Στη Βουλή φέρνει ο Π. Πολάκης το ζήτημα της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης

Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση του Χανιώτη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στη Βουλή φέρνει ο Π. Πολάκης το ζήτημα της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης

Όπως είναι γνωστό, με απόφαση της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η Πατριαρχική Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης κλείνει έπειτα από 130 και πλέον χρόνια συνεχούς λειτουργίας .

Πρόκειται για το Γυμνάσιο και Λύκειο που στεγάζεται στον Άγιο Ματθαίο Χανίων, το μοναδικό εκκλησιαστικό σε όλη την Κρήτη και που εκτός από την εκπαίδευση, παρείχε στους μαθητές, στην πλειοψηφία τους από φτωχές οικογένειες απομακρυσμένων και δύσβατων περιοχών, σίτιση και στέγαση.

Στις αρχές Ιουνίου ο Βουλευτής Χανίων με το ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Παύλος Πολάκης συναντήθηκε με τον Διευθυντή της Σχολής. Κ. Παναγιώτου καθώς και με εκπροσώπους μαθητών και γονέων.

Στη συνάντηση αυτή, κυριάρχησε η απογοήτευση και η αγωνία των μαθητών οι οποίοι βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς με το κλείσιμο του σχολείου τους, είτε θα εγκαταλείψουν την εκπαίδευση τους, είτε θα αναγκαστούν να απομακρυνθούν από τον τόπο τους και τις οικογένειες τους αναζητώντας ένα ανάλογο σχολείο από τα μόλις 10 που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα ή ακόμα ανάμεσα και σε αυτά εκτός της χώρας.

Από τη μεριά του ο Βουλευτής Χανίων εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του στο δίκαιο αίτημα τους να μην κλείσει το σχολείο και δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει άμεσα επίκαιρη ερώτηση στην Υπουργό παιδείας καλώντας την να ακυρώσει την απόφαση της.

Τηρώντας την δέσμευση του ο Π. Πολάκης, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση η οποία και θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Τετάρτη 22 Ιουνίου .

Αναλυτικά το περιεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Θέμα: « Διακοπή Λειτουργίας της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης»
Κυρία Υπουργέ,

Στα Χανιά, για 130 και πλέον χρόνια λειτουργεί η Πατριαρχική Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης. Πρόκειται για Γυμνάσιο και Λύκειο γενικής παιδείας, το μοναδικό στην Κρήτη και ένα από τα 10 ανάλογα σχολεία στην χώρα μας.

Σήμερα στη σχολή φοιτούν περί τους 60 μαθητές, αγόρια και κορίτσια, προερχόμενα στην πλειονότητα τους από φτωχές οικογένειες ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών του νησιού, που επειδή το σχολείο τους διασφαλίζει σίτιση και στέγαση, αποτελεί για αρκετούς απ’ αυτούς την μοναδική δυνατότητα πρόσβασης στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στο σχολείο αυτό, πέραν των οικονομικά αδύνατων μαθητών υπάρχει και μια άλλη κατηγορία παιδιών τα οποία δέχτηκαν στην διάρκεια της φοίτησης τους σε άλλα δημόσια σχολεία, μαθητικό εκφοβισμό και η μετεγγραφή τους στην Εκκλησιαστική Σχολή, στην οποία υπάρχει ιδιαίτερος δεσμός μεταξύ εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων, επούλωσε τα τραύματα τους και εκεί βρήκαν ψυχική και συναισθηματική γαλήνη. Συνάντησα τα παιδιά αυτά και τους γονείς τους, οι οποίοι μετ’ επιτάσεως μου το τόνισαν.

Στην κοινωνία των Χανίων και ιδιαίτερα στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και στους μαθητές τους σχολείου είναι ανεξήγητο γιατί με τον ν. 4823/2021 (Α΄161) βάζετε λουκέτο σε μια τέτοια εκπαιδευτική δομή που στη διάρκεια της λειτουργίας της έχει δώσει στην κοινωνία ανθρώπους που υπηρέτησαν την παιδεία, τον πολιτισμό και την εκκλησία. Υπάρχει μάλιστα ένας πολυπρόσωπος και πολύ δραστήριος σύλλογος αποφοίτων που μάχεται κι εκείνος για την αποτροπή της απόφασης σας.

Ακόμα, όμως, πιο οδυνηρό είναι το βίαιο κλείσιμο που επιχειρείτε. Δεν αφήνετε καν ένα μεταβατικό στάδιο που θα έδινε τη δυνατότητα, χωρίς νέες εγγραφές, στους υπάρχοντες μαθητές να ολοκληρώσουν την φοίτηση τους. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια δραματική κατάσταση καθώς κάποιοι από τους μαθητές, όπως έχουν δηλώσει στον Διευθυντή του σχολείου, θα εγκαταλείψουν την εκπαίδευση τους, κάποιοι άλλοι θα αναγκαστούν να φύγουν μακριά από τον τόπο τους και τις οικογένειες τους αναζητώντας ένα ανάλογο σχολείο και κάποιοι βρίσκονται σε πανικό καθώς φοβούνται πως θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με άσχημες καταστάσεις που έζησαν στο παρελθόν σε άλλα σχολεία.

Ερωτάται η κυρία Υπουργός:

  1. Θα επιμείνετε στην απόφαση σας παρά τις δυσμενέστατες συνέπειες που αυτή επιφέρει στην τοπική κοινωνία;
  2. Εφόσον προχωρήσετε στο κλείσιμο της Σχολής, θα δώσετε τουλάχιστον την δυνατότητα σε αυτούς που ήδη φοιτούν, να αποφοιτήσουν χωρίς να διαταραχθεί η ψυχική, σχολική και οικογενειακή τους ζωή;

Τα σχόλια είναι κλειστά.