Στην Περιφέρεια Κρήτης έφτασε λίγο μετά τις 15.00 το μεσημέρι, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, υπό την οποία πραγματοποιήθηκε σύσκεψη.
Παρόντες επίσης ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γ.Καμίνης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Π.Χρηστίδης, ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μ.Χριστοδουλάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου Β.Κεγκέρογλου και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της κ.Γεννηματά, Μ.Όθωνας.
Σε δηλώσεις της Φώφη Γεννηματά ανέφερε: “Έχουμε ξεκινήσει ένα οδοιπορικό στην Ελλάδα και προσκαλούμε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να ενισχύσουν τον αγώνα μας.
Ο αγώνας μας είναι απέναντι στην παλιά δεξιά του κ. Μητσοτάκη και στη νέα δεξιά του κ. Τσίπρα. Είναι οι δύο όψεις της συντήρησης.
Η πρόταση τους απέναντι στον ελληνικό λαό είναι πόλωση και διχασμός. Κι αυτά οδηγούν μονάχα σε νέα αδιέξοδα και νέες περιπέτειες. Το μεγάλο δίλημμα λοιπόν των εκλογών που έρχονται, θα είναι ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή διχασμός και νέες περιπέτειες”.
Η κ. Γεννηματά δήλωσε “σίγουρη ότι εδώ στην Κρήτη θα λειτουργήσουν και πάλι οι δεσμοί που έχουμε με τους δημοκράτες – προοδευτικούς πολίτες. Η σχέση μας είναι ιστορική και διαχρονική. Και είμαι σίγουρη και αισιόδοξη ότι και πάλι μαζί θα δώσουμε αυτή τη μάχη, με ισχυρό Κίνημα Αλλαγής, πριν από όλα στην Κρήτη”.
Η κ. Γεννηματά θέλησε να σχολιάσει στη συνέχεια τις καταστροφές που προξένησε στην Κρήτη η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών:
“Έρχομαι σε μία πάρα πολύ δύσκολη στιγμή για το νησί. Θα ήθελα πριν από όλα να εκφράσω τη θλίψη μου για την απώλεια των ανθρωπίνων ζωών, και τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειές τους. Είμαστε το πρώτο κόμμα που βρέθηκε αμέσως με κλιμάκιο βουλευτών στις πληγείσες περιοχές. Είμαστε στο πλευρό του Περιφερειάρχη, της Περιφέρειας των Δήμων που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή και δίνουν τον δικό τους αγώνα, όπως και των δημοτών. Θα παρακολουθήσουμε στη Βουλή τις εξελίξεις, με ερωτήσεις μας, με κοινοβουλευτικό έλεγχο”
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε πως “δεν αρκεί το οτι κηρύχθηκε η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ήρθαν κάποια κονδύλια άμεσα. Είναι πολύ λίγα μπροστά στο πρόβλημα. Είναι τεράστια η καταστροφή”.
Πάντως, παρά την ένταση του φαινομένου, το ευτύχημα σύμφωνα με την κ. Γεννηματά είναι ότι “δεν ζήσαμε εδώ στην Κρήτη αυτά που ζήσαμε στην Αττική. Ίσως γιατί εδώ υπάρχει μία Περιφέρεια που λειτουργεί, που ξέρει τι θα πει Πολιτική Προστασία κι έχει πολύ έμπειρα στελέχη τα οποία βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή μπροστά στη μάχη”.
Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι οι πληγέντες της κακοκαιρίας “θα πρέπει να χαρακτηριστούν πλημμυροπαθείς”, και να “υπάρξει ρύθμιση με τα δάνειά” τους. “Δεν αρκούν”, συνέχισε η ίδια, “οι φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές μονάχα για έξι μήνες.
Η Περιφέρεια θα πρέπει να ενισχυθεί και με ανθρώπινο δυναμικό. Και βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει από τη μεριά της κυβέρνησης, ένας συντονιστής που θα συντονίζει όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, Οργανισμούς και Υπουργεία, γιατί είναι αδιανόητο να τρέχουν πανικόβλητοι οι κάτοικοι, οι Δήμοι και η Περιφέρεια, να βρουν άκρη μοναχοί τους.
Κι όσο θα απομακρυνόμαστε από το γεγονός, ξέρετε τι γίνεται στην Ελλάδα, το είδαμε εξάλλου και στο Μάτι όπου αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι κι εκεί αγωνίζονται μόνοι τους. Να μην ξεχαστεί λοιπόν η Κρήτη, κι εμείς θα φροντίσουμε πράγματι να μην ξεχαστεί η ευθύνη της Πολιτείας απέναντι στους ανθρώπους που έχουν πληγεί”