Έκκληση του ΑΡΧΕΛΩΝ για μείωση της φωτορύπανσης στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στο Ρεθύμνο και τα Χανιά
Οι πρώτοι νεοσσοί Καρέτα στην Κρήτη εκκολάφθηκαν και έφθασαν σώοι στη θάλασσα. Όμως φέτος, είναι αυξημένος ο κίνδυνος να βρεθούν αποπροσανατολισμένα τα εκκολαπτόμενα χελωνάκια από τα φώτα στις παραλίες ωοτοκίας Ρεθύμνου και Χανίων, προειδοποιεί ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ.
Δυστυχώς λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και των μέτρων προστασίας των συμμετεχόντων, οι ομάδες του ΑΡΧΕΛΩΝ φέτος είναι εξαιρετικά ολιγομελείς. Λόγω αυτού, εκτιμάται ότι υπάρχουν αρκετές φωλιές που δεν έχουν εντοπιστεί και αναμένεται να εκκολαφθούν «απροειδοποίητα» τις επόμενες εβδομάδες. Αν όμως δεν σβήσουν τα φώτα που φέγγουν στις παραλίες μετά τις 11 το βράδυ για πολλά χελωνάκια θα είναι ήδη αργά.
Οι παραλίες ωοτοκίας της Καρέτα στη βόρεια Κρήτη δέχονται μεγάλες ανθρωπογενής πιέσεις λόγω της αυξημένης τουριστικής ανάπτυξης που χαρακτηρίζει την παράκτια ζώνη. Οι βιότοποι έχουν υποστεί σημαντική υποβάθμιση και η διατήρηση του είδους απειλείται. Στην παραλία του Ρεθύμνου τα περισσότερα προβλήματα για τον αποπροσανατολισμό των νεοσσών εντοπίζονται στον Αδελιανό κάμπο, τον Πλατανιά και από το Σφακάκι μέχρι τη Σκαλέτα στο Ρέθυμνο. Στα Χανιά, η έντονη φωτορύπανση έχει επιπτώσεις κατά μήκος ολόκληρης της παραλίας.
Θυμίζουμε ότι τα χελωνάκια είναι «φωτοτακτικοί οργανισμοί», δηλαδή έλκονται από το φως. Συνήθως εκκολάπτονται το βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες και κινούνται προς το νερό που καθρεφτίζει το φεγγάρι και τα αστέρια. Όμως, τα τεχνητά φώτα γύρω ή κοντά στις φωλιές αποπροσανατολίζουν τα χελωνάκια και τα στέλνουν σε αντίθετη κατεύθυνση από τη θάλασσα, κάτι που αποβαίνει μοιραίο στη μάχη για επιβίωση από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ζωής τους.
Παρά τις δυσκολίες από την έκτακτη κατάσταση λόγω του κορωνοϊού, επιπλέον εθελοντές/ ερευνητές πλαισίωσαν τις τελευταίες εβδομάδες τις τοπικές ομάδες του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη, δίνοντας το παρόν στις παραλίες και στην καταγραφή των φωλιών της Καρέτα. Στο Ρέθυμνο έχουν σημανθεί περισσότερες από 120 φωλιές και γίνεται προσπάθεια να προστατευτούν όλες με τη μέθοδο της σκίασης. Σύμφωνα όμως με τα περσινά στοιχεία, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερες από 60 φωλιές που δεν έχουν εντοπιστεί, δηλαδή δεν καταγράφηκαν και δεν προστατευτήκαν, λόγω της φετινής μείωσης των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Παρομοίως στα Χανιά έγινε δυνατό να καταγραφούν περίπου 65 φωλιές, ωστόσο υπολογίζεται ότι μαζί με τις φωλιές που δεν εντοπίστηκαν, ο συνολικός αριθμός ίσως ξεπεράσει τις 130.
Για το λόγο αυτό ο ΑΡΧΕΛΩΝ κάνει έκκληση σε τοπικές αρχές κι επιχειρήσεις να χαμηλώσουν, καλύψουν ή σβήσουν τελείως τα φώτα τους μετά τις 11 το βράδυ, ώστε εκατοντάδες νεοσσοί να μην χάσουν τον δρόμο τους και καταλήξουν νεκροί στις εγκαταστάσεις τους ή στον δρόμο, την επόμενη μέρα.
Θυμίζουμε ότι υπάρχουν νομικές διατάξεις που υπαγορεύουν την «αποφυγή φωτορύπανσης και την εξασφάλιση πως δεν θα υπάρχει διαρροή φωτός από ιδιωτικές και δημόσιες φωτεινές πηγές προς την παραλία ώστε να μην αποπροσανατολίζονται νεοσσοί» στις παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών όλης της χώρας.
Οι περισσότεροι έχουμε δει σε ντοκιμαντέρ πόσο συγκινητικό αλλά και ευάλωτο είναι αυτό το πρώτο ταξίδι ενός νεοσσού προς τη ζωή, τη θάλασσα, την επιβίωση. Ας δώσουμε και φέτος την ευκαιρία στη φύση να βρει το δρόμο της, σβήνοντας τα φώτα. Είναι μία πρωτοβουλία που προάγει τις αξίες μας και την οικολογική μας συνείδηση. Κι αν τύχει και βρεθούμε μπροστά σε μια τέτοια συγκλονιστική στιγμή που τα χελωνάκια βγαίνουν από την άμμο, εκτός από ενθουσιασμό, προθυμία και συγκίνηση ας δράσουμε υπεύθυνα ειδοποιώντας το Λιμεναρχείο της περιοχής που έχει τις πληροφορίες να δράσει κατάλληλα, σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η βοήθεια σ’ ένα άγριο ζώο δεν είναι τόσο αυτονόητη στο χειρισμό της όσο πιστεύουμε πολλές φορές.
Τηλέφωνα επικοινωνίας σε περίπτωση εκκόλαψης φωλιάς
Λιμεναρχείο Ρεθύμνου, 2831 022276
Λιμεναρχείο Χανίων, 2821 098888