Στην Αθήνα ο Χαλίφα Χαφτάρ – «Φρούριο» το Σύνταγμα
Στην Αθήνα ο Χαλίφα Χαφτάρ – «Φρούριο» το Σύνταγμα
Σειρά επαφών, τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών θα έχει ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, αιφνιδιάζοντας τους πάντες.
Στο ξενοδοχείο που θα διαμείνει, όπου έφτασε λίγο πριν τις 21:30, τον περίμενε ο Νίκος Δένδιας, που είναι και ο πρώτος κυβερνητικός αξιωματούχος που συνάντησε στη χώρα μας.
Σημειώνεται πως ο στρατάρχης έφθασε στην Ελλάδα υπό άκρα μυστικότητα, ενώ τα μέτρα ασφαλείας, τόσο κατά τη διάρκεια της διαδρομής του, όσο και στο Σύνταγμα που βρίσκεται το ξενοδοχείο του, είναι δρακόντεια.
Το μπαράζ των επαφών γίνεται λίγα εικοσιτετράωρα πριν την διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία έχουν αποκλειστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος.
Μπαράζ επαφών την Παρασκευή
Συγκεκριμένα, αύριο το πρωί, στις 09:20 θα πραγματοποιηθεί επίσημη συνάντηση των κυρίων Χάφταρ και Δένδια, ενώ στη μία το μεσημέρι -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του στη Βουλή.
Η επίσκεψη αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς γίνεται λίγες μόλις ημέρες πριν τη Συνδιάσκεψη που θα γίνει στο Βερολίνο την Κυριακή για τη Λιβύη και στην οποία δεν θα μετάσχει η Ελλάδα, ούτε και η Κύπρος.
Κατά τις ίδιες πηγές, αυτή ήταν η «έκπληξη» στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha.
Άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέφερε διόλου τυχαία ότι η Ελλάδα θα θέσει βέτο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε οποιαδήποτε απόφαση για την Λιβύη.
Η «προαναγγελία» Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αποψινή συνέντευξή του με κάποιο τρόπο «προανήγγειλε» την επίσκεψη Χαφτάρ όταν ανακοίνωσε πως επίκειται μεγάλη διπλωματική πρωτοβουλία, ερωτηθείς για την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου.
Ξεκαθάρισε δε ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη αν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση η χώρα θα ασκήσει βέτο και στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε δε πως έχει αποστείλει επιστολές στην ΕΕ , έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κ. Μέρκελ και θα μιλήσει και αύριο με την Γερμανίδα καγκελάριο.
Στην απόφαση αυτή της Ελλάδας για άσκηση βέτο σε περίπτωση που δεν ανακληθούν οι συμφωνίες αναφέρθηκε και ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (LNA) που βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με την Τουρκία.
Δυσαρέσκεια Χαφτάρ για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου
Υπενθυμίζεται ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση από τη Γερμανία στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.
«Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Μήπως δεν είναι η Ελλάδα μία από τις πιο επηρεασμένες χώρες από αυτή τη σύγκρουση;» ανέφερε σε μήνυμά του ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), οι δυνάμεις με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του GNA, που ελέγχει την κυβέρνηση της Τρίπολης και υποστηρίζεται από την Τουρκία, σχολίασε για την απουσία της Ελλάδας ότι «δεν έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό».
Νωρίτερα την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι ο στρατάρχης Χάφταρ, διοικητής του δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, δεσμεύτηκε στην εφαρμογή εκεχειρίας στη χώρα.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, συγκεκριμένα, ο Μάας δήλωσε για τον Χαφτάρ, μετά την αποτυχία στις συνομιλίες της Μόσχας: «Δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό».
Τα σχόλια είναι κλειστά.