Στη Βουλή από τον Γιάννη Κεφαλογιάννη η επιστολή του δημάρχου Ανωγείων για την ΚΥΑ του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
Την επιστολή του Δημάρχου Ανωγείων, κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη αναφορικά με το μέιζον ζήτημα που έχει προκύψει με την Υπ. Αριθμ 1217/264725 ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 4585 (05/10/2021) και τροποποιείται η 873/55993/20.05.2015 «Κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας» (Β΄ 942), καθώς και με την αλλαγή επιλεξιμότητας που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους κτηνοτρόφους της Κρήτης, κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, αξιοποιώντας τη διαδικασία των Κοινοβουλευτικών Αναφορών.
Παράλληλα, ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής επικοινώνησε με το Δήμαρχο Μυλοποτάμου, κ. Δημήτρη Κόκκινο και το Δήμαρχο Αμαρίου, κ. Παντελή Μουρτζανό οι οποίοι εξέφρασαν επίσης τον προβληματισμό τους για τον αιφνιδιασμό των παραγωγών της ευρύτερης περιοχής ζητώντας να αναπτυχθεί ένας σοβαρός διάλογος χωρίς αιφνιδιασμούς.
Ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής διεκδικεί μια λύση στο πρόβλημα καλώντας τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δρομολογήσει όλες τις αναγκαίες ενέργειες ούτως ώστε να βρεθεί μια λύση για ένα μείζον ζήτημα που θίγει τους κτηνοτρόφους του νησιού, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη ΚΥΑ θα έπρεπε να τροποποιηθεί και να κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς πριν την διαδικασία των ενεργοποιήσεων ώστε να είναι ενήμεροι για τη δραστική αλλαγή του πλαισίου που το κράτος είχε ορίσει και ίσχυε σταθερά από το 2015 έως το 2021.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του Δήμου Ανωγείων:
«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Ως δημοτική αρχή στηρίζουμε σταθερά τον πρωτογενή τομέα. Η οικονομίας μας αλλά και η κοινωνία μας αιώνες τώρα πατάει στην πρωτογενή παραγωγή. Οι δράσεις μας στόχο έχουν τη μείωση του κόστους παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων και ταυτόχρονα την ενίσχυση της ποιότητας τους.
Σε αυτή την κατεύθυνση κάθε συζήτηση που έχει να κάνει με τον πρωτογενή τομέα αποτελεί μια ευκαιρία να αφουγκραστούμε τις ανάγκες των παραγωγών, ιδιαίτερα στις δύσκολες σημερινές συνθήκες της κρίσης, που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για να αναδειχθούν οι δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα ως ευκαιρία ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.
Με δεδομένη τη σημασία του πρωτογενούς τομέα, οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια γόνιμη μεταβατική περίοδο.
Η ανάγκη εξορθολογισμού του πλαισίου κρίνεται αναγκαία. Η αιφνιδιαστική και τιμωριτική προσέγγιση που επελέγη εν προκειμένω με την υπ’ αριθμό 1217/264725 ΚΥΑ και τροποποιείται η 873/55993/20.05.2015 «Κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας» (Β΄ 942), όμως δεν συμβάλει σε αυτή την αναγκαιότητα.
Το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο ορίζει ότι οι αποφάσεις των χωρών μελών δεν πρέπει να απομακρύνουν των εκάστοτε παραγωγό από την επιδότηση που δικαιούται. Η ΚΥΑ αυτή οδηγεί τους κτηνοτρόφους που θα υποβάλλουν για πρώτη φορά φέτος αίτηση ενίσχυσης, σε δραστική μείωση των ποσών τα οποία θα λάβουν και με αντίστοιχες μειώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις που απέκτησαν κτηνοτροφική εκμετάλλευση από το 2016 και μετά.
Πρακτικά, με τη συγκεκριμένη απόφαση, στη δεδομένη χρονική στιγμή, δε δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να διεκδικήσουν την αναγκαία επιδότησή τους.
Ως Δήμαρχος ενός ορεινού και κτηνοτροφικού Δήμου που εκτείνεται στις υπώρειες του Ψηλορείτη έχω βρεθεί στο παρελθόν στη δύσκολη θέση διαχείρισης του ζητήματος κατανομής βοσκοτόπων όταν ήταν αρμοδιότητα των ΟΤΑ. Γι’ αυτό και μπορούμε να στηρίξουμε και να
αναπτύξουμε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου προκειμένου να δυναμώσουμε και να ενισχύσουμε την πολιτική που θα βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα να εξελιχθεί και να ξεχωρίσει. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εφαρμογή μιας οριζόντιας, ευκαιριακής και τιμωριτικής προσέγγισης που δημιουργεί τεράστια
προβλήματα σε νέους και υφιστάμενους παραγωγούς.
• Η τροποποίηση μίας ΚΥΑ που ορίζει την κατανομή βοσκοτόπων δημιουργεί πρόβλημα όταν υπογράφεται μετά τη λήξη των ενεργοποιήσεων. Αλλάζοντας την ΚΥΑ μετά την λήξη των ενεργοποιήσεων πρακτικά δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αντίδρασης στους παραγωγούς.
