Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στη Βουλή με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τους αγρότες, που έχουν ξεσηκωθεί βγάζοντας τρακτέρ τους δρόμους.
Την ώρα που οι αγρότες έχουν βγάλει τα τρακτέρ στους δρόμους για να υπερασπίσουν το εισόδημά τους, Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στη Βουλή, όπου ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.
Η διαδικασία εντάσσεται στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» με τον Νίκο Ανδρουλάκη στην επίκαιρη ερώτησή του να καλεί τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το «πως σκοπεύει η κυβέρνησή του να αντιμετωπίσει τα σοβαρά ζητήματα του πρωτογενούς τομέα της χώρας διασφαλίζοντας τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας καθώς και την ίδια τη βιωσιμότητα των παραγωγών».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζει ότι «ο πρωτογενής τομέας υφίσταται συνεχή απαξίωση με τα σοβαρά προβλήματά του να παραμένουν δυσεπίλυτα, ναρκοθετώντας την παραγωγική ικανότητα και ανθεκτικότητα του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα μας».
Αναφέρει δε προβλήματα όπως «ελλειμματική αξιοποίηση και αναποτελεσματική κατανομή των σημαντικών κοινοτικών πόρων, αυξημένο κόστος παραγωγής ιδίως αυτό της ενέργειας, ασυδοσία στην αγορά, ελληνοποιήσεις, έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της έλλειψης αρδευτικού νερού, ανυπαρξία κατάρτισης και εκπαίδευσης των αγροτών και προβλήματα των συνεργατικών σχημάτων».
Στα μπλόκα οι αγρότες
Χθες οι αγρότες της Θεσσαλίας έστησαν μπλόκα με τρακτέρ σε κεντρικούς οδικούς κόμβους των τεσσάρων νομών της περιοχής. Κινητοποιήσεις και από τους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας. Τα πρώτα τρακτέρ εμφανίστηκαν σε διάφορες περιοχές των νομών Κιλκίς και Πέλλας.
Οι αγρότες δίνουν μάχη για να υπερασπίσουν το εισόδημά τους
Οι αγρότες διαμαρτύρονται για το υπέρογκο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές που αναγκάζονται να πουλούν τα προϊόντα τους, τις περικοπές της νέας ΚΑΠ, αλλά και τις απανωτές καταστροφές στην παραγωγή τους.
Αιτήματα αιχμής, αποτελούν:
- η μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγής, το οποίο σύμφωνα με τους αγρότες έχει αυξηθεί περίπο κατά 30%,
- η υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και προληπτικών μέτρων για προστασία από φυσικές καταστροφές και ασθένειες,
- οι δίκαιες αποζημιώσεις που θα καλύπτουν το 100% των ζημιών, αλλά και
- οι τιμές στα προϊόντα οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους.