Πραγματοποιήθηκε σήμερα (1/ 2) στο Δήμο Αγίου Νικολάου, η πρώτη συνάντηση της επιτροπής που όρισε το Δ.Σ (απ. 197/2022) για την τακτοποίηση θεμάτων παραχωρημένων προς χρήση εκτάσεων του Καθαρού Όρους στους κατοίκους της Κριτσάς.
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, τονίζοντας εξ αρχής ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Καθαρού, είναι θεωρητικά λυμένο – δεδομένων των γνωματεύσεων του παρελθόντος, των εγγράφων του Υπ. Γεωργίας, της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων (δεκαετίες ‘50, ‘60 & 70), και αναφερόμενος στην σχετική έκθεση της κοινότητας Κριτσάς (δεκαετία ‘40), – διευκρίνισε ότι τα έγγραφα αυτά, αποδεικνύουν ότι πρόκειται για κοινοτικό κτήμα, το οποίο μεταφέρθηκε στο Δήμο και με βάση το άρθρο 180 του Δημοτικού και Κοινοτικού κώδικα, διασφαλίζεται απολύτως η συνέχιση της χρήσης του, μόνο από κατοίκους της κοινότητας Κριτσάς – δικαίωμα που μπορεί να επεκταθεί στους ανθρώπους που προέρχονται από την ίδια περιοχή.
Μάλιστα αναφερόμενος στα ζητήματα που έχουν ανακύψει με κάποιες αμφισβητούμενες περιοχές από την Ιεράπετρα και το Οροπέδιο Λασιθίου, έκανε γνωστό ότι έχει ήδη δοθεί σχετική εντολή στο γραφείο που ανέλαβε την σύνταξη του Κτηματολογίου προκειμένου να υπάρξουν οι νόμιμες ενέργειες για την διεκδίκηση των περιοχών αυτών.
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα διαμόρφωσης σύγχρονου Μητρώου Χρηστών, ώστε να καταδειχθούν οι διπλοεγγραφές καθώς και άλλα ζητήματα, δήλωσε ότι η δημοτική αρχή αναμένει την επαναφορά της δυνατότητας δήλωσης των αυθαιρέτων όπως ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο υφ. κ. Ταγαρά, για να δηλωθούν τα κτίσματα που υπάρχουν και να τακτοποιηθούν.
Επίσης, υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος για να λυθούν τα ζητήματα που έχουν ανακύψει και να μην υπάρξουν διενέξεις, είναι η Νομική Διάταξη του Δικαιώματος Επιφανείας που δίνει την δυνατότητα μεταβίβασης μεταξύ των μελών της οικογένειας ή σε άλλον κάτοικο της Κριτσάς, ενδεχομένως και κάποιων πρόσθετων μετοχίων στο Καθαρό, χωρίς ν΄ αλλάζει ο αγροτικός χαρακτήρας του.
Αναφορικά με τις δυνατότητες αξιοποίησης της συγκεκριμένης περιοχής, ο κ. Ζερβός, δήλωσε : “ Έχουμε στα χέρια μας την Μελέτη που είχε συνταχθεί στο παρελθόν για το Φράγμα του Τσιμπιστή, τη μελέτη που είχε γίνει για την ανάδειξη των αρχαιολογικών – παλαιοντολογικών ευρημάτων στο ρέμα που περνά μέσα από το Καθαρό. Κατά την συνάντηση αναπτύχθηκε ο προβληματισμός για το εάν θα πρέπει ν΄ αναζητήσουμε την δυνατότητα μιας μικρής αγροτουριστικής μονάδας, υπό την προϋπόθεση επανασύστασης του συλλόγου Κτηνοτρόφων, ώστε να υπάρξει μελλοντικά Μονάδα Παραγωγής Προϊόντων Γάλακτος , ενώ επιπλέον συζητήθηκε η δυνατότητα ηλεκτροδότησης της περιοχής πιθανώς με φωτοβολταϊκά συστήματα, ώστε να προστατευτεί ως περιοχή Natura.
Γίνεται αντιληπτό – επεσήμανε – ότι οι προτάσεις που καταγράφονται, θα πρέπει στην συνέχεια να περιβληθούν με κάποια νομοθετική διάταξη, ώστε να διασφαλίζονται.
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δημάρχου Αγίου Νικολάου, έχει γίνει σαφές από την δημοτική Αρχή, ότι δεν υπάρχει πρόθεση ή διάθεση να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια χωρίς την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων της Κριτσάς, αναφορικά με το διαχειριστικό σχέδιο και τον τρόπο λειτουργίας του Καθαρού.
Επίσης έγινε γνωστό, ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση για να γνωστοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να ξεκινήσει η διαδικασία κατάθεσης των στοιχείων , ώστε να μπορέσει να συνταχθεί το Μητρώο Χρηστών.
Μάλιστα ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, τόνισε ότι θα υπάρξει διαρκής συνεργασία για να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα που είναι: η διατήρηση του Καθαρού, η παραμονή του στους Κριτσώτες, αλλά και η αξιοποίηση στην λογική της αειφόρου προοπτικής ώστε ένας από τους δυο πόλους του Δήμου Αγίου Νικολάου – το Οροπέδιο Καθαρού – ν΄ αποκτήσει το ρόλο που του αξίζει.
Στην παραπάνω συνεδρίαση συμμετείχαν τα μέλη της επιτροπής κ. Δέσπω Καρνιαδάκη (πρόεδρος Δ.Σ), κ. Γιάννης Μαρίνος (Αντιδήμαρχος Έργων και Μελετών), κ. Νίκος Χαλκιαδάκης (Δημοτικός Σύμβουλος), κ. Μαρία Τζώρτζη (εκπρόσωπος κοινότητας Κριτσάς) και ο Δικηγόρος του Δήμου κ. Γιώργος Μακράκης