Ο ΟΒΙ, αποκλειστικά αρμόδιος φορέας για την προστασία των εφευρέσεων και των βιομηχανικών σχεδίων, προχώρησε στην αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου που αφορά τη φορολογία των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν στην παραγωγή τους Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας. Συγκεκριμένα, με το Νόμο 4172/13, άρθρο 71Α, τα κέρδη μιας επιχείρησης από την πώληση προϊόντων για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκε Ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη, απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος για 3 συνεχόμενες χρήσεις.
Πότε ο εφευρέτης, φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να επωφεληθεί της φοροαπαλλαγής που φέρνει ο Νόμος 4172/13, άρθρο 71Α;
Όταν είναι δικαιούχος διεθνώς αναγνωρισμένης ευρεσιτεχνίας. Αφορά δικαιούχους Ευρωπαϊκού Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας (ΕΔΕ) που έχει καταχωρηθεί στην Ελλάδα ή έχει Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας κατοχυρωμένο στον ΟΒΙ και σε ένα ακόμα Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης ΔΕ ή Μέλος του ΟΟΣΑ.
Το Δίπλωμα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι την τελευταία ημέρα χρήσης για την οποία ζητείται απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος.
Επιχειρήσεις νέες και προϋπάρχουσες στο άυλο κεφάλαιο των οποίων περιλαμβάνεται διεθνώς αναγνωρισμένη ευρεσιτεχνία, μπορούν επίσης να επωφεληθούν της φοροαπαλλαγής.
Ποια είναι τα βήματα προκειμένου οι δικαιούχοι να υπαχθούν στο άρθρο 71Α του Ν. 4172/13 και να επωφεληθούν της φοροαπαλλαγής;
1. Υποβολή αίτησης στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (ΓΓΒ)
2. Διαβίβαση του αιτήματος στον ΟΒΙ, ο οποίος αναλαμβάνει να εξετάσει τα σχετικά δικαιολογητικά και να πιστοποιήσει την διεθνή αναγνώριση της ευρεσιτεχνίας καθώς και την ισχύ της. Η διαδικασία εξέτασης των προϋποθέσεων υπαγωγής στο άρθρο 71Α του Ν. 4172/13 προϋποθέτει την καταβολή Τέλους στον ΟΒΙ.
3. Ο ΟΒΙ εκδίδει αιτιολογημένη θετική ή αρνητική γνώμη την οποία διαβιβάζει στη ΓΓΒ προκειμένου να εκδοθεί εγκριτική ή απορριπτική απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
4. Η εγκριτική απόφαση που εκδίδει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κοινοποιείται στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) στην οποία υπάγεται η επιχείρηση.
Ποια είναι τα απαραίτητα επικυρωμένα δικαιολογητικά;
Αντίγραφο του Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας καθώς και βεβαίωση ισχύος αυτού ή απόδειξη πληρωμής τελών στο αρμόδιο γραφείο ευρεσιτεχνιών για τις χρήσεις όπου ζητείται η φορολογική απαλλαγή.
Τα προερχόμενα από την αλλοδαπή έγγραφα θα πρέπει να φέρουν την επισημείωση (Apostille) της σύμβασης της Χάγης ή επικύρωση από ελληνική προξενική ή διπλωματική αρχή.
Περισσότερες πληροφορίες:
– Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (Γενική Διεύθυνση Βιομηχανικής & Επιχειρηματικής Πολιτικής, Διεύθυνση Επιχειρηματικής Καινοτομίας & Νέων Τεχνολογιών, Τμήμα Β΄), Τ: 210-3893866
– ΟΒΙ, Διεύθυνση Νομικής Υποστήριξης, Τ: 210-6183551
Σχετικά με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ):
Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) λειτουργεί από το 1988 και είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και την προστασία των δικαιωμάτων των βιομηχανικών σχεδίων. Σκοπός του ΟΒΙ είναι να συμβάλει στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες στο χώρο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.
Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνεται και η παροχή τεχνολογικής πληροφόρησης, από Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) μέσα από διεθνείς βάσεις δεδομένων, στους περισσότερους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. O OBI συνεργάζεται με άλλους ομοειδείς Οργανισμούς διεθνώς όπως το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) και το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), για θέματα βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και εποπτεύεται από το αρμόδιο Υπουργείο.