Αλέξης Καλοκαιρινός: «Αντιμετωπίσαμε το ζήτημα με πραγματισμό αλλά και με γνώμονα την κοινή ωφέλεια και την ομαλή διαβίωση, την κυκλοφορία αλλά και την προστασία της ζωής στην πόλη, στο Ηράκλειο»
Σε αναλυτική ενημέρωση των Βουλευτών του νομού Ηρακλείου σχετικά με την ενίσχυση της προσφυγής του Δήμου Ηρακλείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το έργο του ΒΟΑΚ στα όρια της πόλης του Ηρακλείου προχώρησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, κατά την σύσκεψη που συγκάλεσε στη Λότζια με τους Βουλευτές Λευτέρη Αυγενάκη, Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη, Μάξιμο Σενετάκη, Χάρη Μαμουλάκη, Φραγκίσκο Παρασύρη, Ελένη Βατσινά και Μανώλη Συντυχάκη, καθώς και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, ο οποίος εκπροσώπησε και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη που συμμετέχει στο 10ο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός ευχαρίστησε τους Βουλευτές για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση και τους ενημέρωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, η προγραμματισμένη για τις 27/11 εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ θα αναβληθεί με αίτηση του Δημοσίου. Ο Δήμαρχος Ηρακλείου παρουσίασε τους πρόσθετους λόγους με τους οποίους η Δημοτική Αρχή ενισχύει την προσφυγή του Δήμου στο ΣτΕ και οι οποίοι αναφέρονται σε κυκλοφοριακά και υδραυλικά ζητήματα (δηλαδή ζητήματα που άπτονται της πολιτικής προστασίας), τα οποία παρουσιάζονται μέσω εμπεριστατωμένης τεχνικής έκθεσης και απαρίθμησε τις απαιτούμενες βελτιώσεις, οι οποίες έχουν ήδη κατατεθεί με σχετικά υπομνήματα στον Πρωθυπουργό και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και αφορούν:
• Στον επανασχεδιασμό και κατασκευή κόμβων, η λειτουργία των οποίων σχετίζεται με τη σύνδεση του ΒΟΑΚ με την πόλη.
• Στον επανασχεδιασμό και το συνακόλουθο κατασκευαστικό έργο σε κάτω διαβάσεις, των οποίων ο σχεδιασμός και οι διαστάσεις είναι σήμερα από ελλιπείς έως επικίνδυνες.
• Με δεδομένο ότι τα παραπάνω, ακόμα και αν σχεδιασθούν και εκτελεστούν σωστά δεν θα επαρκέσουν, τον σχεδιασμό και την κατασκευή στεγάστρων (Covers), καθώς θα αποδώσουν εγκάρσιες κινήσεις εκατέρωθεν του ΒΟΑΚ αλλά και σημαντικό κοινόχρηστο χώρο.
• Την κατασκευή πλήρους παράπλευρου οδικού δικτύου.
• Τον σχεδιασμό και την κατασκευή των υδραυλικών έργων για απορροή και διόδευση των ομβρίων υδάτων από τον ΒΟΑΚ, κρίσιμο ζήτημα πολιτικής προστασίας της πόλης.
• Την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων για την προστασία από τον κυκλοφοριακό θόρυβο.
Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Ηρακλείου, οι παραπάνω λύσεις αφορούν ζητήματα που είτε θα δημιουργηθούν, είτε υφίστανται και χρονίζουν στον σημερινό αυτοκινητόδρομο και θα οξυνθούν με τη νέα χρήση του.
Υπενθύμισε ότι ο Δήμος Ηρακλείου έχει ζητήσει την χρηματοδότηση συνολικής Κυκλοφοριακής Μελέτης η οποία είναι απαραίτητη για την επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων διαχείρισης της κυκλοφορίας, λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη αύξηση των κυκλοφοριακών ροών στον ΒΟΑΚ, ειδικά τα επόμενα χρόνια με τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι. Τόνισε επίσης ότι όλες οι παραπάνω τεχνικά στοιχειοθετημένες προτάσεις είναι ρεαλιστικές και έχουν εφαρμοστεί σε αυτοκινητοδρόμους όπως η Αττική Οδός, υπερθεμάτισε ότι όλοι συμφωνούμε ότι ο ΒΟΑΚ είναι ένα αναγκαίο έργο, το οποίο η Κρήτη περιμένει δεκαετίες και ότι αυτός είναι και ο στόχος της Δημοτικής Αρχής λέγοντας: «Συνεπώς, η επιχειρηματολογία όπως έχει συγκροτηθεί αναδεικνύει προβλήματα τα οποία θα επιβαρύνουν τις συνθήκες ζωής και κυκλοφορίας στην πόλη με έναν υπέρμετρο, αφόρητο και σε κάθε περίπτωση, μη ανεκτό τρόπο.».
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε επίσης και σε λεπτομέρειες του έργου αναφορικά με τους κόμβους, τις άνω και κάτω διαβάσεις, σε κρίσιμα ζητήματα πολιτικής προστασίας που σχετίζονται με την απορροή των όμβριων υδάτων σε φυσικούς και τεχνητούς αποδέκτες, στις επιπτώσεις του έργου στην καθημερινότητα των ανθρώπων του Ηρακλείου – και όχι μόνο – στην αναγκαιότητα των παρεμβάσεων που θα διασφαλίσουν την ασφαλή και βιώσιμη επικοινωνία ανάμεσα στις αστικές περιοχές εκατέρωθεν του ΒΟΑΚ, στο ότι εξακολουθεί ο Δήμος να υποστηρίζει το έργο της πραγματικής νότιας παράκαμψης χωρίς να παραιτείται από αυτό, καθώς και σε σχετικές μελέτες του ΟΑΚ.
Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση με τοποθετήσεις των Βουλευτών και διάλογο για επί μέρους ζητήματα του έργου για το τμήμα του που αφορά την λεγόμενη «παράκαμψη Ηρακλείου», με τις απόψεις να συγκλίνουν ότι πρέπει να βρεθεί ο τρόπος υλοποίησης των προτάσεων του Δήμου, έτσι ώστε να λειτουργήσει το έργο προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών του Ηρακλείου. Αποφασίστηκε επίσης να επιδιωχθεί από τον Δήμο Ηρακλείου μια κοινή συνάντηση στην Αθήνα με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, έτσι ώστε να τεθούν για μια ακόμη φορά επί τάπητος οι προτεινόμενες λύσεις.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός σε δήλωσή του αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, αναφέρθηκε στη γενικότερη σύγκλιση απόψεων η οποία οδηγεί σε σύμπνοια και σύμπλευση, στοιχεία τα οποία η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι θα συντελέσουν στην αποδοχή των απαιτήσεων τις οποίες εκφράζει και τόνισε: «Θα έλεγα ότι το πλαίσιο αυτό χαρακτηρίζεται από συγκεκριμενοποίηση. Αφορά τόσο στα ζητήματα της κυκλοφορίας όσο και στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας ιδιαίτερα της αντιπλημμυρικής τα οποία επίσης είναι πολύ κρίσιμα.
Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται ακόμα πιο πρόσφορο να έχουμε τις συναντήσεις αυτές που θα βοηθήσουν και την Πολιτεία να οριστικοποιήσει τις απόψεις της με δεδομένο βεβαίως ότι οι θέσεις στις οποίες έχουμε καταλήξει είναι θέσεις από τις οποίες δεν υπάρχει υποχώρηση. Αντιμετωπίσαμε το ζήτημα αυτό με πραγματισμό αλλά και με γνώμονα την κοινή ωφέλεια και την ομαλή διαβίωση, την κυκλοφορία αλλά και την προστασία της ζωής στην πόλη, στο Ηράκλειο, στους κατοίκους και σε όσους βρίσκονται εδώ. Βεβαίως – και αυτό επίσης τονίστηκε – συνηγορούμε στην εκτέλεση του έργου, αλλά ενός έργου το οποίο θα είναι σωστό και δεν θα επιβαρύνει, δεν θα δημιουργήσει συνθήκες που θα μπορούσαν να είναι ακόμα και αφόρητες και από μια άλλη πλευρά ακόμα επίσης πολύ επικίνδυνες για την πόλη και τους ανθρώπους της. Κινούμαστε λοιπόν προς την κατεύθυνση αυτή, θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό που εκτιμήθηκε από τους βουλευτές η προεργασία η οποία έχει γίνει και οδηγούμαστε σε μια σύγκλιση γύρω από το πλαίσιο των απαιτήσεων το οποίο θα θέσουμε στη συνέχεια στη συζήτηση και με την κεντρική κυβέρνηση.