• Η ΚΥΑ όχι μόνο μειώνει το ποσό της ενίσχυσης για τους νεοεισερχόμενους αλλά καταδικάζει και όσους υφιστάμενους παραγωγούς ζήτησαν στρέμματα από την τεχνική λύση για λόγους που δεν ευθύνονται οι ίδιοι.
• Γίνεται αναφορά στο ότι όσοι νέοι επιθυμούν πραγματικά να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία επιλέγουν να ξεκινήσουν τη δραστηριότητα τους με παραγωγικά ζώα. Μάλλον δε γίνεται αντιληπτό ότι αυτοί οι νέοι δεν διαθέτουν πόρους. Κανένας νέος κτηνοτρόφος δεν έχει λόγο, όταν ισχύει ίδια αναλογία στα αμνοερίφια και στα ζώα άνω του έτους, να αγοράσει σήμερα 250 αιγοπρόβατα που θα τα πληρώσει 25.000 και όχι 250 αμνοερίφια που θα τα πληρώσει το πολύ 10.000.
• Η ΚΥΑ θα επιφέρει αλματώδη αύξηση της αξίας ενοικίασης των βοσκοτόπων και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που αυξάνονται συνολικά οι τιμές των εισροών του κτηνοτροφικού κόσμου.
• H ΚΥΑ δεν οδηγεί στη μείωση του αριθμού του ζωικού κεφαλαίου όπως ίσως στόχευε.
Είναι οξύμωρο κτηνοτρόφοι της Κρήτης που παίρνουν τις ζωοτροφές με κόστος αυξημένο κατά 30-40%, λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς προς τα νησιά, και πληρώνονται για το προϊόν τους ως και 30% πιο κάτω από τους συναδέλφους τους στην ηπειρωτική χώρα αντί να χρίζουν περαιτέρω στήριξης να τιμωρούνται. Η συγκεκριμένη ΚΥΑ θα έπρεπε να τροποποιηθεί και να κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς πριν την διαδικασία των ενεργοποιήσεων ώστε να είναι ενήμεροι και να προσπαθήσουν να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα τους μέσω μισθώσεων ή αγοράς βοσκοτόπων.
Τέλος έχει ανακύψει σοβαρό ζήτημα με την επιλεξιμότητα των στρεμμάτων η οποία άλλαξε επίσης αιφνιδιαστικά χωρίς να μπορούν οι παραγωγοί να δουν τα προβλήματα και να προβούν σε διορθώσεις συγκεντρώνοντας υψηλές ποινές. Αυτό έχει ως επιπλέον συνέπεια τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν εγκρίνει την Πράσινη Κάρτα του Αγρότη να βάλουν την θηλιά στο λαιμό πολλών κτηνοτρόφων.
Η κύρια οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία με αποτέλεσμα να αντιδρούμε στην αιφνιδιαστική ΚΥΑ και στην αλλαγή επιλεξιμότητας που επιβλήθηκε.
Μεταξύ δύο ή περισσότερων λύσεων, η διοίκηση οφείλει να προτιμήσει εκείνη που είναι λιγότερο επαχθής για το διοικούμενο και να αποφεύγονται ανεπιεικείς και άδικες λύσεις.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
1. Ζητούμε την απόσυρση της επίμαχης ΚΥΑ ή σε κάθε περίπτωση την έναρξη ισχύος της από την επερχόμενη περίοδο ενεργοποίησης.
2. Κανένας παραγωγός δεν θα εξαφανίσει τα ζώα που δηλώνει και δεν θα σταματήσει να τα δηλώνει επειδή αυτά τα ζώα παίρνουν λιγότερη επιδότηση, αρα αντί να λυθεί το πρόβλημα δημιουργούνται νέα. Ας προχωρήσουμε επιτέλους στη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών αντί να προχωρούμε σε βεβιασμένες κινήσεις και αιφνιδιασμούς.
3. Να προχωρήσει με ταχύτητα από κοινού με τις Περιφέρειες ο σχεδιασμός για την «Εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης». Θεσπίζοντας παράλληλα ουσιαστικά κριτήρια που να συνδέουν την επιδότηση με την παραγωγή και όχι με άδικα οριζόντια μέτρα.
4. Το 2022 είναι έτος αναφοράς της νέας ΚΑΠ και ως εκ τούτου οφείλει το Υπουργείο να προχωρήσει σε διαβούλευση με τους φορείς και εκπροσώπους των παραγωγών και να προβεί έγκαιρα σε ένα συνολικό πλαίσιο προτάσεων και πρωτοβουλιών για την επόμενη κρίσιμη περίοδο χωρίς αιφνιδιασμούς και πισωγυρίσματα. Σε αυτό το πλαίσιο ζητούμε τη διενέργεια επίσημης ενημέρωσης για τη νέα ΚΑΠ και τα προβλήματα που έχουν προκύψει και στο Δήμο Ανωγείων.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ήθελα να συναντηθούμε από κοντά ώστε να συζητήσουμε όλα τα παραπάνω
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Είμαστε στο ίδιο μετερίζι για την ενίσχυση του παραγωγού δίκαια και αποτελεσματικά. Από το μετερίζι αυτό χωρίς αιφνιδιασμούς, αναστολές και βεβιασμένες κινήσεις θα χαράξουμε μια νέα πορεία για τον πρωτογενή τομέα και τον παραγωγό.
Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Ανωγείων
Σωκράτης Σ. Κεφαλογιάννης».
Τα σχόλια είναι κλειστά.