Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στο θεματικό εργαστήριο με τίτλο «Ευρωπαϊκό σχέδιο για βιώσιμο τουρισμό για την υγεία» σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο για την Ενεργό και Υγιή Γήρανση, το RSCN, το ProMIS και το NET4Age-friendly.
Το διαδικτυακό συνέδριο διοργανώθηκε με τη συνεργασία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και του διεθνούς διεπιστημονικού δικτύου για έξυπνα υγιή περιβάλλοντα φιλικά προς την ηλικία NET4Age-Friendly.
Η στρογγυλή τράπεζα στην οποία συμμετείχαν πανεπιστήμια και φορείς από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αποτέλεσε μια ευκαιρία διεπιστημονικής συζήτησης, ανταλλαγής καλών πρακτικών και ανάπτυξης συνεργασιών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη δυνατότητα βιώσιμης ανάπτυξης και εξέλιξης του “Tουρισμού ΓΙΑ την Υγεία”. Η πανδημία COVID-19 υπογράμμισε ακόμη περισσότερο τη συσχέτιση υγείας και τουρισμού και πολλές πρωτοβουλίες εστιάζουν στην προσαρμοστικότητα των ταξιδιωτών στα νέα δεδομένα με επίκεντρο την ασφάλεια. Επιπλέον, υπάρχει αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστιθέμενη αξία που μπορούν να έχουν οι προορισμοί που προάγουν την υγεία και την ευεξία (διατροφή, σωματική δραστηριότητα, εναλλακτικές και ολιστικές προσεγγίσεις για τουριστικών συστημάτων χρόνια νοσήματα) και η αύξηση της ελκυστικότητας του προορισμού στο πλαίσιο διεθνών, εθνικών και τοπικών συνεργασιών.
Ο τουρισμός υγείας και ευεξίας ήταν, ακόμη και πριν από την πανδημία, μια ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία και, μετά την πρόσφατη κρίση, αναδείχθηκε πιο σημαντική από ποτέ. Τα ζητήματα υγείας αποτελούν πρωταρχικό μέλημα για όλους τους ταξιδιώτες μετά την πανδημία του κορονοϊού. Ένα ζωντανό και εξειδικευμένο δίκτυο τουρισμού υγείας και ευεξίας, προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την επιλογή ενός προορισμού, ιδιαίτερα για επισκέπτες μεγαλύτερης ηλικίας και για αυτούς που είναι ευάλωτοι.
Στο συνέδριο τονίστηκε από την Εντεταλμένη Σύμβουλο Γεωργία Μηλάκη ότι για την Περιφέρεια Κρήτης, φιλικός προς την ηλικία τουρισμός σημαίνει υψηλής ποιότητας τουρισμός για όλους.
Οι όροι «Ασημένιος Τουρισμός» (Silver Tourism), τουρισμός 3ης ηλικίας, «Τουρισμός Προσβασιμότητας» (Accessible Tourism) θα πρέπει να αντικατασταθούν από τον όρο «Τουρισμός Ευζωΐας ανεξαρτήτου ηλικίας» (Wellbeing AGEs-less Tourism) που βασίζεται στη σχέση συνεργασίας μεταξύ τουρισμού (βιωσιμότητας) και παροχής υπηρεσιών υγείας (Υγιής και Ενεργός Γήρανση).