, και η παρούσα δημοτική αρχή δικαιολογεί την απουσία του με το επιχείρημα ότι είναι κοντά το ΠΑΓΝΗ. Είναι όμως γνωστό ότι οι ιατρικές ανάγκες που πρέπει να καλύπτει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι διαφορετικές. Δεν είναι δυνατόν τόνισαν χιλιάδες δημότες για απλές ιατρικές πράξεις να απευθύνονται στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο του νησιού.
Επιπλέον, το κλιμάκιο αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στην περιοχή του Μαλεβιζίου ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων εργάζεται εποχικά στα ξενοδοχεία, σε χώρους εστίασης και σε επαγγέλματα εξαρτώμενα από τον τουρισμό. Οι εργαζόμενοι αυτοί σε αντίθεση με τους μεγαλοξενοδόχους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες της περιοχής δεν θησαύρισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για να έχουν εξασφαλίσει την επιβίωση τους για τώρα και για το επόμενο διάστημα. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να υπάρξει γι αυτούς και για τους αυτοαπασχολούμενους που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους αλλά και για τους βιοπαλαιστές αγρότες.
Ανάμεσα σε άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το καλώδιο διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η δημοτική αρχή συνεχίζει να μην διαφωνεί με την εκμετάλλευση της επένδυσης από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Ενώ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να περάσει ακόμα και από την περιοχή της Δαμάστας προς χάριν των αντισταθμιστικών οφελών που σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζουν τις βαριές περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες για τους κατοίκους ούτε θα σημάνει φθηνότερο ρεύμα για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες.
Η αντιπροσωπεία, επανέλαβε για άλλη μια φορά τη θέση του ΚΚΕ πως είναι σύμφωνο στην επιλογή της Κορακιάς, μόνο ως προς τη θέση για τις νέες εγκαταστάσεις παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας και όχι στο να γίνει η επένδυση του καλωδίου με ιδιωτικοποίηση, στα πλαίσια «απελευθέρωσης» της ενέργειας που σημαίνει ακόμη πιο πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες και την επιβολή νέων φόρων”.