Συμμετοχή Δήμου Ρεθύμνης στο διεθνές συνέδριο για την δημόσια διοίκηση σε Πανεπιστήμιο της ρουμανικης πόλης Κλουζ-Ναπόκα.
Η ιστορία και ο πολιτισμός του Ρεθύμνου καθώς και τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κρήτης με ιδιαίτερη έμφαση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, παρουσίασαν στο διεθνές συνέδριο για την δημόσια διοίκηση (TICPA), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Babes-Bolyai της πόλης Κλουζ-Ναπόκα της Ρουμανίας, ο καθηγητής ΕΛΜΕΠΑ και Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Ρεθύμνης κ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης σε συνεργασία το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης και πρώην Αντιπρύτανη του Παν. Κρήτης Καθ. Κωνσταντίνο Σπανουδάκη, ο οποίος είναι και μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης.
Το εν λόγω Συνέδριο επικεντρώθηκε στη συνεργασία των Πανεπιστημίων με τις τοπικές κοινότητες για την ενίσχυση της καινοτομίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της κινητικότητας πολιτών και της ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών.
Σημειώνεται ότι τα θέματα του Συνεδρίου ήταν απόλυτα συνδεδεμένα με την αναφορά του Μάριο Ντράγκι για την ανάπτυξη της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια.
Ο Δήμος Ρεθύμνης εγκαινίασε τη συνεργασία του με τον τοπικό Δήμο της πόλης Κλουζ-Ναπόκα, στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τον π. Ιούλιο μεταξύ του Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Μαρινάκη και του Κοσμήτορα της Σχολής Πολιτικών, Διοικητικών και Επικοινωνιακών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κλουζ , Dr Calin Hindtea, η οποία ουσιαστικά, αποτέλεσε συνέχεια της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με το Πανεπιστήμιο Babes-Bolyai του Κλουζ-Ναπόκα.
Η τετραμερής συνεργασία (Δήμοι-Τοπικά Πανεπιστήμια) θα ξεκινήσει επισήμως το επόμενο έτος. Στόχος της είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών στα Δημοτικά θέματα και η από κοινού διεκδίκηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων με bottom-up διαδικασίες (καταγραφή προβλημάτων πολιτών, λύσεις με την βοήθεια των τοπικών Πανεπιστημίων,
ανάπτυξη τεχνικών δελτίων και υποβολή πρότασης σε δράσεις της ΕΕ προς χρηματοδότηση). Οι δύο Ρεθυμνιώτες Καθηγητές, συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι ομιλητές στις εργασίες του Συνεδρίου, στο οποίο παρέστησαν και συμμετείχαν ως εισηγητές και ως ακροατές, εκπρόσωποι της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, δυο πρώην πρωθυπουργοί (Ρουμανίας και Βουλγαρίας) καθώς και αρκετοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Οι Καθηγητές κ. κ. Παπαδογιάννης Ν. και Σπανουδάκης Κ., έτυχαν θερμής υποδοχής από το Δήμαρχο του Δήμου Κλουζ-Ναπόκα, κ. Εμίλ Μποκ (Emil Boc), ο οποίος έχει υπηρετήσει ως Πρωθυπουργός της Ρουμανίας από το 2008-2012, Υπουργός Παιδείας και Καινοτομίας της Ρουμανίας και είναι ήδη για πολλά χρόνια Δήμαρχος της ταχέως αναπτυσσόμενης πόλης του Κλούζ-Ναπόκα, η οποία έχει 350 χιλ. μόνιμους κατοίκους και 120 χιλ. φοιτητές.
Στην κοινή τους εισήγηση οι δύο Καθηγητές του Δήμου Ρεθύμνης και του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναφέρθηκαν στο ιστορικό ίδρυσης των Πανεπιστημίων στη χώρα μας και στον κεντρικό τους ρόλο σε επίπεδο διαμόρφωσης ενεργών δημοκρατικών πολιτών όσο, στη δημιουργία προτύπων ζωής και πολιτισμού, αλλά και στην υποστήριξη της τοπικής και περιφερειακής. Εμφαντικά επεσήμαναν την εν γένει συμβολή του Πανεπιστημίου στην κοινωνική, οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας ενώ ιδιαίτερη μνεία έκαναν στα καταξιωμένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του νησιού μας και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Επιπλέον, επεφύλαξαν στους συμμετέχοντες μια γνωριμία με την Ιστορία και Αρχαιολογία του Ρεθύμνου, την Παλιά και Νέα Πόλη του και τις πολλές αναπτυξιακές του δυνατότητες.
Τέλος, κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τους τρόπους με τους οποίους η Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση μπορεί να ενισχύσει το θετικό αντίκτυπο του Πανεπιστημίου στην κοινωνία όπως είναι η Ίδρυση Κέντρου Επιστημονικής Κουλτούρας, Δημοτικού Γραφείου Διασύνδεσης με Πανεπιστήμια κ.α.
Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο 5 Οκτωβρίου.
Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, οι κ.κ. Παπαδογιάννης Ν. και Σπανουδάκης Κ. έχουν συνεργασία με τον Κοσμήτορα της Σχολής Πολιτικών, Διοικητικών και Επικοινωνιακών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κλουζ και Σύμβουλο του πρώην Πρωθυπουργού και νυν Δημάρχου της πόλης, Dr Calin Hindtea, για να εξειδικεύσουν τις κοινές δράσεις που θα συμπεριληφθούν στο μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί μεταξύ των δύο Δήμων και των δυο Πανεπιστημίων.
Τα σχόλια είναι κλειστά.