Στο Βρετανικό Μουσείο εκτίθενται γλυπτά και του «δεύτερου Παρθενώνα»

Ημερομηνία:

Στις αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου δε φιλοξενούνται μόνον τα περίφημα γλυπτά του Παρθενώνα, στα οποία αναφέρθηκε με μάλλον προκλητικό τρόπο ο γερμανός ιστορικός τέχνης και διευθυντής του μουσείου, Hartwig Fischer, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Στο ίδιο μουσείο, στην Αίθουσα 16, εκτίθενται είκοσι τρεις μαρμάρινες πλάκες του λεγόμενου «δεύτερου Παρθενώνα», του ναού του Επικούριου Απόλλωνα.

Οι πλάκες αυτές, οι οποίες εντοπίστηκαν στην ανασκαφή του 1812 και μεταφέρθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο το 1815, συναποτελούσαν τη μαρμάρινη ιωνική ζωφόρο που υπήρχε πάνω από τους ιωνικούς ημικίονες μέσα στο σηκό. Στις δώδεκα πλάκες απεικονίζεται η Αμαζονομαχία και στις υπόλοιπες έντεκα η Κενταυρομαχία.

Η προαναφερθείσα ζωφόρος, που συνιστούσε το βασικότερο διακοσμητικό στοιχείο του περίπτερου ναού, είχε συνολικό μήκος 31 μ. και ήταν έργο πιθανώς του γλύπτη Παιωνίου, του δημιουργού του φημισμένου αγάλματος της Νίκης στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, ένα από τα άριστα μνημεία στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, βρίσκεται στη θέση «Βάσσες» του όρους Κωτιλίου, στην ευρύτερη περιοχή της Ανδρίτσαινας Ηλείας και της Αμπελιώνας Μεσσηνίας.

Ο περικαλλής αυτός ναός του Επικούριου (και όχι Επικούρειου, όπως απαντά συχνά-πυκνά) Απόλλωνα, έργο των Κλασικών Χρόνων (τελευταίο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ.), αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα, εξ ου και αποκαλείται «δεύτερος Παρθενώνας».

Χτισμένος σε ειδικά διαμορφωμένο πλάτωμα από κατοίκους της Φιγαλείας, σημαντικής αρκαδικής πόλης της αρχαιότητας, ο ναός αποτελεί ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα, καθώς συνδυάζει αρμονικά στοιχεία των τριών αρχιτεκτονικών ρυθμών της αρχαιότητας: του δωρικού, του ιωνικού και του κορινθιακού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα υπήρξε το πρώτο μνημείο της ελληνικής επικράτειας που συμπεριελήφθη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το 1986.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Φορολογικές δηλώσεις: Την Παρασκευή 25/4 η αυτόματη...

Έχει ήδη υποβληθεί το 1/4 του συνόλου. Χρονικό περιθώριο, έως...

Συναγερμός στους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς: Οι φόβοι...

Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά –...

Φορολογικές δηλώσεις: Την Παρασκευή 25/4 η αυτόματη...

Έχει ήδη υποβληθεί το 1/4 του συνόλου. Χρονικό περιθώριο, έως...

Συναγερμός στους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς: Οι φόβοι...

Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά –...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Φορολογικές δηλώσεις: Την Παρασκευή 25/4 η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων

Έχει ήδη υποβληθεί το 1/4 του συνόλου. Χρονικό περιθώριο, έως...

Κόκκινη τουλίπα στο Οροπέδιο Γιους Κάμπο: Θαύμασέ τη αλλά μην την κόψεις!

Τοποθετήθηκαν προστατευτικές πινακίδες- Τι λέει στο Cretalive ο φυτολόγος...

Στο Περιστέρι τον Μάιο το συνέδριο του Κινήματος Δημοκρατίας

Το συνέδριο του Κινήματος Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό...