Αλληλεγγύη και μέτρα από την Ευρώπη υπέρ της Ελλάδας στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το ζήτημα που έχει ανακύψει στα σύνορα στον Έβρο αλλά και στα νησιά του Αιγαίου μετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα και να γεμίσει με χιλιάδες πρόσφυγες την Ευρώπη, θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα βρεθεί το μεσημέρι στον Έβρο έχοντας στο πλευρό του, τους επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Αθήνα από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να φτάνουν τα καραβάνια εξαθλιωμένων προσφύγων και μεταναστών τόσο στα σύνορα του Έβρου όσο και στα νησιά του Αιγαίου, επιχείρησε να διεθνοποιήσει το πρόβλημα και να θέσει την Ευρώπη προ των ευθυνών της.
Ο ωμός εκβιασμός Ερντογάν προς την Ευρώπη με φόντο το προσφυγικό συνεχίζεται και μέχρι και πριν λίγες ώρες η Ευρώπη έδειχνε να παραμένει σε «λήθαργο». Ωστόσο δύο κινήσεις από την ΕΕ – η σύγκληση των συμβουλίων υπουργών Εξωτερικών την Παρασκευή και υπουργών Εσωτερικών την Τετάρτη – δείχνουν ότι στο βάθος του τούνελ υπάρχει ελπίδα να «ξυπνήσει» η Ευρώπη και να προχωρήσει σε μέτρα για το προσφυγικό τα οποία θα ανακουφίσουν την Ελλάδα.
Στον Έβρο ο Μητσοτάκης και η ηγεσία της ΕΕ
Σε μία κίνηση ουσίας η οποία όμως ενέχει και αρκετούς συμβολισμούς, η ηγεσία της ΕΕ θα βρεθεί μαζί με τον έλληνα πρωθυπουργό το μεσημέρι στον Έβρο προκειμένου να δουν από κοντά το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που συνωστίζονται στα σύνορα.
Μία εξέλιξη η οποία οφείλεται αποκλειστικά στην απόφαση Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα, να φτάσουν χιλιάδες πρόσφυγες στην Ευρώπη και να πιέσει με αυτόν τον τρόπο προκειμένου να λάβει περισσότερα χρήματα η Τουρκία για το προσφυγικό αλλά και για να έχει τη στήριξη ή την ανοχή της Ευρώπης στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει στη Συρία εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ.
Την ώρα που η τουρκική προπαγάνδα αλλά και τα fake news που διακινούνται από τη γειτονική χώρα έχουν φτάσει στο αποκορύφωμα, οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι θα αφιχθούν στην Αλεξανδρούπολη στις 13:05 ώρα Ελλάδος, όπου θα τους υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εκεί θα δουν από κοντά τα καραβάνια εξαθλιωμένων προσφύγων που αφέθηκαν από τον Ερντογάν , θα δουν τους έλληνες συνοριοφύλακες να προσπαθούν να ανασχέσουν τις προσπάθειες όσων έχουν συγκεντρωθεί κοντά στον Έβρο αλλά και σε όλο το μήκος των συνόρων να περάσουν στην ελληνική επικράτεια, θα δουν τις «μάχες» μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες περιμένουν οικογένειες ταλαιπωρημένων ανθρώπων να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Το μεσημέρι θα φτάσουν επίσης στην Αλεξανδρούπολη ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ντάβορ Μποζίνοβιτς, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επίσκεψη στον Έβρο.
Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14:15 θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.
Όλα τα βλέμματα στις δηλώσεις Φον ντερ Λάιεν και Σασόλι
Όλα τα βλέμματα στρέφονται στις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν – περίπου στις 15:30 – από τον έλληνα πρωθυπουργό και τους επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ , Φον ντερ Λάιεν και Σασόλι στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών.
Αυτό που προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή τη φορά να υπάρξει έμπρακτη αλληλεγγύη από την ΕΕ προς την Ελλάδα και όχι μόνο ωραία λόγια για μία γενικόλογη στήριξη.
Η Αθήνα παρακολουθεί τα τελευταία 24ωρα τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για τις εξελίξεις με το προσφυγικό και σίγουρα θα ήθελε μία πιο έμπρακτη στήριξη.
Μία δήλωση η οποία δείχνει να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές – τόσο της Αθήνας όσο και της Άγκυρας – έκανε από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
«Ο τούρκος πρόεδρος αισθάνεται αυτήν την περίοδο ότι δεν τυγχάνει επαρκούς στήριξης (από την ΕΕ), τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο. «Παρά την κατανόησή μου, θεωρώ απαράδεκτο να το φορτώνει στην πλάτη των προσφύγων διότι τους φέρνει σε κατάσταση αδιεξόδου, ωθώντας τους να πηγαίνουν στα σύνορα» τόνισε η κ. Μέρκελ.
Η Ευρώπη «ξυπνάει» από τον λήθαργο
Πάντως τις τελευταίες ώρες η Ευρώπη δείχνει ότι αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα ελληνικά σύνορα στον Έβρο όσο και στα ελληνικά νησιά στα οποία συνεχίζουν να φτάνουν καθημερινά εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες.
Η αρχή έγινε με την απόφαση για σύγκληση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή – αίτημα που είχε διατυπώσει ο Νίκος Δένδιας αλλά και η έκτακτη σύγκληση για αύριο, του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φόντο την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το προσφυγικό .
Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συνεδρίαση της Τετάρτης θα αποτελέσει ευκαιρία να υιοθετηθούν μέτρα υποστήριξης υπέρ της Ελλάδας.