Κάθε χρόνο, στις 5 Δεκεμβρίου, μας δίνεται η ευκαιρία να γιορτάσουμε τη δέσμευση εκατομμυρίων εθελοντών που αφιερώνοντας προσωπικό χρόνο αναλαμβάνουν δράση για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου.
Παγκοσμίως υπάρχουν αναρίθμητοι, σύλλογοι, οργανισμοί, ομάδες που αποτελούνται κυρίως από εθελοντές με τους πιο συνήθεις τομείς δραστηριοποίησης τους να αφορούν τις φιλανθρωπικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες, την προστασία του περιβάλλοντος και την οικολογία.
Ο εθελοντισμός αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό και στις υπηρεσίες της Ανακουφιστικής Φροντίδας που λειτουργεί σε 87 χώρες του κόσμου. Η Ελλάδα είναι μία από αυτές τις χώρες στην οποία λειτουργεί και ο σύλλογος μας.
Οι συνθήκες της ιδέας της ίδρυσης του Συλλόγου Ανακουφιστικής φροντίδας «Ζαχαρία Κ. Μπαντουβά» σίγουρα δεν ήταν ευχάριστες. Όμως είναι έμπρακτη απόδειξη του μεγαλείου της ψυχής του ανθρώπου, πως μέσα από μια οδυνηρή απώλεια, μετατρέπει τον πόνο σε ανάγκη να προσφέρει με ό,τι είναι δυνατόν σε όσους υποφέρουν.
Η κοινωνία του Ηράκλειου αμέσως αγκάλιασε και βοήθησε στην υλοποίηση αυτής της ιδέας υποστηρίζοντας μας δυναμικά ακόμη και σήμερα.
Από την πρώτη ημέρα ήρθαν κοντά μας πολλοί άνθρωποι με την επιθυμία να προσφέρουν εθελοντικά, ο καθένας με τον τρόπο του. Αξίζουν ένα μεγάλο ευχαριστώ, τον θαυμασμό και σεβασμό μας ως προς το έργο τους, γιατί ότι έχουμε καταφέρει έως σήμερα ως σύλλογος, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον προσωπικό χρόνο που διέθεσαν μέσω της εθελοντικής τους προσφοράς.
Η διάκριση που πήρε ο Σύλλογος το 2019 από το Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό είναι κατόρθωμα αδιαμφησβήτητα και δικό τους.
Η μεγαλύτερη ανταμοιβή που αντικατοπτρίζει όλη αυτή την προσπάθεια μας, είναι η αγάπη και η ευγνωμοσύνη που εισπράττουμε από τους ασθενείς και τις οικογένειες τους.
H κλασική ιατρική – εκτός την ψυχιατρική – συγκεντρώνεται στα όργανα του σώματος και τελειώνει με το θάνατο. Ενώ η Ανακουφιστική ιατρική «περιτυλίγει» τον ασθενή με τον μανδύα (= Pallium lat.) της φροντίδας σε όλη την πορεία της νόσου, καθώς και την οικογένεια του ασθενή ακόμη και μετά τον θάνατο, στο θρήνο.
Ωστόσο είναι γεγονός ότι η Ανακουφιστική Φροντίδα εντάσσεται στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Λόγω της πολυπλοκότητας του ολικού πόνου και του «υποφέρειν» χρειάζεται μια εξατομικευμένη & ομαδική προσέγγιση του ασθενή. Η Διεπιστημονική Ομάδα δεσμεύεται να βοηθήσει, ώστε ο κάθε ασθενής να ζήσει όσο το δυνατό πληρέστερα.
Αυτό επιτυγχάνεται από το Ανθρώπινο Δυναμικό της Ομάδας της Ανακουφιστικής Υποστηρικτής Φροντίδας που αποτελείται από:
• ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ: οικογένεια, φίλοι, γείτονες.
• ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ: γενικοί – ειδικοί νοσηλευτές.
• ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ: γενικοί γιατροί ειδικευμένοι στην ανακουφιστική ιατρική, ιατροί άλλων ειδικοτήτων.
• ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ: κοινωνικοί λειτουργοί.
• ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ: ιερείς, πνευματικοί σύμβουλοι.
• ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ: οικογενειακοί σύμβουλοι, κλινικοί ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές, συνδετική ψυχιατρική.
• ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ: εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, θεραπευτές (μουσικής, δράματος, τέχνης).
• ΕΙΔΙΚΟΙ: διαιτολόγοι, φαρμακοποιοί.
• ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: βοηθοί φροντίδας, διοικητικό προσωπικό, κηπουροί, οδηγοί κ.α.
• ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ διαφόρων ειδικοτήτων.
Οι εθελοντές δεν αντικαθιστούν τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι ανακουφίζουν τους ασθενείς από το σωματικό πόνο και τα συμπτώματα των θεραπειων όπως ναυτία, ανορεξία, καχεξία, αναπνευστική δυσκολία κ.α. Συνεργάζονται μαζί τους, αντιμετωπίζοντας το «υποφέρειν», το οποίο είναι η ψυχική, κοινωνική και πνευματική ανησυχία που βιώνει ο ασθενής μαζί με την οικογένεια του. Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε εθελοντής, βάζει το δικό του λιθαράκι προάγοντας δημιουργικές, διαδραστικές και θεραπευτικές δραστηριότητες όπως καλλιτεχνικά δρώμενα, μουσικές βραδιές κ.α.
Επίσης, μέρος της ΑΦ είναι η δημιουργία Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ασθενών (ΚΗΦΑ) ανά 150.000 κατοίκους. Στόχος μας, τώρα είναι η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου για την κοινωνία του Ηρακλείου με ακόμη περισσότερες υπηρεσίες, όπως αρωματοθεραπεία, εργοθεραπεία και ένα πολυαισθητηριακό χώρο για την ενδυνάμωση των νοητικών λειτουργιών και χαλάρωσης των ασθενών.
Τον σύλλογο μας πλαισιώνουν μέλη – εθελοντές απόφοιτοι του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου «Βασικές Αρχές στην Ανακουφιστική Φροντίδα» και έχουμε δεχτεί νέες εγγραφές προκειμένου να παρακολουθήσουν το επόμενο σεμινάριο.
Στόχος των σεμιναρίων είναι να οδηγούν στην ολοκληρωμένη αξιολόγηση και την ικανότητα προσδιορισμού των παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους καθώς επίσης και στην εξασφάλιση εξατομικευμένου σχέδιου φροντίδας.
Σε μια δύσκολη εποχή που κυριαρχεί ο εγωισμός και το ατομικό συμφέρον, κάποιοι κρατούν ακόμα αναμμένη την φλόγα της αγάπης. Με πνεύμα συνεχούς και ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, την πατρίδα, τη φύση και το περιβάλλον, ο εθελοντής δρα είτε ατομικά, είτε διαμέσου οργανώσεων κι αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας.
Απευθυνόμαστε με ανοιχτή πρόσκληση σε όλους εσάς με το έντονο το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης, την αναζήτηση ενός ανώτερου νοήματος στη ζωή, τη διάθεση για ψυχική και κοινωνική επαφή, τη χαρά της προσφοράς, να πλαισιώσετε τον Σύλλογο μας με την ανιδιοτελή προσφορά σας.
Η Προέδρος του Συλλόγου
Ροσβίτα Μπαντουβά