Η κα Στεφανάκη εξήγησε στον Πρωθυπουργό τι συμβαίνει με τις μεταναστευτικές ροές και την αύξηση το τελευταίο διάστημα, όπως και τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Δήμο Γαύδου, όποτε παραστεί ανάγκη.
Η Δήμαρχος Γαύδου αναφέρθηκε και στο θέμα των υποδομών και στις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες που υπάρχουν στο νησί, καθώς από τον Πρωθυπουργό υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νησί και ανησυχία για τη δημογραφική εξέλιξη.
Ζήτησε δε από τον Πρωθυπουργό επιπλέον επιδοτούμενο δρομολόγιο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες προμηθειών και διαχείρισης-μεταφοράς των απορριμμάτων.
Ο κ. Μητσοτάκης, αφού εξήρε την προσπάθεια που καταβάλλειται τόσο από την Δημοτική Αρχή, αλλά και γενικά από όλους τους “ακρίτες” της Γαύδου, τόνισε ότι είναι στο πλευρό της κας Στεφανάκη και του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να δίδεται στο νησί όλα όσα χρειάζονται για να μην υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα επιβίωσης των κατοίκων.
Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα που αναμένεται να δρομολογηθεί για την τουριστική περίοδο.
Επίσης, έγινε και μία πρώτη επαφή με τον ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να υπογειοποιηθούν στη Γαύδο τα καλώδια μέσης τάσης, ωστόσο, τουλάχιστον επί του παρόντος, πρόκειται για ένα αρκετά δύσκολο και χρονοβόρο εγχείρημα.
Συνάντηση με Υπουργούς
Η κα Στεφανάκη είχε επίσης συναντήσεις στην Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη.
Αρχικά συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, με τον οποίο συζήτησε επιμέρους θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του και δη για την οικονομική και διοικητική στήριξη των μικρών Δήμων, όπως αυτός της Γαύδου.
Η Δήμαρχος Γαύδου συναντήθηκε και με τον Υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, με τον οποίο και συζήτησε ζητήματα α’θμιας φροντίδας υγείας στο νησί.
Στο συνέδριο μικρών νησιών
Στις εργασίες του 15ου πανελλήνιου συνεδρίου μικρών νησιών που πραγματοποιήθηκε στη Μήλο από 4 έως 6 Οκτωβρίου συμμετείχε η Δήμαρχος Γαύδου.
Το συνέδριο, το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών (ΕΔΜΝ), τον Δήμο Μήλου, την Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ , την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Πρέσβεις του Συμφώνου του Κλίματος της ΕΕ στην Ελλάδα, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δικτύων Μικρών Νησιών και με την υποστήριξη της EUROBANK συγκέντρωσε περισσότερους από 200 εκπροσώπους από την Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα.
Κεντρικά θέματα του συνεδρίου ήταν, το μέλλον των νησιών όπου συζητήθηκαν προτάσεις για την ανάπτυξη τους έως το 2040, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι υποδομές και μεταφορές αποτέλεσαν για ακόμα μια φορά κεντρικό σημείο καθώς απαιτούν άμεση βελτίωση σε όλο τον μικρονησιωτικό χώρο.
Συμπερασματικά παρουσιάστηκαν με οργάνωση του Προέδρου του Δικτύου κ. Ελευθερίου Κεχαγιόγλου οι διαθέσιμες χρηματοδοτικές ευκαιρίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα για τα μικρά νησιά και συμφωνήθηκε η ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων για την ανάπτυξη των μικρών νησιών, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης με απώτερο σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής των Μικρονησιωτων.
Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ο Γενικος Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκης, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών.
Ο Γενικός Γραμματέας κ. Κουτουλάκη για άλλη μια φορά εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη Γαύδο και τη βούληση να συνδράμει τόσο οικονομικά όσο και με τεχνογνωσία…