Ο Βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης σε δήλωσή του τόνισε: «Ο ΒΟΑΚ ήταν και παραμένει το τελευταίο αναπτυξιακό έργο στη χώρα που δεν έχει γίνει και εξελίσσεται με την προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τα ζητήματα που έθεσε τεκμηριωμένα η Δημοτική Αρχή μας άγγιξαν όλους τους Βουλευτές. Είμαστε σύμφωνοι όλοι στο να προγραμματιστεί μια συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών αλλά και Περιβάλλοντος και να δούμε ακριβώς όλα όσα έχει να πει και η πλευρά του Υπουργείου, να κατατεθούν πιο ολοκληρωμένα τα επιχειρήματα της Δημοτικής Αρχής και πολιτών ώστε να καταλήξουμε σε μία λύση που θα εξυπηρετεί και δεν θα δημιουργεί προβλήματα στο μέλλον. Θέλουμε με κάθε τρόπο να ολοκληρωθεί το έργο. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει χρηματοδοτικό μείγμα το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαθεί είτε να καθυστερήσει σε χρόνο ωστόσο αυτά που ειπώθηκαν από τη Δημοτική Αρχή μας βρίσκουν εξαιρετικά σύμφωνους ότι πρέπει να εξεταστούν σε όλο το βάθος και εύρος ώστε να έχουμε καλές, σοβαρές και ουσιαστικές λύσεις.».
Ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης σε δήλωσή του τόνισε: «Συμφωνούμε όλοι ότι ο ΒΟΑΚ πρέπει να γίνει. Η συζήτηση θα γίνει για βελτιώσεις που χρειάζεται ο ΒΟΑΚ. Είμαστε στη διάθεση του Δημάρχου. Βέβαια πάντα πρέπει να είναι στα οικονομικά πλαίσια που μπορεί να αντέξει το έργο και σίγουρα πρέπει να γίνει το καλύτερο δυνατό για τους Ηρακλειώτες.».
Ο Βουλευτής Μάξιμος Σενετάκης σε δήλωσή του τόνισε: «Υπάρχει μια εμπεριστατωμένη πρόταση από το Δήμο για τη βελτίωση της μελέτης του ΒΟΑΚ στο κομμάτι που διατρέχει την πόλη του Ηρακλείου. Πάνω σε αυτό πρέπει όλοι να δούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο πώς αυτές οι προτάσεις μπορούν να υιοθετηθούν και να γίνουν υλοποιήσιμες. Πρέπει να δούμε και τις δυνατότητες που υπάρχουν με βάση τα οικονομικά στοιχεία του έργου και να βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα αυτά που θα αποφασιστούν πώς θα υλοποιηθούν σε βάθος χρόνου. Πρέπει να δούμε τί είναι εφικτό να γίνει ώστε να ξεκινήσει το έργο.».
Ο Βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης σε δήλωσή του τόνισε: «Τέθηκαν επί τάπητος σοβαρές παρατηρήσεις για το έργο και ζητήματα τα οποία θα έπρεπε και νωρίτερα να είχαν προληφθεί. Είναι σημαντική η δημιουργία ενός οδικού χάρτη όπου θα προχωρήσουμε σε στοχευμένες ενέργειες για να προλάβουμε καταστάσεις. Μας ενδιαφέρει η άμεση έναρξη του έργου με πρόνοιες υπέρ του Δήμου Ηρακλείου και των πολιτών του.».
