Στην τελική ευθεία για το νέο Ποινικό Κώδικα – Τι αλλάζει για ισοβίτες και μολότοφ

Στην τελική ευθεία για το νέο Ποινικό Κώδικα – Τι αλλάζει για ισοβίτες και μολότοφ

Ριζικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα θα επιφέρει η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, καθώς έρχονται τα πάνω κάτω σε μία σειρά θεμάτων, όπως οι άδεις κρατουμένων, οι ποινές για τις βόμβες μολότοφ καθώς για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται η δυνατότητα αποφυλάκισης για τους ισοβίτες στα 22 χρόνια από 17 που ισχύσει σήμερα, μετατρέπεται σε κακούργημα η κλοπή από δύο ή περισσότερους δράστες ενώ η ποινή για τις μολότοφ, μπορεί να φτάσει υπό προϋποθέσεις έως και τα 10 χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος , στο τελικό σχέδιο με τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα έχουν γίνει αρκετές αλλαγές.

Ειδικότερα, αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο για όσους επιτέθενται σε δημοσίους υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ ενισχύεται το ποινικό πλοστάσιο της χώρας σεό,τι αφορά τα εγκλήματα τρομοκρατίας.

Αναφορικά με το αδίκημα της δωροδοκίας-δωροληψίας υπαλλήλων, μετατρέπεται σε κακούργημα.

Τι θα ισχύει με τους πολυϊσοβίτες

Σχετικά με τους πολυϊσοβίτες, όπως για παράδειγμα οι καταδικασθέντες της 17Ν, θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποφυλάκιση μόνο αφού εκτίσουν 22 έτη από την ποινή που τους έχει επιβληθεί και όχι 17 όπως ισχύσει έως σήμερα.

Αυστηροποίηση προβλέπεται για όσους οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών ενώ οι ποινές μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα ισόβια εάν ο οδηγός προκαλέσει τροχαίο με απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Ειδικότερα, αν μετά από ελέγχους διαπιστωθεί ότι ένας οδηγός οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών, έκανε επικίνδυνους ελιγμούς ή έπαιρνε μέρος σε αυτοσχέδιους αγώνες θα τιμωρείται με:

  • Με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή εάν προκάλεσε κίνδυνο σε υλικά αγαθά
  • Με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους εάν προκάλεσε κίνδυνο σε άνθρωπο
  • Με κάθειρξη έως δέκα έτη εάν προκάλεσε βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις
  • Με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν επήλθε απώλεια ανθρώπινης ζωής
  • Με ισόβια εάν προκλήθηκε ο θάνατος πολλών ανθρώπινων ζωών.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.