Ο Βουλευτής Φρακίσκος Παρασύρης σε δήλωσή του τόνισε: «Μπήκε το όριο από το ΠΑΣΟΚ σε σχέση από το πώς θα κατασκευαστεί ο ΒΟΑΚ. Σήμερα παρουσιάστηκε από το Δήμαρχο μια πιο οικονομική λύση από την υπογειοποίηση την οποία αποδεχόμαστε ως ΠΑΣΟΚ διότι εδώ ερχόμαστε όλοι ως Ηρακλειώτες πρωτίστως. Θα βρούμε ένα κοινό πλαίσιο και ένα κοινό βηματισμό με το Δήμο Ηρακλείου και με τους υπόλοιπους βουλευτές. Ωστόσο δεν θα δεχθούμε ένα έργο που θα αποκόπτει την πόλη στα δύο. Νομίζω ότι βρήκαμε ένα κοινό τόπο για να ξεκινήσουμε μια κοινή διεκδίκηση για το καλό των πολιτών.».
Η Βουλευτής Ελένη Βατσινά σε δήλωσή του τόνισε: «Ήταν μια διαφωτιστική συνάντηση για το σημαντικό και αναγκαίο έργο του ΒΟΑΚ .Δεν αρκεί να γίνει το έργο, πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα δημιουργήσει νέα προβλήματα. Αποσαφηνίστηκαν σήμερα επιμέρους ζητήματα περί της προσφυγής με τα αιτήματα από την πλευρά του Δήμου να είναι λελογισμένα. Είναι αυτονόητο ότι βρισκόμαστε εδώ για να στηρίξουμε τη διεκδίκηση για το κοινό όφελος για το Ηράκλειο.».
Ο Βουλευτής Μανώλης Συντυχάκη σε δήλωσή του τόνισε: «Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση. Αν τελικά ο ΒΟΑΚ εξελιχθεί ως ένας ιδιωτικός αυτοκινητόδρομος με την επιβολή διοδίων, πρακτικά σημαίνει ότι δημιουργεί σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στο Ηράκλειο. Εμείς λέμε ότι πρέπει να δοθεί δυνατότητα υπογειοποίησης σε όλο το τμήμα κατά μήκος από το Μαλεβίζι μέχρι και τον Καρτερό έτσι ώστε να αξιοποιηθεί ο υφιστάμενος ΒΟΑΚ ως περιφερειακός δρόμος αλλά και να γίνουν οι σχετικές αναπλάσεις που έχει ανάγκη η πόλη του Ηρακλείου. Τα cover και τα στέγαστρα δεν θα λύσουν επί της ουσίας το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει επί της ουσίας το Ηράκλειο.».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης σε δήλωσή του τόνισε: «Αξίζει συγχαρητήρια η πρωτοβουλία του Δήμου. Αναφέρθηκαν λεπτομερώς τα αιτήματα του Δήμου Ηρακλείου και με ποιο τρόπο πώς θα γίνει η διαδικασία σε συνεργασία με τους Βουλευτές του νομού γιατί τα αιτήματα είναι λογικά και απαραίτητα.».
H ενημέρωση του Δημάρχου Ηρακλείου προς τους Βουλευτές Ηρακλείου, ήρθε σε συνέχεια ανάλογων ενημερώσεων τις οποίες έχει κάνει ο Αλέξης Καλοκαιρινός προς το Δημοτικό Συμβούλιο, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα, όπου και επιβεβαιώθηκε η κοινή στάση των φορέων της Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου έργου.
Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση ενημέρωσης, θα γίνει προς τους Φορείς της πόλης του Ηρακλείου, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, στις 12:00, στην αίθουσα της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, με την συμμετοχή εκπροσώπων του ΟΑΚ, ΤΕΕ/ΤΑΚ, Πανεπιστημίου Κρήτης, του ΕΛΜΕΠΑ, του ΙΤΕ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων ΒιΠε, του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, της Τροχαίας Ηρακλείου, της ΟΕΒΕΝΗ, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του ΕΚΑΒ, του αστικού και υπεραστικού ΚΤΕΛ, της ΕΑΣΗ, του ΕΚΗ, του Συλλόγου ΕΣΥΠΡΟΤΑ, της Ένωσης Ξενοδόχων, των Συλλόγων ΤΑΞΙ και του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων.